Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και φρέσκο κρεμμυδάκι, από τον Γιώργο Γεράρδο

Η μελιτζανοσαλάτα είναι από τα αγαπημένα ορεκτικά όλων μας, ειδικά για το καλοκαίρι. Η υπέροχη γεύση του καλοψημένου αυτού λαχανικού με τη δροσιά του λεμονιού και τα υπόλοιπα συστατικά δένουν καταπληκτικά.

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και φρέσκο κρεμμυδάκι, από τον Γιώργο Γεράρδο

Συνταγές για μελιτζανοσαλάτα υπάρχουν πολλές όπως η πολίτικη, η αγιορείτικη με τις πιπεριές και άλλες. Σήμερα θα σας προτείνω μια διαφορετική εκδοχή που περιλαμβάνει ταχίνι, αλλά και φρέσκο κρεμμυδάκι. Είναι ένα πολύ υγιεινό καλοκαιρινό πιάτο ενώ η γήινη γεύση που δίνει το ταχίνι ταιριάζει πολύ με τη σπιρτάδα του φρέσκου κρεμμυδιού, του λεμονιού και του σκόρδου. Είμαι σίγουρος ότι μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν αυτή τη συνταγή σαν ορεκτικό, σαν συνοδευτικό για ψάρι, ακόμα και σαν αλοιφή για φρυγανισμένο ψωμί.

Υλικά
4 Μελιτζάνες φλάσκες ή και λευκές Σαντορίνης
½ μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 ½ κ.σ. ταχίνι
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

02

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στο μέγιστο. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε η φλούδα τους να καψαλιστεί και να μαγειρευτεί καλά η σάρκα.

01

Όσο ψήνουμε τις μελιτζάνες, χτυπάμε στο Multi Mayo της Kenwood τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μισό χυμό λεμονιού και ξύσμα, το σκόρδο, το ταχίνι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.

Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες και όσο είναι ακόμα ζεστές αφαιρούμε τη φλούδα τους, τις ραντίζουμε με το υπόλοιπο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι και πιρούνι.

Προσθέτουμε στις μελιτζάνες το αρωματικό μείγμα και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα ζεστή ή κρύα με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ξύσμα λεμονιού. Tip. Η μελιτζανοσαλάτα θα είναι ακόμα πιο νόστιμη μετά από μια μέρα στο ψυγείο όταν θα έχουν ενωθεί τα αρώματα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved