Πιπίλα: Πώς να την κόψω;

Η πιπίλα αποτελεί το αγαπημένο αντικείμενο των περισσότερων μωρών, καθώς και των μαμάδων τους, αφού εξασφαλίζει την ησυχία και των δύο.Για τα μωρά πρόκειται για μία συνεχής ηδονή και για τους γονείς το λεγόμενο «κουμπί ησυχίας»!Τι γίνεται όμως όταν ο καιρός περνάει και το παιδί μεγαλώνει; Πως θα κόψουμε αυτή την συνήθεια που εμείς οι ίδιοι σαν γονείς μάθαμε στο παιδί μας;

Πιπίλα: Πώς να την κόψω;

Σίγουρα δεν θα είναι μόνο μία εκείνη η φορά, που έχετε ορκιστεί ότι δεν θα του ξαναδώσετε ποτέ πιπίλα, αλλά το επόμενο κιόλας λεπτό έχετε αθετήσει το λόγο σας, υποκύπτοντας στο σπαρακτικό γεμάτο λυγμούς, κλάμα του μικρού σας παιδιού! Ο μικρός αυτός «εκβιαστής» ξέρει καλά πως να σας κάνει να νιώσετε τύψεις, κάνοντάς σας να αισθάνεστε «ένοχη» επειδή δεν φέρατε εις πέρας την αποστολή σας.

Πρώτα από όλα για να ξεκινήσετε θα πρέπει το παιδί σας να έχει κόψει το «βύζαγμα» δηλαδή να μην θηλάζει και να μην πίνει το γάλα του στο μπιμπερό! Αφού αποκοπεί πρώτα από αυτά τα δύο τότε περνάτε στην φάση «πιπίλα»! Βρείτε για αρχή άλλους τρόπους που θα το βοηθάνε να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να νιώσει ασφάλεια, όπως π.χ. παίρνοντας αγκαλιά το αρκουδάκι του ή το μαξιλάρι του.

Κρύψτε την πιπίλα κατά τη διάρκεια της μέρας και εμφανίστε τη μόνο το βράδυ που θα πηγαίνει για ύπνο. Μην το τη στερήσετε μονομιάς. Είπαμε θα το πάτε «λάου λάου»!

Επιβραβεύστε το κάθε φορά που δεν χρειάζεται την πιπίλα ή για κάθε φορά που δεν θα την ζητάει.

Προς Θεού, μην κόβετε την πιπίλα με μαχαίρι ή ψαλίδι. Χειρότερο είναι. Το παιδί χάνει την ηρεμία του και την ευτυχία από το πιπίλισμα. Στόχος σας δεν είναι να του χαλάσετε την ηρεμία του. Στόχος σας είναι σταδιακά και με υπομονή να καταφέρετε το ακατόρθωτο!

Πολλά παιδιά υποκύπτουν στο θέμα «Πιπιλονεράιδα»! Πριν όμως εφαρμόσετε αυτή την τεχνική, καιρό πριν θα πρέπει να το έχετε προετοιμάσει λέγοντάς του, πως κάποια στιγμή που θα είναι πιο μεγάλο, έρχεται μια όμορφη νεράιδα και παίρνει τις πιπίλες αφήνοντας ένα δώρο. Να ξέρετε πως τα παιδιά όταν ξέρουν τι θα συμβεί από πριν, είναι προετοιμασμένα ψυχολογικά! Φτιάξτε ένα όμορφο γράμμα, με πολύχρωμα γράμματα και όμορφα αυτοκόλλητα. Εξαφανίστε τις πιπίλες από το σπίτι και βάλτε στην θέση τους, το γράμμα με ένα όμορφο και δελεαστικό δώρο. Αν το παιδί ενθουσιαστεί, που αυτό είναι και το θέμα μας, το βράδυ που θα ζητήσει πιπίλα, θα του θυμίσετε πως η «Πιπιλονεράιδα» την πήρε και την τοποθέτησε στην «Πιπιλοχώρα»! Αν επιμείνει για τις πιπίλες του, θα του πείτε πως πρέπει να επιστρέψει το δώρο και να γράψετε μαζί ένα γράμμα στην νεράιδα, που θα της εξηγεί τον λόγο που τις θέλει πίσω. Ωστόσο επειδή η «Πιπιλοχώρα» είναι μακριά, θα αργήσει η πιπίλα να επιστρέψει και αναγκαστικά θα πρέπει να κοιμάται για λίγες μέρες χωρίς αυτή.

Όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να μην ενδώσετε στο κλάμα του τις πρώτες μέρες. Ηρεμήστε το με ένα παραμύθι ή με ένα τραγούδι. Μιλήστε του και κάντε το να ξεχαστεί! Ποτέ μα ποτέ μην το μαλώσετε επειδή κλαίει ή το ταπεινώσετε και ποτέ, αφού πήρατε την απόφαση να «κόψετε» την πιπίλα, μην την εμφανίσετε μπροστά του! Αν εσείς είστε αποφασιστική και ήρεμη θα είναι και το παιδί σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και θα τα καταφέρετε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved