Πίτα σφολιάτας με καπνιστή πέστροφα και καραμελωμένα κρεμμύδια από τον Γιώργο Γεράρδο

Μου αρέσει πολύ με μαγειρεύω με ζύμη σφολιάτας! Η βουτυράτη γεύση της είναι ιδανική για αλμυρές και γλυκές συνταγές ενώ η ευκολία στη χρήση της σημαίνει ότι γρήγορα μπορώ να έχω έτοιμη μια λαχταριστή συνταγή.

Πίτα σφολιάτας με καπνιστή πέστροφα και καραμελωμένα κρεμμύδια από τον Γιώργο Γεράρδο

Τη προηγούμενη εβδομάδα σας έφτιαξα ένα γλυκό με βάση σφολιάτας ενώ σήμερα θα σας ετοιμάσω μια υπέροχη αλμυρή πίτα με σφολιάτα, καπνιστή πέστροφα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Η εκτέλεση αυτής της συνταγής θέλει αρκετά κρεμμύδια και πραγματικά δεν μου αρέσει καθόλου να δακρύζουν τα μάτια μου. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιώ το K-mix της Kenwood με το δίσκο κοπής και έτσι έχω πολύ γρήγορα φέτες κρεμμυδιού χωρίς καθόλου ερεθισμένα μάτια!

Καταλαβαίνω ότι σε πολλά παιδιά και μεγάλους δεν αρέσει η καπνιστή πέστροφα. Αν και η γεύση της ταιριάζει απόλυτη με αυτή τη συνταγή, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με καπνιστό σολομό, μπέικον ή καπνιστή γαλοπούλα. Σήμερα σας δείχνω πώς να ετοιμάσετε καραμελωμένα κρεμμύδια και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλές άλλες συνταγές, από μακαρονάδες και σαλάτες μέχρι ψητά ψάρια και κρέατα.

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 φινόκιο
3κς παρθένο ελαιόλαδο
2κς ξύδι μπαλσάμικο
½ κς ζάχαρη
150γρ καπνιστή πέστροφα
150γρ τυρί κρέμα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο. Τοποθετούμε στο K-mix της Kenwood το δίσκο κοπής σε φέτες και περνάμε τα λαχανικά μας.

kenwood1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και το φινόκιο με το ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι. Το αλάτι θα τραβήξει την υγρασία από τα λαχανικά και έτσι δεν θα καούν. Σοτάρουμε για 20-25 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

kenwood2

Ανεβάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνέχεια για πέντε λεπτά μέχρι να πάρουν τα λαχανικά ένα ωραίο καραμελένιο χρώμα.

kenwood5

Προθερμαίνουμε το φούρνο και ένα ταψί στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε τη σφολιάτας σε αλουμινόχαρτο, αλείφουμε τη τυρί κρέμα, σπάμε από πάνω τη πέστροφα σε κομμάτια και μοιράζουμε τα λαχανικά, ενώ φροντίζουμε να αφήσουμε περιθώριο ενός εκατοστού γύρω γύρω στη ζύμη.

kenwood4

Ψήνουμε πάνω στο καυτό ταψί για 15 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα. Το προθερμασμένο ταψί βοηθά να ψηθεί καλά η πίτα και από τη κάτω μεριά.

kenwood6

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε τη πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

kenwood7

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved