5+1 δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Είμαι από τις μαμάδες που αφιερώνουν όσο χρόνο τους απομένει στα παιδιά τους. Δεν θέλω η κόρη μου να είναι καθηλωμένη σε έναν καναπέ έχοντας στο χέρι ένα τάμπλετ, ούτε η τηλεόραση να παίζει συνέχεια παιδικά κανάλια.

5+1 δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών και πάνω

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Αυτός είναι και ο λόγος που έψαχνα συνέχεια στο διαδίκτυο για πρωτότυπες ιδέες και λύσεις που θα μπορώ να κάνω ώστε να περνώ δημιουργικά τα απογεύματα μαζί με την 6χρονη κόρη μου. Ψάχνοντας, ανακάλυψα ένα βιβλίο με το όνομα, «Χίλιες και μία Δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά», από τις εκδόσεις Διόπτρα βασισμένο στην πολύχρονη εμπειρία των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης Gymboree. Τηλεφώνησα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου και ρώτησα τον Χρήστο αν το έχει. Αφού πήρα θετική απάντηση, πήγα μαζί με τη μικρή και το αγοράσαμε.

rterter

Πραγματικά, θαμπώθηκα από τις δραστηριότητες που έχει για τα παιδιά. Όχι μόνο για αυτά που είναι ηλικίας 5 ετών και επάνω, αλλά για τις δραστηριότητες που έχει για παιδιά από 0 ετών και πάνω. (Μακάρι να το είχα ανακαλύψει πιο νωρίς...).

Από αυτό το βιβλίο, ξεχώρισα μερικές από τις αγαπημένες δραστηριότητες της κόρης μου και σας τις παραθέτω παρακάτω:

1. Μια μέρα μπλε
Κάθε τόσο αποφασίζετε να αφιερώσετε μια μέρα σε ένα και μόνο χρώμα. Αν, για παράδειγμα, η μέρα είναι αφιερωμένη στο μπλε, φοράτε μπλε ρούχα, ζωγραφίζετε με αποχρώσεις του μπλε και παίζετε μόνο με μπλε παιχνίδια. Αναζητείτε αντικείμενα γύρω σας με αυτό το χρώμα και διασκεδάζετε με το πόσα μπλε μπορείτε να ανακαλύψετε στο σπίτι ή τον δρόμο.

2. Παρακολουθείτε και ενθαρρύνετε
Δίνετε τον χρόνο στο παιδί σας να λύσει μόνο του μικρά προβλήματα, όπως σε ένα παζλ. Σε αυτή την ηλικία αρχίζει να αναπτύσσει την αυτοδυναμία του- και χρειάζεται την ενθάρρυνση του γονιού για να το επιτύχει. Μπορείτε να επέμβετε όταν βλέπετε πώς το παιδί εκνευρίζεται και πιέζεται.

3. Κάνετε άφοβα λάθη
Κάνετε μερικά σκόπιμα λάθη και θα δείτε πόσο θα διασκεδάσει το μικρό σας αστέρι, όταν θα διαπιστώσει πως δεν τα λέτε και πολύ καλά... «Ωραία, είναι η πράσινη μπλούζα σου», πείτε όταν το παιδί θα φοράει κόκκινο μπλουζάκι. Μια άλλη, ωραία ιδέα είναι να μπερδεύετε τους στίχους τραγουδιών που το παιδί γνωρίζει καλά, βοηθώντας στη βελτίωση των γνωστικών και γλωσσικών δεξιοτήτων του.

4. Γράμματα και φράσεις
Σε μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο, παίζετε ένα παιχνίδι που τονώνει τη δημιουργική σκέψη. Διαβάζετε την πινακίδα του αυτοκινήτου μπροστά, και προτρέπετε το παιδί να δημιουργήσει μια φράση από αυτά τα γράμματα. Για παράδειγμα, μια πινακίδα με τα γράμματα ΣΤΚ, θα μπορούσε να μετατραπεί στη φράση, «Ο σκύλος τρώει κόκαλα».

5. Η χτένα παίζει μουσική
Δίνετε στο παιδί μια καθαρή χτένα τσέπης με λεπτά δοντάκια και ένα κομμάτι λαδόκολλα, αρκετό για να τυλίξει τα δόντια της χτένας. Αφού τυλίξετε τα δόντια της χτένας, προτρέπετε το παιδί να βάλει τα χείλη του στο χαρτί και να φυσήξει, όπως θα έκανε αν έπαιζε φυσαρμόνικα. Ο ήχος θα είναι παράξενος αλλά θα το εντυπωσιάσει.

6. Γράφετε σε αφρό ξυρίσματος
Απλώνετε μπόλικο αφρό ξυρίσματος επάνω σε μια λαδόκολλα. Προσέχετε να κρατάτε μακριά τον αφρό από το στόμα και τα μάτια του. Ζητάτε από το παιδί να γράψει ένα γράμμα ή ένα αριθμό με το δάχτυλο επάνω στον αφρό. Μαντεύετε τι είναι αυτό που έγραψε: «Είναι το Σ ή μήπως ο αριθμός 3;» . Το παιδί θα απολαύσει την αλλαγή ρόλων... Αυτή τη φορά θα είναι εκείνο που θα σας διδάξει.

fgdfgd

Αυτές και ακόμη 1000 ιδέες θα τις βρείτε στο βιβλίο «Χίλιες και μία Δραστηριότητες για έξυπνα παιδιά», από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά σας με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο είναι το παιχνίδι. Και στις σελίδες του βιβλίου που σας προτείνω, θα βρείτε πολλές διασκεδαστικές και πρωτότυπες ιδέες για το παιχνίδι και τη μάθηση για παιδιά ηλικιών 0-5 ετών και πάνω.

Και μην ξεχνάτε ότι το χαμόγελο και η αγκαλιά σας είναι η καλύτερη ανταμοιβή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved