Αφιέρωμα παιδικών βιβλίων για το καλοκαίρι από το mothersblog.gr (μέρος 1ο)

Οι διακοπές προσφέρονται για διάβασμα μια και τα παιδιά είναι ξεκούραστα και έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεση τους! Σήμερα λοιπόν θα σας προτείνω βιβλία που θα μπουν στη βαλίτσα των διακοπών και θα τους κρατήσουν συντροφιά!

Αφιέρωμα παιδικών βιβλίων για το καλοκαίρι από το mothersblog.gr (μέρος 1ο)

«Παράσταση για κλάματα»
Κείμενο: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 7, σελ.104
Από 9 ετών

panagiotakis parastasi gia k 72.jpg.thumb 203x294 255e9cd1faf623aacb48373450ef340e

Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Αταξίες στην τάξη», που έχει για ήρωες μαθητές και μαθήτριες ενός ελληνικού σχολείου, κάποιοι από τους οποίους προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς και διηγείται τις περιπέτειες τους.

Ο Πάνος και οι συμμαθητές του ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Το απόλυτο χάος δε θα αργήσει να επικρατήσει και θα περιλαμβάνει παράξενους οιωνούς, μυστηριώδη ατυχήματα, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας-Ιταλίας και...τον κόμη Δράκουλα!

Ένα βιβλίο που μιλάει με πολύ χιούμορ στα παιδιά για την αξία της φιλίας και της συνύπαρξης και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους μιας και θα αναγνωρίσουν στους ήρωες κάτι από τον εαυτό τους και τους φίλους τους!

«Αδέρφια ενωμένα ποτέ νικημένα»
Κείμενο: Μάγια Δεληβοριά
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Ζαφείρη
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
€ 7, σελ. 136
Από 9 ετών

b195504

Η 10χρονη Χριστίνα και ο 6χρονος Ηλίας τσακώνονται όπως όλα τα αδέρφια. Κι ενώ ο ένας είναι για τον άλλον σκέτο βάσανο, αναλαμβάνουν μια πρωτάκουστη μυστική αποστολή: να προστατέψουν τα αγαπημένα τους παραμύθια! Θα ταξιδέψουν στη Σελιδούπολη και στη Μολυβοχώρα, θα αντιμετωπίσουν λαίμαργα σαράκια και απειλητικές νυχτερίδες, θα χάσουν και θα ξαναβρούν το δρόμο τους σε σκοτεινά δάση. Κι όταν θα γυρίσουν στην ασφάλεια του δωματίου τους θα ξέρουν ότι βγήκαν νικητές, γιατί κρατούσαν σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου.
Τα παιδιά, μέσα από αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο που τιμήθηκε με το Γ΄Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου για παιδιά το 2009, θα καταλάβουν τη σημασία του να είναι κοντά με τα αδέρφια τους αλλά και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλα όσα αγαπάνε.

«Πριν Μετά»
Anne Margot-Ramstein &Matthias Aregui
Εκδόσεις Κόκκινο, 2014
€ 16.50, σελ. 172
4-8 χρονών

Before-After

Πρόκειται για ένα πολύ πρωτότυπο βιβλίο εικόνων που μιλάει στα παιδιά για τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος σε φυσικά τοπία, ζώα και αντικείμενα αλλά και για την παραγωγή προϊόντων από μια πρώτη ύλη, πράγματα δηλαδή με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή. Μπορεί να είναι ένα κερί που λιώνει και σβήνει, η διαδοχή μέρας και νύχτας, η αλλαγή των καιρικών φαινομένων, ένα στάχυ από το οποίο γίνεται το ψωμί ή ένα κομμάτι μάρμαρο από το οποίο φτιάχνεται ένα άγαλμα. Η απουσία κειμένου ενθαρρύνει τα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες για τις εικόνες που βλέπουν. Εικόνες που είναι σχετικά απλές αλλά ταυτόχρονα ικανές να τραβήξουν το ενδιαφέρον τους και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους. Είναι η κατάλληλη παρέα για να περάσετε δημιουργική ώρα με το παιδί σας τώρα στις διακοπές!

«Χάθηκα!»
Chris Haughton
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις Κόκκινο, 2014
€ 7.90, σελ. 28
Από 2 ετών

fbb9c97d4bc3013a86e0e9ffb24d3d20

Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό αλλά και γεμάτο χιούμορ βιβλίο που θα κερδίσει τα πολύ μικρά παιδιά με την αφαιρετική αλλά ιδιαίτερα καλαίσθητη και πολύχρωμη εικονογράφηση του. Μέσα από την περιπέτεια της μικρής κουκουβάγιας που έπεσε από τη φωλιά της, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν πόσο δυνατή είναι η μητρική αγάπη και πόσο αναντικατάστατη και μοναδική είναι η σχέση κάθε παιδιού με τη μαμά του.

«Πιγκουίνος χάθηκε πιγκουίνος βρέθηκε»
Κείμενο και εικονογράφηση: Oliver Jeffers
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος, 2014
€ 12.90, σελ. 32

9789605720100

Ήταν κάποτε ένα αγόρι. Μια μέρα βρήκε στην πόρτα του ένα πιγκουίνο. Το αγόρι δεν ήξερε από πού είχε έρθει ο πιγκουίνος και σε ποιον ανήκε. Επειδή όμως έδειχνε πολύ θλιμμένος, σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε χαθεί. Έτσι αποφάσισε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του, ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάνει κουπί ως τον Νότιο Πόλο...
Ο αγαπημένος Oliver Jeffers επανέρχεται με μια ιστορία που βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός, αφού, όταν ήταν ο ίδιος μικρός, είχε χαθεί και χρειάστηκε να διαβάσει κάποιος την ετικέτα στο πουκάμισό του, για να καταλάβει πού έπρεπε να τον πάει! Η ξεχωριστή της εικονογράφηση μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Δείχνει στα παιδιά με πολύ τρυφερό τρόπο την αξία της φιλίας και του μοιράσματος. Σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταλάβουν πως «πατρίδα» τελικά για τον καθένα είναι εκεί που βρίσκονται όλοι όσοι αγαπά.

«Ρίκο και Όσκαρ: Το μυστήριο του ριγκατόνι»
Κείμενο: Αντρέας Σταϊνχέφελ
Εικονογράφηση: Πέτερ Σέσοβ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013
€ 11, σελ. 246
Από 8 ετών

0004254 195

Ο Όσκαρ σκέφτεται σαν αστραπή. Ο Ρίκο πάλι σκέφτεται αρκετά πιο αργά από τους άλλους ανθρώπους. Μια ιδιοφυϊα και μια...ιδιομορφία τι μπορούν άραγε να καταφέρουν μαζί; Ένα βιβλίο τρυφερό και συνάμα αστείο και συναρπαστικό που χτυπάει στα ίσια τα στερεότυπα και μιλάει στα παιδιά για την αξία της φιλίας, την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, τη σημασία του να εμπιστεύεσαι και να μοιράζεσαι. Ένα μυθιστόρημα που θα παρασύρει τα παιδιά σε ένα κλίμα αγωνίας και μυστηρίου και θα τα συγκινήσει με την αλήθεια του. Και πιστέψτε με, δε θα αφήσει ασυγκίνητους ούτε εσάς τους μεγάλους.

Καλές διακοπές και καλά διαβάσματα!

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ. Μπορείτε επίσης να με αναζητήσετε στο blog μου «Something like happiness» όπου γράφω για κοινωνικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων σχέσεων με αφορμή θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved