Πώς να μάθετε το παιδί σας να παίρνει πρωτοβουλίες

Το μεγάλωμα ενός παιδιού προϋποθέτει να του διδάξουμε κανόνες και όρια αλλά ταυτόχρονα να το εμπιστευόμαστε ότι μπορεί να τα καταφέρει από τα πρώτα κιόλας βήματα του.

Πώς να μάθετε το παιδί σας να παίρνει πρωτοβουλίες

Χρειάζεται να το ενθαρρύνουμε να προσπαθεί ενώ διακριτικά να στεκόμαστε δίπλα του και να το προστατεύουμε από κάποιο πιθανό ατύχημα.

Είναι γεγονός ότι είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί να χτυπήσει, εάν είμαστε δίπλα και το παρακολουθούμε, μας εξηγεί ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής.

Κάθε παιδί μας καθώς μεγαλώνει χρειάζεται να του δίνουμε ευκαιρίες:

Να αποφασίζει για μικρά καθημερινά διλλήματα

Nα του δίνουμε τις επιλογές που έχουμε στη διάθεση μας και να του ζητάμε να διαλέξει.

protovoulies 1

Να δημιουργεί

Να το αφήνουμε να παίζει παιχνίδια, να κάνει κατασκευές, να ζωγραφίζει ώστε να ενισχύουμε το κομμάτι της δημιουργικότητας του και να φτιάχνει πράγματα που έχει σκεφτεί μόνο του.

Να εκφράζεται

Τα παιδιά ακούνε τις συζητήσεις των μεγάλων και πολλές φορές είναι μάρτυρες γεγονότων ενστάσεων. Καλό είναι με απλά λόγια να του εξηγούμε και να συζητάμε μαζί τις σκέψεις του

Να αισθάνονται

Κάθε σκέψη όμως δημιουργεί και συναισθήματα. Δώστε στα παιδιά σας την δυνατότητα πρώτα να εκφραστούν και μετά να μιλήσουν για τα συναισθήματα που ένιωσαν. Μη τους κάνετε κριτική. Απλά ακούστε τι έχουν να πουν και έπειτα συζητήστε μαζί τους.

protovoulies 2

Να λύνουν τις διαφορές τους

Μη παρεμβαίνετε σε καυγάδες και παρεξηγήσεις μεταξύ των παιδιών. Κρατήστε απόσταση και συζητήστε μαζί του εάν έχει τη διάθεση να μιλήσει

Συζητήστε μαζί του

τι άλλες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να είχε

Να ρισκάρουν

Το ρίσκο είναι ένα δείγμα θάρρους. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Το να ρισκάρει και να κάνει λάθος είναι πολύ σημαντικό γιατί όλοι οι μεγάλοι γνωρίζουμε ότι μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη. Αφήστε το να κάνει λάθη και να ρισκάρει και έπειτα συζητήστε μαζί του

Περιορίστε τα «μη» και τα «όχι»

Κάθε φορά που θα θελήσετε να πείτε αυτές τις λέξεις στο παιδί σας, σκεφτείτε εάν πραγματικά υπάρχει σημαντικός λόγος, κίνδυνος ή είναι μέρος των δικών σας ανασφαλειών

Η συμβουλή του Ειδικού

Το θάρρος και οι πρωτοβουλίες είναι από τα βασικότερα γνωρίσματα των επιτυχημένων παιδιών. Είναι μία έμφυτη ικανότητα με την οποία γεννιέται κάθε παιδί. Στην πορεία όμως της ανατροφής και διαπαιδαγώγησης, πολλές φορές, εμείς οι γονείς με τις ανασφάλειες μας, την μειώνουμε και την περιορίζουμε με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να γίνονται άβουλα και παρατηρητές της ζωής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved