«Για ποιους λόγους ένα παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό», από την Αλεξάνδρα Καππάτου

Όταν ένα παιδί αρνείται ξαφνικά να πάει στον παιδικό σταθμό, πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που για εμάς ίσως είναι αστείος, όμως για το μικρό παιδί είναι πολύ σοβαρός. Ποιος όμως είναι αυτός;

«Για ποιους λόγους ένα παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό», από την Αλεξάνδρα Καππάτου

Ορισμένοι λόγοι της άρνησης...

Tο παιδί αρνείται να επανέλθει στο σταθμό, επειδή έμεινε στο σπίτι πολλές μέρες λόγω κάποιας ίωσης. Πρόκειται για αντίδραση συνηθισμένη, ιδίως αν πηγαίνει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό. Mε ηρεμία και αποφασιστικότητα θα του καταστήσετε σαφές ότι θα πάει, χωρίς να δίνετε έμφαση. Η αντίδραση αυτού του τύπου ξεπερνιέται πολύ σύντομα.

Φοβάται ότι θα το χτυπήσει κάποιος συμμαθητής του, ο οποίος έχει δείρει κάποιο άλλο παιδί ή και το ίδιο, χωρίς η παιδαγωγός να το αντιληφθεί. Μιλήστε μαζί της, ώστε να μάθετε αν συμβαίνει κάτι και ζητήστε τη συνεργασία της.

Το παιδί νιώθει αγωνία και δυσκολεύεται να απομακρυνθεί από το σπίτι επειδή ίσως στην οικογένεια υπάρχουν διαφωνίες, επίκειται διαζύγιο, ή κάποιος παρουσιάζει σοβαρή ασθένεια κ.ά.

Πιθανόν έχει μαλώσει με τον καλό του φίλο ή έχει νιώσει ότι δεν είναι αγαπητό στην ομάδα. Να το ενθαρρύνετε να πάει στο σχολείο, να μην απογοητεύεται και να τα ξαναβρεί με το φίλο του. Επίσης να το προτρέπετε να αποκτήσει και άλλους φίλους.

Ίσως το παιδί προσπαθεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της μητέρας. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι γονείς πρέπει να παρέχουν στο παιδί μεγαλύτερη προσοχή και να το κάνουν να αισθάνεται σιγουριά.

Πιθανόν θέλει να σας εξαναγκάσει σε υποχώρηση. Aν το επιτύχει κάποια μέρα, που δεν θα έχετε όρεξη για συζητήσεις, τότε το παιδί θα βρεθεί αυτομάτως σε πλεονεκτική θέση. Tις επόμενες μέρες και εβδομάδες δεν θα χάνει ευκαιρία να σας εκβιάζει. Mην υποχωρήσετε, τουλάχιστον όχι για δεύτερη φορά. Ίσως, για λίγο χρονικό διάστημα, το παιδί δυσφορεί έντονα όταν θα το αφήνετε στο σχολείο. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πολύ σύντομα θα προσαρμοστεί και θα παίζει με τους φίλους του.

Το παιδί αντιδρά ίσως στο καινούριο μωρό που ήρθε στην οικογένεια. Σ’ αυτή την περίπτωση, σχεδόν κανένα παιδί δεν θα είναι πια πρόθυμο να πάει στο σχολείο. Ενημερώστε την παιδαγωγό, η οποία μπορεί να το χειριστεί ως εξής: Tο παιδί που απόκτησε αδελφάκι μπορεί να γίνει, με την προτροπή της, ο «σταρ» της τάξης και να διηγείται στους συμμαθητές του ιστορίες για το μωρό.

Ίσως το παιδί είναι πολύ μικρό ακόμη για τον παιδικό σταθμό. H μητέρα το γνωρίζει, αλλά κάποτε είναι αναπόφευκτο να πάει το παιδί πρώιμα στο σταθμό.

Aν σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που αναφέραμε οι δυσκολίες του παιδιού δεν ξεπεραστούν μέσα σε μερικές μέρες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος - Συγγραφέας

Περισσότερα Back To School άρθρα διαβάστε εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved