Νηστίσιμη τάρτα με γαρίδες και μανιτάρια, από τον Γιώργο Γεράρδο

Σήμερα θέλω να σας φτιάξω μια πολύ νόστιμη και νηστίσιμη τάρτα με γαρίδες και λαχανικά!

Νηστίσιμη τάρτα με γαρίδες και μανιτάρια, από τον Γιώργο Γεράρδο

Η ζύμη φτιάχνεται με ελαιόλαδο και φτιάχνεται πολύ εύκολα με αλεύρι και ελαιόλαδο που δίνει μια ωραία γεύση. Προσωπικά την ετοίμασα στη κουζινομηχανή της Kenwood αλλά εσείς μπορείτε να τη φτιάξετε σε multi ή και με το χέρι.
Θα ήθελα να σας πω ότι για νηστίσιμα φαγητά δε πρέπει να χρησιμοποιούμε μαργαρίνες γιατί παρότι είναι φυτικές, σχεδόν πάντα περιέχουν ζωικά προϊόντα όπως ζελατίνη, λεκιθίνη, αρώματα βουτύρου κλπ.

Η γέμιση που σας προτείνω είναι με γαρίδες, μανιτάρια και κολοκύθια αφού στις κόρες μου αρέσουν πολύ οι γαριδούλες και τα μανιτάρια αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικά και θαλασσινά θέλετε ανάλογα με τις προτιμήσεις των παιδιών σας. Για μία μη νηστίσιμη εκδοχή μπορείτε φυσικά να προσθέσετε κάποιο τυρί ή αλλαντικά.

Υλικά
Για τη ζύμη
350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100Ml παρθένο ελαιόλαδο
40-60ml κρύο νερό
1κγ αλάτι
1γκ ρίγανη
Για τη γέμιση

450γρ καθαρισμένες μικρές γαρίδες
350γρ μανιτάρια
2-3 κολοκυθάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2-3κς παρθένο ελαιόλαδο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα ‘Κ’ στη κουζινομηχανή της Kenwood και προσθέτουμε στο κάδο το αλεύρι, το λάδι και το μισό νερό.

tarta1
tarta2

Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με αρκετά βρεγμένη άμμο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο λίγο νερό.

tarta3


Λαδώνουμε ένα ταψάκι τάρτας 28 εκατοστών και στρώνουμε τη ζύμη πιέζοντας τη καλά. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει στις άκρες. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξει.

tarta4
tarta5
tarta6
tarta7

Κατόπιν ασχολούμαστε με τη γέμιση και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα και τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες.

tarta8
tarta9

Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα πέντε λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τις γαρίδες , το σκόρδο, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.

tarta10

Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά μέχρι εξατμιστούν τα υγρά, αλατίζουμε και αφήνουμε τη γέμιση να παγώσει. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 20 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και αφήνουμε λίγο να παγώσει.

tarta11

Στρώνουμε τη γέμιση και σερβίρουμε τη τάρτα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

tartateliko

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved