Πώς θα προσαρμοστεί το παιδί από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Τα περισσότερα παιδιά, να μην πούμε όλα, τον πρώτο καιρό που αποχωρίζονται την έκτη Δημοτικού για την Α' Γυμνασίου, νιώθουν περίεργα. Αυτό είναι και το αναμενόμενο.

Πώς θα προσαρμοστεί το παιδί από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο; Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Εμείς όμως με τη βοήθεια της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, θα σας παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους για να γίνει η μετάβαση αυτή ευκολότερα.

• Τονίστε τα θετικά στοιχεία της «αναβάθμισης του παιδιού» σε άλλη κλίμακα της εκπαίδευσης χωρίς να το τρομάζετε.
• Φερθείτε του με μεγαλύτερη κατανόηση, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες κάθε μεγάλης μεταβατικής φάσης.
• Τα παιδιά με καλή ή μεγάλη σωματική ανάπτυξη συνήθως προσαρμόζονται πιο εύκολα στα νέα σχολεία. Αν ένα παιδί, είναι μικροκαμωμένο, ίσως δυσκολευτεί λίγο περισσότερο, κι επομένως θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη.
• Προτρέψτε το να διατηρήσει τις φιλίες που είχε, ακόμη κι αν οι δρόμοι με τους παλιούς φίλους χωρίστηκαν λόγω διαφορετικών σχολείων.
• Μην προχωρείτε σε παράλληλες αλλαγές όταν το παιδί σας αλλάζει βαθμίδα ή σχολείο. Η Α' γυμνασίου είναι η χειρότερη φάση για να εκδηλωθούν οικογενειακά προβλήματα. Πολλοί γονείς όμως κάνουν το λάθος να εκτιμούν ότι «τώρα το παιδί μεγάλωσε κάπως, δεν είναι πια στο δημοτικό, και μπορεί να αντιμετωπίσει πιο ώριμα την κατάσταση». Έτσι επιλέγουν αυτήν την πολύ ακατάλληλη περίοδο λχ για να προχωρήσουν σε ένα διαζύγιο το οποίο ανέβαλαν από καιρό.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Παιδιά στην Εφηβεία. Γονείς σε κρίση» από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

email: akappatou@akappatou.gr

site: www.akappatou.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved