Αφιέρωμα παιδικών βιβλίων για το καλοκαίρι από το mothersblog.gr (μέρος 2ο)

Επανήλθα με το δεύτερο μέρος του αφιερώματος σε παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι όπως σας είχα υποσχεθεί! Βιβλία που θα κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά και θα τα προσκαλέσουν σε ταξίδια μακρινά!

Αφιέρωμα παιδικών βιβλίων για το καλοκαίρι από το mothersblog.gr (μέρος 2ο)

Της Φοίβης Λέκκα

«Ανάποδα»
Κείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 12.90, σελ. 32
Από 3 ετών

ANAPODA

Μια μέρα ο Μέλιος το σκαθάρι, εκεί που κυλούσε μια χωμάτινη μπάλα, σκόνταψε σ'ένα τόσο δα πετραδάκι και αναποδογύρισε. Από εκείνη τη στιγμή ήρθαν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω! Ο συγγραφέας, με όχημα μια ιστορία βγαλμένη από τη φύση, μιλάει για το πώς πολλές φορές μια αναποδιά αρκεί για να δει κάποιος από άλλη οπτική και πιο καθαρά τα πράγματα γύρω του, να αναμετρηθεί με τον εαυτό του, να δει ως πού μπορεί να φτάσει και ποιοι πραγματικά είναι δίπλα του.

Όλα αυτά είναι δύσκολα κατανοητά από τα πολύ μικρά παιδιά, στα οποία και απευθύνεται το βιβλίο. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα εντυπωσιαστούν από την εμπνευσμένη πολύχρωμη εικονογράφηση που συνδυάζει τη ζωγραφική με το κολλάζ και θα αισθανθούν μέρος της ιστορίας. Με τη δική σας βοήθεια, θα μπορέσουν να καταλάβουν πως μέσα από κάθε δυσκολία και κάθε τι καινούριο, κάτι πολύτιμο έχουν να κερδίσουν.

«Στο Νησί της Ροδιάς»
Κείμενο: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2014
€ 14.40, σελ. 56

cf60549c80d0e5a6e124218837cf9175 L

Υπάρχει ένα νησί που δεν έχει όνομα. Νησί το λένε όλοι, έτσι απλά. Είναι μικρό, αλλά με μια όμορφη ακρογιαλιά. Και στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ένα δίπατο λευκό σπίτι. Γύρω του ένας λευκός μαντρότοιχος και πολλές ροδιές. Μέσα στο σπίτι μένουν... τα Σποράκια της Ροδιάς. Ποια είναι αυτά τα Σποράκια; Ποια ήταν η γυναίκα που τη φωνάζανε Ροδιά; Ο μικρός Μάνος μαζί με τον παππού του, τον μεγάλο Μάνο, θα ζήσει ένα διαφορετικό καλοκαίρι ανακαλύπτοντας μια ιστορία που ξεκινά από τα παλιά και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Ο συγγραφέας επιλέγει, με τη συνεισφορά της ονειρεμένης εικονογράφησης της Μυρτούς Δεληβοριά, να μιλήσει για τα Παιδικά Χωριά SOS , με έναν πολύ ευφάνταστο και συνάμα τρυφερό τρόπο - άλλωστε ο ίδιος συμμετέχει ενεργά στο έργο τους. Επιδεικνύοντας μεγάλη ευαισθησία, μιλάει στα παιδιά για την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς, την άνευ όρων αγάπη και την οικογένεια που μπορεί να υπάρξει έξω από συμβατικά πλαίσια. Είναι ένα βιβλίο καρδιάς που θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους.

«Οι περιπέτειες του Οδυσσέα»
Κείμενο: Τζερόνιμο Στίλτον
Μετάφραση: Λιανού Βίκη
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 18.80, σελ. 390
Από 9 ετών

adysseia.jpg.thumb 203x266 255e9cd1faf623aacb48373450ef340e

Πρόκειται για την καινούρια περιπέτεια του Τζερόνιμο Στίλτον, τα βιβλία του οποίου είναι πολύ αγαπημένα των παιδιών, έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και έχουν πουλήσει 85 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως! Ο Τζερόνιμο Στίλτον ζει στην Ποντικούπολη της Ποντικονήσου και διευθύνει την εφημερίδα «Ηχώ των Τρωκτικών». Στον ελεύθερο χρόνο του γράφει βιβλία στα οποία αφηγείται τις συναρπαστικές περιπέτειές του!

Βασίζει το βιβλίο του αυτό στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και διασκευάζει ελεύθερα το ταξίδι του μυθικού Οδυσσέα για να φτάσει στην Ιθάκη. Τα παιδιά θα περιπλανηθούν σε αγριεμένες θάλασσες, θα ανακαλύψουν άγνωστες χώρες και μυστηριώδη πλάσματα και θα αντιμετωπίσουν κινδύνους που κόβουν την ανάσα. Μια συναρπαστική και γοητευτική ιστορία, γεμάτη περιπέτεια και ανατροπές! Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σπουδαίο ομηρικό έπος, με τρόπο κατανοητό γι'αυτά και συνάμα διασκεδαστικό!

«Ο πειρατής του διαδικτύου»
Κείμενο: Τζερόνιμο Στίλτον
Μετάφραση: Λιανού Βίκη
Εικονογράφηση: Giuseppe Ferrario, Giulia Zaffaroni
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 7.50, σελ. 128
Από 7 ετών

28.jpg.thumb 203x264 255e9cd1faf623aacb48373450ef340e

Μα τι έχουν πάθει όλοι με τον Τζερόνιμο; Οι γείτονες και οι γνωστοί δεν τον χαιρετούν στο δρόμο, οι συνάδελφοί του στην εφημερίδα τον κοιτούν με μισό μάτι και, σαν να μην έφτανε αυτό, παραλαμβάνει δεκάδες άχρηστα αντικείμενα που "έχει αγοράσει" στο διαδίκτυο με την πιστωτική του κάρτα. Μόνο που αυτός δεν έχει παραγγείλει τίποτα! Πώς είναι δυνατόν; Μόνο η Δόκτωρ Σλας Ντοτ Κομ μπορεί να βοηθήσει! Τι θα ανακαλύψει άραγε;

Πρόκειται για ένα ακόμα βιβλίο του Τζερόνιμο Στίλτον, από τη σειρά «Ξεκαρδιστικές Ιστορίες»! Θα κερδίσει τα παιδιά με τις ανατροπές και το χιούμορ του και θα τα παρασύρει σε μια ανεπανάληπτη πειρατική περιπέτεια, μιλώντας τους ταυτόχρονα για τους κινδύνους και τα ζητήματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. H πλοκή θα τραβήξει σίγουρα το ενδιαφέρον τους μιας και περιστρέφεται γύρω από τους υπολογιστές και τα βιντεοπαιχνίδια, με τα οποία τα παιδιά είναι απόλυτα εξοικειωμένα ήδη από πολύ μικρές ηλικίες.

«Οφσάιντ: Ματίας Ζίντελαρ, ο Μότσαρτ του ποδοσφαίρου»
Κείμενο:Fabrizio Silei
Εικονογράφηση: Maurizio A. C. Quarello
Μτφρ: Ελένη Κατσαμά, Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Κόκκινο, 2014
€ 14,90, σελ. 40
Από 8 ετών

exofyllo

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την ιστορία του Ματίας Ζίντελαρ, αρχηγού της προπολεμικής μεγάλης εθνικής ομάδας της Αυστρίας, παρακολουθώντας τα γεγονότα από την οπτική ενός πατέρα κι ενός γιου, θαυμαστών του ποδοσφαιριστή. Όταν η Αυστρία «προσαρτήθηκε» στη ναζιστική Γερμανία, ο Ζίντελαρ, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από το χιτλερικό καθεστώς, αρνήθηκε να αγωνιστεί στην ενιαία πλέον εθνική ομάδα. Την Άνοιξη του '38, στον αγώνα που θα επιστέγαζε την ένωση των δύο λαών, όχι μόνο αγωνίστηκε ως αρχηγός της Αυστρίας, ντυμένος στα χρώματα της σημαίας, αλλά και βρήκε τον τρόπο να χαλάσει τη γιορτή. Ένας τρόπος που δυστυχώς του κόστισε τη ζωή λίγους μήνες αργότερα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ υψηλής ποιότητας και αισθητικής, με εξαιρετική εικονογράφηση που αποτυπώνει τα συναισθήματα των ηρώων. Θα κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες-ποδοσφαιρόφιλους και μη-, φέρνοντας τους σε επαφή με γεγονότα που σημάδεψαν μια εποχή και με ανθρώπους που αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για τα πιστεύω τους.

«Το ταξίδι που σκοτώνει»
Κείμενο: Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση: Ντίνος Πετράτος
Εκδόσεις Καστανιώτη, 1989, 2014
€ 9.58, σελ. 136
Από 12 ετών

01

Είναι ένα μυθιστόρημα για εφήβους που πρωτοκυκλοφόρησε το 1989, βραβεύτηκε από τον Ελληνικό Κύκλο Παιδικού Βιβλίου και σας το προτείνω έχοντας το διαβάσει κι εγώ στη δική μου εφηβεία. Ο Μάνος Κοντολέων προσεγγίζει το φλέγον θέμα των ναρκωτικών με προσοχή και ιδιαίτερη ευαισθησία και συνάμα τόλμη και θάρρος. Μέσα από την ιστορία του Στέφανου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους εφήβους για τη διαχρονική αυτή μάστιγα χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και την ίδια στιγμή γίνεται συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος στα προβλήματα, τις αγωνίες, τα διλήμματα, τα όνειρα τους.

Απευθύνεται στο εφηβικό κοινό του με μια ειλικρίνεια που πηγάζει από την πραγματική αγάπη του γι'αυτό. Τα ναρκωτικά-αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί- είναι ένα πρόβλημα με το οποίο μπορεί να έρθει αντιμέτωπη κάθε οικογένεια, γι'αυτό και το συγκεκριμένο βιβλίο αφορά και στους ενήλικους αναγνώστες. Μπορεί το θέμα του να είναι ιδιαίτερα σκοτεινό, όμως επιλέγει να δει το φως.

Σας εύχομαι καλά ταξίδια μέσα και έξω από τις σελίδες! Να είστε καλά!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ. Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες και παιδικά βιβλία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved