Δημήτρης Θεοδώρας: Το 5χρονο θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!

Η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου αποτελεί ορόσημο της μεταπολίτευσης, της σύγχρονης ιστορίας της Δημοκρατίας και των αγώνων της χώρας μας για ελευθερία. Σήμερα, γιορτάζουμε και τιμούμε την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία έβαλε τέλος στη Χούντα και τη δικτατορία.

Δημήτρης Θεοδώρας: Το 5χρονο θύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Πρωτοστάτες στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας τότε, αποτέλεσαν οι φοιτητές και οι νέοι, οι οποίοι σ' όλη τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας, στάθηκαν η ψυχή του αγώνα για την κατάλυσή της.

Για την ιστορία, τα τανκς του στρατού εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο, ρίχνοντας στο έδαφος την κεντρική πύλη και όσους εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν επάνω της. Ακολούθησε εισβολή των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας και πραγματική σφαγή με δεκάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Για δύο μέρες το κέντρο της Αθήνας γνώρισε την πιο άγρια και αιματηρή καταστολή μετά τον εμφύλιο.

Μέσα όμως στα θύματα εκείνης της ημέρας για όσους δεν γνωρίζουν- και πιστέψτε μας είναι πολλοί- ήταν και ένα μικρό αγόρι. Ο μικρός ονομαζόταν Δημήτρης Θεοδώρας και το μεσημέρι τις 17ης Νοεμβρίου διέσχιζε με τη μητέρα του, Μαρία Θεοδώρα, τη Λεωφόρο Παπάγου στα Ιλίσσια. Εκεί τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό τον ίλαρχο Σπυρίδωνα Σταθάκη (σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία).

Η περίπολος βρισκόταν ακροβολισμένη στον κοντινό λόφο του Αγίου Θεράποντα. Ο μικρός Δημήτρης πέθανε ακαριαία. Όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Είναι δυνατόν κάποιος να σημάδεψε ένα μικρό παιδάκι; Προφανώς όχι. Όμως αυτοί που πυροβολούσαν στα τυφλά, ρίχνοντας εναντίον όχι μόνο διαδηλωτών μα και του απλού κόσμου, γνώριζαν πως θα είχαν θύματα. Κι αν ανάμεσα στα θύματα υπήρχε κι ένα μικρό παιδάκι 5 ετών, ήταν κάτι που δεν τους ένοιαζε. Το μόνο που ήθελαν τότε, ήταν να διατηρηθούν στην εξουσία με κάθε τρόπο.

Το mothersblog.gr θέλοντας να αποτελέσει φόρο τιμής στον μικρό Δημήτρη αλλά και την οικογένειά του, έψαξε και βρήκε το μνημείο που έχει φτιαχτεί προς τιμήν του, στο Δήμο Ζωγράφου, στην οδό Μπισκίνη και Νέου Τέρματος! Στο σημείο όπου πυροβολήθηκε.

Αυτό ωστόσο που μας έκανε εντύπωση, ήταν το γεγονός ότι ψάχνοντας να βρούμε πού ακριβώς είναι το σημείο του μνημείου, ρωτήσαμε πάνω από τέσσερις ανθρώπους, κατοίκους και καταστηματάρχες της γειτονιάς, αν γνώριζαν πού ακριβώς βρίσκεται το μνημείο του μικρού Δημήτρη. Προς έκπληξή μας όμως, όχι μόνο δεν γνώριζαν πού είναι, αλλά δεν γνώριζαν ούτε ότι ένα πεντάχρονο παιδί ήταν μέσα στα αθώα θύματα εκείνης της αιματηρής ημέρας.

Σας παραθέτουμε την φωτογραφία που τραβήξαμε παραμονή της 17 Νοέμβρη, προκειμένου να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας για να βοηθήσουμε στην δημοσιοποίηση αυτής της τραγικής και συνάμα συγκλονιστικής ιστορίας ενός πεντάχρονου παιδιού!

354365
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved