Γιαγιάδες και παππούδες: Ο ρόλος τους στην ανατροφή του παιδιού

Οι γιαγιάδες και παππούδες μπορούν να βοηθήσουν το ζευγάρι στην ανατροφή του μωρού τους, αλλά μπορεί όμως να αποτελέσουν πηγή προστριβών με το ζευγάρι.

Γιαγιάδες και παππούδες: Ο ρόλος τους στην ανατροφή του παιδιού

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εμπειρία τους, αλλά και τη βοήθειά που μπορούν να προσφέρουν στο ζευγάρι. Μερικές φορές όμως, λόγω της υπερβολικής αγάπης των παππούδων στο μωρό, προσπαθούν να επιβάλουν τον δικό τους τρόπο ταΐσματος, την αλλαγή στις πάνες, στο ντύσιμο, το μπάνιο κ.α.

Η εμμονή των παππούδων να τηρηθούν οι συμβουλές τους και να μεγαλώσουν το μωρό όπως εκείνοι πιστεύουν, γίνεται αφορμή έντονων προστριβών. Έτσι, θα πρέπει οι γονείς, πριν γεννηθεί το παιδί, να συζητήσουν μεταξύ τους, τι ρόλο θα παίξουν οι γονείς και από τις δύο πλευρές και μέχρι σε ποιο σημείο θα δέχονται την επέμβασή τους.

690423d15a034106c79536f35bdadd1f

Αποφασίστε, λοιπόν, αν και πόση βοήθεια θέλετε από τους παππούδες και καθορίστε εκ των προτέρων τους κανόνες επαφής, επικοινωνίας και παρέμβασής τους στην ανατροφή του μωρού σας. Θα πρέπει να τονίσετε σε όλους τους παππούδες και από τις δύο πλευρές ότι το μωρό είναι δικό σας και ότι η περιποίηση, διαπαιδαγώγηση, ανατροφή και εκπαίδευση του παιδιού σας αφορά μόνο εσάς.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κάποια λάθη, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας. Μπορείτε να πείτε στους παππούδες ένα παλιό απόφθεγμα που λέει, «Αν ο Θεός ήθελε να αναθρέψουν τα παιδιά οι παππούδες, δεν θα υπήρχε εμμηνόπαυση!».

Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, η βοήθειά τους, η πείρα τους και οι συμβουλές τους, θα είναι πολύτιμος θησαυρός. Θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε όλα τα προβλήματα με τους παππούδες, γιατί εκείνος που τελικά θα ζημιωθεί από την απομάκρυνσή τους, θα είναι το μωρό σας.

f42092220fcaa5f1863240eb7b2f432a

Με άλλα λόγια, η καλή σχέση γονέων-παππούδων θα ωφελήσει όλη την οικογένεια. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη και μοναδική βοήθεια στο μωρό σας, αφού έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, έχουν πείρα και αγαπούν πραγματικά το εγγόνι τους, έτσι ώστε εσείς να είστε ήσυχοι για το μωρό σας.

Εκμεταλλευτείτε τη γνώση τους και την πείρα τους. Θα σας μάθουν πώς να προσφέρετε αγάπη και σιγουριά στο μωρό σας. Είναι λάθος, ενώ αγαπάτε το μωρό σας να μην το το δείχνετε για να μην «κακομαθαίνει».

Τέλος, θα πρέπει να θυμάστε ότι η πατρότητα ή η μητρότητα είναι μια ευθύνη, το να είσαι παππούς ή γιαγιά είναι ανταμοιβή, μια ανταμοιβή που και εσείς θα θέλατε να απολαύσετε κάποια μέρα στο μέλλον. Βεβαιωθείτε ότι δεν στερείτε από τους δικούς σας γονείς αυτή την ανταμοιβή.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής παιδιατρικής

*Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved