Πού βοηθά το παραμύθι; Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Γενιές και γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει με κλασικά παραμύθια, όπως Σταχτοπούτα, Η Χιονάτη κι οι 7 Νάνοι. Όταν ακούμε παραμύθι η σκέψη μας πηγαίνει κατευθείαν στα παιδιά.

Πού βοηθά το παραμύθι; Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Πράγματι, για όλα τα παιδιά η ώρα του παραμυθιού είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας.
Πού βοηθά το παραμύθι;
• Το περιεχόμενο των παραμυθιών βοηθά το παιδί να προσεγγίσει φόβους ή εσωτερικές συγκρούσεις, και γενικά, συναισθήματα που το απασχολούν, να παρακολουθήσει ιστορίες με αναφορές σε θέματα, όπως εγκατάλειψη από τους γονείς, αδικίες, απώλειες κάποιων αγαπημένων προσώπων, ζήλια για το αδελφάκι του, απογοητεύσεις, ενοχές.
• Περιγράφουν καταστάσεις με αλληγορικό τρόπο. Αυτές οι ιστορίες δίνουν στα παιδιά πολλά στοιχεία για να κατανοήσουν τον κόσμο και τον ίδιο τον εαυτό τους. Κατά έναν τρόπο τα βοηθούν να μεγαλώσουν.
• Τους εξηγούν ότι οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες, ενώ ταυτόχρονα τα βεβαιώνουν ότι μπορούν να τις υπερνικήσουν. Δηλαδή, τους δίνουν μηνύματα για την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν στον εαυτό τους, για την ανάγκη να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες.
• Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά αντλούν πολύτιμα στοιχεία και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν έννοιες αρκετά πολύπλοκες, όπως το καλό και το κακό.

Από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Καππάτου «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved