Πορτογαλική τάρτα βανίλιας, Pasteis de Nata, από τον Γιώργο Γεράρδο

Είχα πρωτοδοκιμάσει αυτό το υπέροχο γλυκό σε ένα πορτογαλικό καφέ στο Λονδίνο και πραγματικά με μάγεψε η νοστιμιά του, όπως και ολόκληρο το κόσμο.

Πορτογαλική τάρτα βανίλιας, Pasteis de Nata, από τον Γιώργο Γεράρδο

Η ταπεινή αυτή τάρτα με τα απλά υλικά κατάγεται από το Belem της Λισαβόνας και πολύ σύντομα διαδόθηκε αρχικά στις αποικίες τη Πορτογαλίας και αργότερα σε ολόκληρο το πλανήτη. Σήμερα πια υπάρχουν εκατοντάδες μικρά ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν μόνο αυτό το γλύκισμα!

Η αυθεντική συνταγή είναι για ατομικά ταρτάκια, άλλα σήμερα θα φτιάξουμε μια μεγάλη τάρτα για να κεράσετε την οικογένεια και τους φίλους σας. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε ατομικές μερίδες. Απλά κόψτε τη ζύμη σε δίσκους και τοποθετήστε τους σε φορμάκια για Muffin.

Η παρασκευή της τάρτας είναι πραγματικά πολύ εύκολη με λίγα και απλά υλικά που μεταμορφώνονται σε ένα λαχταριστό γλύκισμα. Στη δικιά μου εκτέλεση χρησιμοποιώ το Multi Mayo της Kenwood και μέσα σε πέντε λεπτά έχω τη τάρτα έτοιμη για το φούρνο. Είναι μια ιδανική συνταγή όταν θέλετε σε λίγο χρόνο και φτιάξετε κάτι για το οικογενειακό τραπέζι ή για κέρασμα. Σας προειδοποιώ όμως ότι πρόκειται για ένα άκρως εθιστικό γλυκό που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομμάτι!

Υλικά
1 φύλλο ζύμη σφολιάτας, 330γρ
250ml γάλα
200ml κρέμα γάλακτος
175γρ ζάχαρη
3κς αλεύρι
4 αυγά
1 βανίλια
1κγ ξύσμα λεμονιού
1κς άχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200βαθμούς, με ένα μαχαίρι χαράζουμε τη βανίλια και παίρνουμε τους σπόρους.

 tartavanilia


Απλώνουμε τη σφολιάτα σε ένα ρηχό ταψί τάρτας διαμέτρου 25-28 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο και με το μαχαίρι κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.

 tartamaxairizimi


Στο Multi Mayo χτυπάμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ξύσμα και τη βανίλια για μισό λεπτό ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.

 tartakrema


Προσθέτουμε το γάλα, τη κρέμα, τα αβγά και ξαναχτυπάμε για μισό λεπτό μέχρι να γίνει μια ρευστή ομοιογενής κρέμα.

 sourotiritarta


Σουρώνουμε τη κρέμα για να αποφύγουμε τυχόν σβώλους και τη χύνουμε πάνω από τη ζύμη. Τοποθετούμε τη τάρτα στο φούρνο πάνω σε προθερμασμένο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η γέμιση. Βγάζουμε τη τάρτα, κοσκινίζουμε πάνω της την άχνη και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά.

 iiiii axnitarta


Αφήνουμε τα παγώσει πριν τη κόψουμε και απολαμβάνουμε ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή επιτυχία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved