Το βραχιόλι του Μάρτη: Πώς θα το φτιάξετε και γιατί το φοράμε

Και ποιος δεν φορά σήμερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι το βραχιολάκι με το λευκό και το κόκκινο σχοινάκι. Ο λεγόμενος «Μάρτης» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Το βραχιόλι του Μάρτη: Πώς θα το φτιάξετε και γιατί το φοράμε
6943748651 d4a048f032 z

Όπως οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι έτσι και εμείς σήμερα από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, φοράμε στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή. Αυτό το βραχιολάκι λέγεται Μάρτης ή Μαρτιά.

full size

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Συνήθως τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι και το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

martis 1

Πώς θα φτιάξετε Μάρτη

Για να φτιάξετε ένα βραχιολάκι, χρειάζεστε κόκκινη και λευκή κλωστή ή κορδόνια.

12 1

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτιάξει κανείς Μάρτη. Ο πρώτος είναι απλά να στρίψετε τις κλωστές και να τις δέσετε στο χέρι. Ο δεύτερος τρόπος είναι να πλέξετε τις κλωστές, σαν μια πλεξούδα και να τοποθετήσετε στη μία άκρη ένα ματάκι. Ο τρίτος τρόπος είναι η τεχνική kumihimo. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς θα φτιάξετε Μάρτη ή Μαρτιά με την πλέξη αυτή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved