Λαγάνα παραδοσιακή από τον Γιώργο Γεράρδο

Σε τρείς μέρες έχουμε Καθαρά Δευτέρα και ετοιμαζόμαστε για το καθιερωμένο τραπέζια με τα σαρακοστιανά και φυσικά άφθονη λαγάνα για να τα συνοδεύει!

Λαγάνα παραδοσιακή από τον Γιώργο Γεράρδο

Είναι ένα πολύ απλό ψωμί και πραγματικά αξίζει να το φτιάξουμε σπίτι μας, ειδικά όταν μια μικρή λαγάνα κοστίζει αρκετά ευρώ στα αρτοποιεία. Αν αφιερώσετε το χρόνο φτιάχνεται πολύ εύκολα και η επιτυχία είναι σίγουρη ενώ το σπίτι θα μοσχομυρίσει. Σε δύο ώρες και με ελάχιστη δουλειά θα έχετε ένα υπέροχο τραγανό ψωμί αρωματισμένο με σουσάμι!

Φτιάχνω τη λαγάνα στη κουζινομηχανή Sense Chef της Kenwood που με το έξυπνο μοτέρ ζυμώνει σε πέντε λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη ζύμη στο χέρι δουλεύοντας τη για παραπάνω χρόνο, 10 λεπτά.

Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα βήμα με προσοχή στα απλά τιπς και απολαύστε τη δική σας πεντανόστιμη λαγάνα!

Υλικά
600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350-400ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1κς αλάτι
1 ½ κς ζάχαρη
5κς παρθένο ελαιόλαδο
100γρ σουσάμι ωμό

Τρόπος παρασκευής
Διαλύουμε καλά τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη. Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού, αν είναι πολύ ζεστό θα σταματήσει τη δράση της μαγιάς.

01


Προσαρμόζουμε το γάντζο ζυμώματος στη κουζινομηχανή και μετράμε το αλεύρι στον κάδο. Ξεκινάμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε 3κς ελαιόλαδο, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς σιγά σιγά.

03


Όταν αρχίσουν να ενώνονται τα υλικά, ανεβάζουμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα και ζυμώνουμε για πέντε λεπτά μέχρι να γίνει μια αφράτη και ελαστική ζύμη.

04


Λαδώνουμε την επιφάνεια με 1κς ελαιόλαδο για να μη ξεραθεί, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε κάπου ζεστά για 1-1 ½ ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Για παράδειγμα, εγώ χρησιμοποιώ το φούρνο στους 50 βαθμούς με λιγο ανοιχτή τη πόρτα.Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αδειάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την απλώνουμε στο σχήμα της λαγάνας και με τις άκρες των δακτύλων μας πιέζουμε δυνατά σε αρκετά σημεία.

07

Πασπαλίζουμε και καλύπτουμε καλά με το σουσάμι και από τις δύο πλευρές, ξαναπιέζουμε με τα δάκτυλα μας και αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

09


Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα και για να γυαλίσει ψεκάζουμε με νερό στη μέση του χρόνου. Αφαιρούμε από το φούρνο και μετά από λίγα λεπτά μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή και αχνιστή!

10

Καλή επιτυχία και καλή Καθαρά Δευτέρα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved