Καρυδόπιτα αφράτη και σιροπιαστή από τον Γιώργο Γεράρδο

Πολλοί φίλοι και φίλες μου ζητάνε παραδοσιακές συνταγές για γλυκά και για αυτό το λόγο σήμερα θα σας φτιάξω ένα από τα αγαπημένα γλυκά των παιδικών μου χρόνων, τη καρυδόπιτα!

Καρυδόπιτα αφράτη και σιροπιαστή από τον Γιώργο Γεράρδο

Η συνταγή αυτή έρχεται από μια θεία μου στο χωριό, περιέχει άφθονο καρύδι και αυτό που τη κάνει ακαταμάχητα αφράτη είναι ότι χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα πριν τα προσθέσουμε στη ζύμη.Η κουζινομηχανή Sense Chef της Kenwood με βοηθάει πολύ γιατί με ένα μηχάνημα μπορώ να κάνω όλα τα βήματα της συνταγής, από το να τρίψω τα καρύδια και να κάνω μαρέγκα μέχρι να αφρατέψω καλά το βούτυρο.Δοκιμάστε λοιπόν αυτή τη συνταγή, ακολουθήστε τη βήμα βήμα και θα έχετε τη καλύτερη καρυδόπιτα που δοκιμάσατε ποτέ!

Υλικά
Για τη καρυδόπιτα
300γρ ζάχαρη
250γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αβγά
200γρ καρύδια
Χυμό από ένα πορτοκάλι, περίπου 100ml
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κγ baking powder
1κγ κανέλα
1κγ αλάτι
1/2κγ μοσχοκάρυδο
1 βανίλια

Για το σιρόπι

150μλ νερό
150γρ ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
5-6 γαρύφαλλα ή 2-3 αστεροειδής γλυκάνισους

Τρόπος παρασκευής

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Χτυπάμε τα καρύδια στο μπλέντερ σε δυο δόσεις, τα μισά χοντροκομμένα και τα μισά πολύ αλεσμένα σαν σκόνη.

01

Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με το σύρμα στον κάδο της Sense Chef. Κρατάμε τη μαρέγκα σε ένα άλλο σκεύος και στο κάδο τοποθετούμε το βούτυρο σε κομμάτια και τη ζάχαρη.

3


Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά ώστε το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα όσο χτυπάμε και κατόπιν το χυμό πορτοκάλι και τα καρύδια. Όταν ενωθούν τα υλικά καλά, αφαιρούμε τον κάδο από τη κουζινομηχανή και κοσκινίζουμε στη ζύμη το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια, το Baking powder, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

4


Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να απορροφηθούν τα υλικά στη ζύμη.
Τέλος προσθέτουμε τα ασπράδια σε δυο δόσεις και πάλι ανακατεύουμε πολύ απαλά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να δέσει η ζύμη. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή έχει ψηθεί.

7

Αφήνουμε τη καρυδόπιτα να παγώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Απλά βάζουμε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση για 203 λεπτά.

10


Σιροπιάζουμε τη κρύα καρυδόπιτα με το καυτό σιρόπι και αφήνουμε για μισή ώρα πριν σερβίρουμε για να απορροφηθεί καλά.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved