Γιάννης Σαρακατσάνης:«Τα μηνύματα της παράστασης αποτελούν εργαλεία ζωής για τους μικρούς θεατές»

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια γεμίζει φέτος από τις εφευρέσεις και τους εφευρέτες που άλλαξαν τον κόσμο! Η παράσταση «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο», παρουσιάζει τη ζωή των επιστημόνων που άφησαν εποχή με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να παραποιεί την Ιστορία και με στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να σκέφτονται. Να σκέφτονται... επιστημονικά! Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Σαρακατσάνης, σε συνέντευξή του στο Mothersblog, μιλάει για τον γοητευτικό κόσμο των επιστημών και την επιθυμία του να μυήσει τα παιδιά σ΄αυτόν, με "όχημα" την ευρηματικότητα, το χιούμορ και την αστείρευτη φαντασία. 

Γιάννης Σαρακατσάνης:«Τα μηνύματα της παράστασης αποτελούν εργαλεία ζωής για τους μικρούς θεατές»

Συνέντευξη στη Νίκη Παπανικολάου

Πώς αποφασίσατε να γράψετε και να σκηνοθετήσετε μια παιδική παράσταση με θέμα τις εφευρέσεις; Πιστεύετε ότι είναι ένα θέμα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών;

Αγαπώ πολύ τις επιστήμες και γνωρίζω πόσο συναρπαστικός και μαγικός είναι ο κόσμος τους. Για διάφορους λόγους όμως, που όλοι ξέρουμε και δεν χρειάζεται να αναφέρω, τα παιδιά συχνά καταλήγουν να τις φοβούνται ή να τις βαριούνται. Θέλησα λοιπόν να φτιάξω μια παράσταση που να γοητεύσει τα παδιά ακριβώς με αυτόν τον κόσμο. Οι ήρωες του παραμυθιού μας είναι επιστήμονες και με τη δύναμη του μυαλού τους φτιάχνουν μαγικά αντικείμενα που αλλάζουν τον κόσμο.

Η άποψη ότι το παιδικό κοινό είναι δύσκολο και απαιτητικό, σας βρίσκει σύμφωνο;

Το κοινό οποιασδήποτε παράστασης είναι δύσκολο και απαιτητικό! Στην περίπτωση των παιδιών η δυσκολία είναι να κερδίσεις και να κρατήσεις το ενδιαφέρον τους. Τα παιδιά είναι γενναιόδωροι θεατές και αν κάτι τους αρέσει το παρακολουθούν με πάθος. Τη στιγμή όμως που θα βαρεθούν, έστω και λίγο, θα το δείξουν αρχίζοντας να μιλάνε. Όσον αφορά στην απαίτηση τώρα, αυτή είναι στην ποιότητα. Ακριβώς επειδή τα παιδιά παρακολουθούν με πάθος θα απορροφήσουν οτιδήποτε τους δείξει η παράσταση. Γι΄αυτό κάναμε ιδιαίτερη δουλειά ώστε όλες οι ιστορίες και όλα τα μηνύματα της παράστασής μας να είναι ουσιαστικά και να αποτελούν εργαλεία ζωής για τους μικρούς μας θεατές.

P9210485

Από ποια ηλικία πιστεύετε ότι ένα παιδί μπορεί να παρακολουθήσει παιδικό θέατρο;

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν παιδικές παραστάσεις για όλες της ηλικίες, από βρεφικό έως εφηβικό θέατρο. Η δική μας παράσταση απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ φάσμα ηλικιών, όπως οφείλει κάθε παράσταση κεντρικού θεάτρου της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι από κατασκευής της έχει επίπεδα ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός παιδιού 4-5 χρονών αλλά να μπορεί να συγκινήσει και τα μεγαλύτερα.
Θα έλεγα ότι οι «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» είναι μια παράσταση της οποίας το χιούμορ και το μήνυμα μπορεί να προσλάβει ένα παιδί που είναι από 7 χρονών και πάνω και μετά, όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο περισσότερο θα γελάσει και τόσο περισσότερο θα ενθουσιαστεί.

Οι παιδικές παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε χρόνο, πιστεύετε ότι είναι αρκετές ή υπάρχει το περιθώριο για ακόμα περισσότερες;

Γενικά έχω την αίσθηση ότι ανεβαίνουν πολλές παραστάσεις στην Αθήνα, και για παιδιά και για ενήλικο κοινό. Προφανώς για να συνεχίζει να συμβαίνει αυτό κάτι το τροφοδοτεί. Φοβάμαι όμως πως αυτό δεν είναι το κοινό που συρρέει και τις στηρίζει με τα εισιτήρια ή τις κριτικές του. Μάλλον είναι η ανάγκη για έκφραση των καλλιτεχνών του Ελληνικού θεάτρου που συνεχίζει να παράγει παραστάσεις που δεν βρίσκουν κοινό.

Γιαννης Σαρακατσανης

Εκτιμάτε ότι οι Έλληνες γονείς διαθέτουν θεατρική παιδεία;

Νομίζω πως ναι! Τουλάχιστον στα θέατρα που έχω παίξει εγώ βλέπω παιδιά εκπαιδευμένα που σέβονται το θέαμα που βλέπουν, αλλά και τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. Φυσικά υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις αλλά είναι λίγες. Χαίρομαι να βλέπω γονείς που συζητούν με τα παιδιά τους μετά την παράσταση για αυτό που είδανε. Χαίρομαι όταν φέρνουν τα παιδιά τους στο καμαρίνι, για να μας ρωτήσουν τα ίδια κάτι που τους προβλημάτισε στο έργο.
Οι «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» είναι μια παράσταση που έχει στόχο να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του παιδιού και να το κάνει να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες μετά την παράσταση. Αυτό θα συμβεί όμως μόνο αν είναι και ο γονιός διαθέσιμος να καθοδηγήσει το παιδί σε αυτήν την αναζήτηση.

info
Θέατρο Γκλόρια
Ιπποκράτους 7, Αθήνα
Έναρξη παραστάσεων : 14 Οκτωβρίου
Κάθε Σάββατο στις 15:00
Κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό 12 €, μειωμένο 10 € (ανέργων, ΑΜΕΑ και εκπαιδευτικών)
Πληροφορίες: gloriatheater.gr
τηλ. Επικοινωνίας: 210 360 0832
Πληροφορίες-κρατήσεις: 210-9213310
Για ομαδικές κρατήσεις: 210 5767 193, 210 5752 978, 697 4810 416

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved