Παγκόσμια Ημέρα Χορού-29 Απριλίου: «Όλοι μπορούν να χορέψουν»!

Χορός. Κίνηση. Ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί, να λατρέψει, να γιορτάσει, από αρχαιοτάτων χρόνων. Η υπέρτατη τέχνη που μπορεί να συγκινήσει, να μιλήσει, να ψυχαγωγήσει, να θεραπεύσει.

Παγκόσμια Ημέρα Χορού-29 Απριλίου: «Όλοι μπορούν να χορέψουν»!

Γράφει η χορογράφος Άννα Αθανασιάδη

-------------------------------------------1918429 100696693281745 5391517 n 1

Αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε, εκφράζουμε τα συναισθήματά και τις σκέψεις μας μέσα από την κίνηση καθημερινά, το σώμα μας γίνεται ο καθρέφτης της ψυχής, εκτός από τα μάτια. Αν κλείσεις την πόρτα του σπιτιού σου, μείνεις μόνος και βάλεις μουσική, θα κινηθείς. Θα χορέψεις, με όλο το σώμα ή μόνο με ένα μέλος, θα κρατήσεις τον ρυθμό. Άκομψα ίσως αλλά η κομψότητα στον χορό είναι ''δουλειά'' του επαγγελματία χορευτή.

Όλοι μπορούν να χορέψουν. Αν παρατηρήσουμε τις κινήσεις που όλοι μας κάνουμε καθημερινά, μικροί, μεγάλοι, ευκίνητοι, δυσκίνητοι κι αν ακούσουμε γύρω μας την φύση και τους θορύβους της καθημερινότητας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας είναι μια χορογραφία, απλών και εύκολων κινήσεων πάνω σε ρυθμό! Ο χορευτής συνδυάζει απλές, καθημερινές κινήσεις, τίποτα διαφορετικό από ό,τι μπορεί να κάνει ένας απλός άνθρωπος. Απλώς, πιο περίτεχνα, εκλεπτυσμένα και ίσως πιο εντυπωσιακά, μπαίνει σε έναν ρόλο και τον αποδίδει με το μέσο που διαθέτει, το σώμα του.

-------------------------------------11009986 10153116057889214 4058958707908194453 n

Τεντωνόμαστε, μαζευόμαστε, στρίβουμε, ξαπλώνουμε, πηδάμε, αναπνέουμε, σηκωνόμαστε, μπουσουλάμε, περπατάμε, τρέχουμε, πέφτουμε, αγκαλιαζόμαστε, χαιρετάμε, σπρώχνουμε, τραβάμε, τρέμουμε, φιλάμε, σκύβουμε, καθόμαστε, λυγίζουμε... Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη να κινείται καθημερινά, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο. Ανάγκη να εκφράζεται, ανάγκη να απελευθερώνεται.

Γονείς, δώστε στα παιδιά σας το ερέθισμα να αγαπήσουν τον χορό. Να τα πηγαίνετε να βλέπουν χορό, να τους δείχνετε βίντεο χορού, έχουμε ευτυχώς την τεχνολογία με το μέρος μας πια. Να τα πηγαίνετε σε τμήματα χορού, μουσικοκινητικής αγωγής, θεατρικού παιχνιδιού, ανακαλύψτε τις κλίσεις τους και δώστε τους την δυνατότητα να διαμορφώσουν έναν υγιή και ολοκληρωμένο χαρακτήρα, αφού θα εκφράζονται πιο εύκολα και θα εκτονώνονται μέσα από την διασκέδαση.. Δεν είναι μόνο γυμναστική, πειθαρχία και απασχόληση ελεύθερου χρόνου ο χορός. Θα εκπλαγείτε με τι μπορείτε, τόσο απλά, να τα εφοδιάσετε για το μέλλον τους.

---------------------------------------1901429 745195285498546 1055010985 n 1

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Χορού, την υπέρτατη τέχνη έκφρασης του ανθρώπινου σώματος θα υμνήσουν και θα τιμήσουν σίγουρα, άνθρωποι με περισσότερη εμπειρία και πορεία στον χώρο από εμένα. Όσο μπορώ όμως, θα ήθελα να συμβουλέψω και να παροτρύνω όλους να χορεύουν, να εκφράζονται, να μην κρίνουν μόνοι την κίνησή τους, και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να το κάνει, να μην ντρέπονται. Είναι λυτρωτικός, διασκεδαστικός, απελευθερωτικός ο χορός, μόνοι ή με παρέα, μπορεί να γίνει ο τρόπος ζωής σας.

Οι επαγγελματίες χορευτές μην σταματάτε ποτέ να γυμνάζεστε, να ενημερώνεστε, να εξελίσσεστε. Μην αντιμετωπίζετε αυτό που τόσο αγαπήσατε κάποτε, μόνο σαν επάγγελμα. Ανακαλέστε την αιτία που μπήκατε στο πρώτο μάθημά σας και τον λόγο που πήγατε και στο δεύτερο ή στο τρίτο. Μας δόθηκε απλόχερα από την φύση ένα δώρο στο σώμα μας και κοπιάσαμε πολύ και πολλά χρόνια για να φτάσουμε στην σπουδαία στιγμή να μπορούμε να ζούμε από αυτό που αγαπάμε, δεν έχουν όλοι αυτό το προνόμιο.

«Η τεχνική είναι κάτι που καταφεύγεις όταν σου τελειώνει η έμπνευση» είχε πει ο Rudolf Nureyev. Επομένως, μάλλον θα κλείσω λέγοντας απλώς, βάλτε τον χορό στην ζωή σας και να εμπνέεστε από αυτήν.

Διαβάστε τη συνέντευξή της Άννας Αθανασιάδη στο Mothersblog, εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved