Γουρουνάκι για κατοικίδιο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα γουρουνάκια ως κατοικίδια είναι νέα μόδα, η οποία ξεκίνησε από το εξωτερικό και άρχισε να διαδίδεται και στη χώρα μας. 

Γουρουνάκι για κατοικίδιο; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι όμως εύκολο να έχουμε ένα τέτοιου είδους κατοικίδιο στο σπίτι μας; Κατά πόσο διαφέρει από τα άλλα ζωάκια συντροφιάς;Τα γλυκύτατα αυτά ζωάκια διαθέτουν υψηλή νοημοσύνη, καθώς σύμφωνα με μελέτες, συγκεντρώνουν μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης από τους σκύλους, ενώ είναι σε θέση να λύνουν προβλήματα και γρίφους όπως οι χιμπαντζήδες.

Το μέγεθός τους διαφέρει, συνήθως αυτά που επιλέγονται για κατοικίδια φτάνουν μέχρι τα 18 εκατοστά και το 1 κιλό σε βάρος – mini size (τα λένε αλλιώς και γουρουνάκια τσέπης), ενώ τα κανονικά μεγέθη ξεφεύγουν σε μέγεθος και σε κιλά.

gourounaki gia katoikidio 1

Γενικά είναι καθαρά ζώα, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση και δεν υπάρχει κίνδυνος για αλλεργική αντίδραση καθώς διαθέτουν τρίχωμα και όχι γούνα. Είναι εκπαιδεύσιμα όπως ένας σκύλος, υπάκουα, και με μεγάλη αντίληψη. Τα γουρουνάκια έχουν ανάγκη για συντροφικότητα και αγάπη, γι’ αυτό καλύτερα θα μπορούσαν να συμβιώσουν με ένα ζευγάρι ιδιοκτητών ή μια οικογένεια με παιδιά. Η διατροφή τους δεν διαφέρει από την ανθρώπινη, μπορεί να τρώει ότι και ο ιδιοκτήτης του δύο φορές την ημέρα και να του διαθέτει άφθονο νερό.

Αρκετοί θα υποστηρίξουν ότι η θέση τους βρίσκεται στην ύπαιθρο και όχι κλεισμένο μέσα σε ένα διαμέρισμά. Δεν είναι λάθος αυτή γνώμη καθώς είναι ζώα του έξω, και θα ήταν προτιμότερο να έχει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης κήπο αφού δεν μπορούν να αναγκαστούν να είναι κλεισμένα μέσα σε ένα διαμέρισμα.

Με τα παιδιά όπως και με όλους τα πάνε πολύ καλά, όπως αναφέρεται και παραπάνω είναι εξυπνότερα από τους σκύλους και έχουν την ανάγκη για συντροφικότητα και αγάπη. Εφόσον το ζωάκι το φροντίζετε τακτικά και δεν το φέρνετε σε επαφή με άλλα ζώα , δεν φέρει κινδύνους αρρωστιών, θα είναι απολύτως ασφαλή για εγκύους, νεογέννητα και μικρά παιδιά.

Πάντα βέβαια θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το να πλένουμε τα χέρια μας, να μην πέφτουμε στο κρεβάτι με τα ρούχα που φορούσαμε μετά από το παιχνίδι μαζί τους, οι εγκυμονούσες να μην έρχονται σε επαφή με τα μπολ φαγητού – νερού καθώς και με τις ακαθαρσίες τους με γυμνά χέρια.

Δείτε πώς είναι η ζωή με μικρά γουρουνάκια για κατοικίδια στη gallery που ακολουθεί

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

πηγή φωτογραφιών: Instagram #minipig

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved