Κατερίνα Κρις! Η αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ μιλάει στο Mothersblog για το νέο της βιβλίο «Τα Χμ των βιβλίων»!

H Kατερίνα Κρις είναι η συγγραφέας και εικονογράφος των Χμ, της σειράς παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Οι Ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ!». Έχει εργαστεί για χρόνια ως δημοσιογράφος και σήμερα είναι πολυβραβευμένη δημιουργική διευθύντρια σε μεγάλη διαφημιστική εταιρεία. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της SCBWI Greece, ενώ παραμένει μέλος του Associated Press.Ένα ακόμη βιβλίο της από την σειρά « οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ», έρχεται να προστεθεί, στα βιβλία των Χμ. Εσείς τα έχετε γνωρίσει τα Χμ ; Τον τελευταίο χρόνο τα βιβλία της σειράς «Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ»: «Το πρώτο Χμ που είδα», «Ο Λεξιδιώτης Χμ», «Στη Χώρα των Λεξοφάγων Χμ» από τις εκδόσεις Κέδρος, έχουν συναρπάσει τόσο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Της ζητήσαμε να μας αποκαλύψει το λόγο που μόλις κάποιος γνωρίσει τα «Χμ», αρχίζει αμέσως να αγαπάει τις λέξεις αλλά και να μας μιλήσει για το νέο της βιβλίο « Τα Χμ των βιβλίων»!

Συνέντευξη Μαργαρίτα Νικολάου

Τι ακριβώς κάνετε ως «Αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ»; Τι είναι τα περιβόητα Χμ... και πώς τα εμπνευστήκατε;Δεν νομίζω ότι μπορείς από μόνος σου να εμπνευστείς τα πλάσματα της έμπνευσης που σε εμπνέουν να εμπνευστείς. Μάλλον έγινε το αντίθετο. Τα πλάσματα της έμπνευσης, έριξαν μερικά μπαλάκια έμπνευσης πάνω μου κι έτσι τα εμπνεύστηκα να με εμπνέουν ώστε να τα εμπνέομαι. Μπέρδεμα δηλαδή. Αλλά μάλλον κάπως έτσι έγινε.Κι εμφανίστηκαν μπροστά σας... τα Χμ!, οι πολύτιμοι μικροσκοπικοί βοηθοί των παιδιών. Αν το παιδί σας συναντηθεί μαζί τους, θα το βοηθήσουν να συγκεντρωθεί ώστε να διαβάσει πιο γρήγορα το βιβλίο του ή θα φροντίσουν να εξαφανίσουν το φόβο της λευκής σελίδας, χαρίζοντάς του έμπνευση και τόλμη ώστε να γράψει αυτά που θέλει και να εκφραστεί. Με την ύπαρξη των Χμ γλιτώνουμε γκρίνιες, μουτζουρωμένες σελίδες, νεύρα, κλάματα, απογοητευμένους γονείς. Όπως καταλαβαίνετε, το μυστικό των Χμ δεν θα μπορούσε να παραμένει μυστικό. Αυτός είναι κι ο λόγος που με ανακάλυψε ο Έγκμοντ Κλαβιέ, ο ερευνητής που ανακάλυψε τα Χμ. Με έκανε αρχιβοηθό του ώστε να αναλάβω το δύσκολο έργο της διάδοσης των Χμ στα παιδιά. Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή. Έπαθα υπερκόπωση.

Και ο Έγκμοντ Κλαβιέ ποιος είναι;Ε, είπαμε, είναι ο ερευνητής που τα ανακάλυψε. Είναι λίγο εκκεντρικός και περίεργος και λίγο παλαβιάρης, αλλά αγαπάει πολύ τα παιδιά. Όμως πάνω απ' όλα, αγαπάει τις ίδιες του τις ανακαλύψεις. Το αξιοθαύμαστο είναι πως οι ίδιες του οι ανακαλύψεις... αγαπάνε πολύ τα παιδιά!

Ήταν όνειρό σας ν' ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;Ήταν ένα ξεχασμένο όνειρο. Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι ότι έγραφα και ζωγράφιζα μικρές ιστορίες τις οποίες τύπωνα και «έδενα» σε βιβλιαράκια. Αργότερα όλα αυτά ξεχάστηκαν, ήρθε η εποχή της δημοσιογραφίας και της διαφήμισης, πολύχρωμοι κόσμοι και οι δύο που με μάγεψαν τόσο ώστε να περνάω εκεί μέσα πάνω από 15 ώρες τη μέρα. Έτσι το παιδάκι με τις εικονογραφημένες ιστορίες στριμώχτηκε στο παρελθόν και ξεχάστηκε. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια (τόσα, ώστε να έχω ξεχάσει κι εγώ η ίδια ότι ζωγραφίζω), όταν σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, αυτό το παιδάκι επέστρεψε -με το έτσι θέλω- και μ' έβαλε να γράψω μια ιστορία με τίτλο... «Τα Χμ». Αλλά ακόμα και τότε, δεν είχα λάβει το μήνυμα. Έψαχνα έναν εικονογράφο να εικονογραφήσει την ιστορία μου. Χρειάστηκαν αρκετά «όχι», «δεν μπορώ..», «δεν προλαβαίνω...», μέχρι να αρχίσω να σκέφτομαι «...λες;»... Και χρειάστηκε κι αρκετό «ψήσιμο» φυσικά από τον άντρα μου μέχρι να το κάνω. Και τελικά το έκανα. Και χωρίς να το καταλάβω, είχα μπει στον υπέροχο κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας.

Μιλήστε μας λίγο για το τελευταίο σας βιβλίο «Τα Χμ των Βιβλίων!».Καταρχάς, ελπίζω να μην είναι το "τελευταίο"! «Τα Χμ των Βιβλίων!» είναι από τα πιο αγαπημένα μου, μιας και απευθύνεται σε παιδιά που δεν πολυδιαβάζουν, κυρίως τα βιβλία εκείνα που δεν έχουν εικόνες. Αυτό που είδα, ήταν πως μέσα από ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες, έναν χάρτινο δηλαδή Δούρειο Ίππο, τα παιδιά -έστω κι από περιέργεια- άρχισαν να ανοίγουν τα «άλλα» βιβλία, τα πιο «μεγάλα», αυτά που απευθύνονταν σε μεγαλύτερες ηλικίες! Κι αυτή είναι νομίζω η μεγαλύτερη επιτυχία των Χμ των βιβλίων, όχι το αν «πουλάνε» αλλά το αν μπορούν να κάνουν τα παιδιά να μη διστάζουν μπροστά σε ένα ογκώδες βιβλίο. Και πιστεύω, άλλη μια επιτυχία του βιβλίου, ήταν το γεγονός ότι ηλικίες που διαβάζουν βιβλία των 1000-1500 λέξεων, παρασυρμένα από την εικονογράφηση, κατάφερναν να διαβάσουν -σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν- ένα βιβλίο 2.500 λέξεων και μάλιστα, σε χρόνο ρεκόρ! Κι αυτό γιατί είναι έτσι «στημένο», ώστε να βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να διαβάζουν όλο και περισσότερα κείμενα καθώς προχωράνε στην ιστορία, χωρίς όμως (ελπίζω) να χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Στα βιβλία σας έχετε την επιμέλεια και της εικονογράφησης. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;Με ευχαριστεί πάρα πολύ η εικονογράφηση γιατί όπως είπα και πριν, ικανοποιώ την επιθυμία αυτού του μικρού παιδιού που έχω μέσα μου και που είχα παρατήσει... Βέβαια, σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς που η δουλειά τους ολοκληρώνεται στη συγγραφή του κειμένου, εγώ κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα κείμενο, είμαι ακόμα στο 50% της δουλειάς μιας και η ολοκλήρωση των ιστοριών μου περιέχει και την εικονογράφηση που είναι κι αυτή εντελώς δεμένη με το κείμενο και ακόμη πιο δεμένη με τους ιστούς του εγκεφάλου μου που μερικές φορές αρνούνται να παραδώσουν τις εικόνες που έχουν μέσα τους. Αυτό με καθυστερεί ακόμα πιο πολύ και με γεμίζει άγχος μιας και υπάρχουν κι άλλες ιστορίες μέσα στο κεφάλι μου που περιμένουν τη σειρά τους και δεν θα ήθελα με κανέναν τρόπο να τις εκνευρίσω και να με παρατήσουν για κάποιον άλλο...

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο «Χμ» και τι σας ώθησε να το γράψετε;Το πρώτο βιβλίο που έγραψα για τα Χμ ήταν τελικά το βιβλίο που βγήκε Νο 4! Ήταν το «Σχεδόν τα Πάντα για τα Χμ!», το βιβλίο που μίλαγε για την ύπαρξη των Χμ κι έδινε πολύτιμες συμβουλές για να τα συναντήσουμε. Ο εκδοτικός οίκος, βλέποντας ίσως τη δυναμική της ιδέας, μου πρότεινε να ξεκινήσουμε τα Χμ με μια σειρά βιβλίων που θα αποτελεί την εισαγωγή στο «Σχεδόν τα Πάντα για τα Χμ!». Κάπως έτσι εμφανίστηκε ο Έγκμοντ Κλαβιέ σε μικρή ηλικία, τότε δηλαδή που ανακάλυψε για πρώτη φορά τα Χμ και νομίζω πως οι δύο πρώτες ιστορίες του βοήθησαν αρκετά στο να καταλάβουμε λίγο καλύτερα την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα αυτής της ανεπανάληπτης ιδιοφυΐας.

Αρκετές φορές στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας, έρχεστε σε επαφή με πολλά παιδιά. Σας ρωτάνε για τα Χμ; Υπάρχουν απορίες που σας κάνουν να χαμογελάτε και τέλος πώς εισπράττετε όλη αυτή την αγάπη των παιδιών;Σε μια πρόσφατη παρουσίαση, τους διάβαζα από τα «Χμ των Βιβλίων!» και τους έλεγα πως τα Χμ στα βιβλία που δεν διαβάζουμε... ε, έχουν τα χάλια τους. Και τότε τα παιδιά μου είπαν γρήγορα γρήγορα, «μην το λέτε δυνατά δυνατά αυτό κυρία Κρις, τα Χμ είναι ευαίσθητα και μπορεί να προσβληθούν!». Με συγκινούν αυτές οι αντιδράσεις. Είναι σαν να μου λένε, «επ, κυρία Κρις, εσείς γιατί σταματήσατε να πιστεύετε;» κι αυτό με ξαναφέρνει στη θέση μου, με ξαναγυρνάει στον «κόσμο μου», εκεί που το απίστευτο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Κάπως έτσι νιώθω την αγάπη των παιδιών. Είναι σαν να θέλουν να με κρατήσουν κοντά τους, στο δικό τους βασίλειο, κι εγώ φυσικά δεν θα αντισταθώ καθόλου μα καθόλου, θα αφεθώ και θα βουλιάξω στα αφράτα μαξιλάρια της φαντασίας τους. Και μάλιστα, με μεγάλη μου χαρά, θα φροντίσω να χάσω μαζί τους το δρόμο της επιστροφής προς την πραγματικότητα...

Μετά «Τα Χμ των Βιβλίων!» έχουμε να περιμένουμε κάτι άλλο; Έχετε κάποια σχέδια;Άλλο ένα μεγάλο μυστικό πρόκειται να αποκαλυφθεί. Θα έχει χρώμα, διάθεση και αισιοδοξία. Αλλά θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή. Στο μεταξύ, γίνονται σιγά σιγά οι επόμενες κινήσεις για τη δημιουργία μιας διαφορετικής σειράς βιβλίων για τα Χμ!

Κατερίνα Κρις! Η αρχιβοηθός του Έγκμοντ Κλαβιέ μιλάει στο Mothersblog για το νέο της βιβλίο «Τα Χμ των βιβλίων»!
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved