«Σακούλα Fashion»! Ένα οικολογικό project μόδας από μαθητές της Ξάνθης

Τους γνωρίσαμε μόλις πριν από δύο μήνες, όταν κατάφεραν να «κλέψουν» τις εντυπώσεις, καταθέτοντας μια οικολογική πρόταση μόδας, με δημιουργίες φτιαγμένες αποκλειστικά από πλαστικές σακούλες!

«Σακούλα Fashion»! Ένα οικολογικό project μόδας από μαθητές της Ξάνθης

Πρόκειται για τους μαθητές και μαθήτριες της Β' τάξης του Γυμνασίου του Νέου Ολβίου Ξάνθης, έφηβους με διαφορετικό πολιτισμικό "κεφάλαιο" (χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Ρομά), που παρουσίασαν στο κοινό τις μοναδικές -σε έμπνευση και υλικό κατασκευής- δημιουργίες (ρούχα, τσάντες, καπέλα, κασετίνες), που έφτιαξαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Σακούλα Fashion".

Μάλιστα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, μέσω Skype με τη σχεδιάστρια οικολογικών ενδυμάτων Αθηνά Μπεντίλα και να φτιάξουν το δικό τους Wiki, αποδεικνύοντας πως με θέληση, επιμονή, μεράκι, φαντασία και συλλογική δουλειά, όνειρα και ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα, που είναι εκτός του διδακτικού ωραρίου, "απαιτούσε" τη συμμετοχή των παιδιών. Έτσι, έφτιαξαν το Wiki, ένα είδος ιστότοπου (ένα σύνολο από σελίδες που συνδέονται μεταξύ τους) που επιτρέπει σε πολλά άτομα να δημιουργήσουν και να επεξεργαστούν τις σελίδες του. Κάθε ένα άτομο μπορεί να συνδεθεί, να προσθέσει κάτι νέο, να διορθώσει, να επεξεργαστεί τις σελίδες. Μ' αυτό τον τρόπο, η συγγραφή του περιεχομένου είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και επικοινωνίας.

Η Εμινέ, η Φατμά, η Μαρία, ο Χρήστος, ο Εβρέν, η Ντεριά, ο Κοράι, η Ναζλί, η Καντιμέ, η Γκιζέμ, ο Γρηγόρης και τα υπόλοιπα παιδιά της Β' Γυμνασίου, δήλωσαν ενθουσιασμένοι τόσο από την υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στο "Σακούλα Fashion", όσο και από τη συνομιλία που είχαν με την κ. Μπεντίλα. Όπως είπαν, αισθάνθηκαν όμορφα και ξεχωριστά που μίλησαν με μια διάσημη κυρία και που τους δόθηκαν απαντήσεις σε σημαντικές απορίες που είχαν σε σχέση με την οικολογική μόδα.

Το "Σακούλα Fashion" παρουσιάστηκε στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που έγινε στις αρχές του Μαΐου στην Ξάνθη, εκδήλωση στην οποία το γυμνάσιο συμμετείχε για πρώτη φορά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το Wiki που έφτιαξαν για τις ανάγκες του προγράμματος. «Το φεστιβάλ περιελάμβανε έκθεση και παρουσίαση έργων ψηφιακής δημιουργίας από ομάδες μαθητών σχολείων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Έτσι εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας που λύσαμε μέσω του Wiki, αλλά και είδαμε εξαιρετικά έργα άλλων σχολείων, ηλεκτρονικά παιχνίδια και κόμιξ» πρόσθεσαν τα παιδιά.

Τη "σκυτάλη" πήραν οι Γιορτές Νεολαίας Ξάνθης (9 και 10 Μαΐου) στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου η ομάδα παρουσίασε την δουλειά της.

Στις 11 Ιουνίου, η ομάδα του Σακούλα Fashion θα πατήσει και πάλι... "γκάζι", αφού θα συμμετάσχει στο Trash Art (εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων από σκουπίδια, όπως αλουμινένια κουτάκια) και θα κλείσει τη χρονιά και το πρόγραμμα, με την παρουσίαση της κολεξιόν στο σχολείο.

Το «Σακούλα Fashion» μέσα από τα μάτια των παιδιών
Οι σακούλες μετασχηματίζονται, μπορούν να γίνουν ένα υλικό με κατάλληλη επεξεργασία και έτσι να φτιάξουμε πάρα πολλά πράγματα, όπως τσάντες, καπέλα, κασετίνες, φορέματα, επισημαίνουν τα παιδιά στην παρουσίασή τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες ανά χωριό και κάθε ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει και να κάνει το δικό της αντικείμενο.
Συναντήθηκαν σε σπίτια, ΚΑΠΗ, καφενεία, στο σχολείο, στο εργαστήριο πληροφορικής, στο μάθημα -και εκτός μαθήματος- κατασκεύασαν ρούχα και αξεσουάρ, έκαναν φωτογράφιση των μοντέλων, συναντήθηκαν με ψυχολόγο και έκαναν ένα βιωματικό εργαστήριο για τη "μόδα και την εικόνα μας".

Όμως δεν σταμάτησαν σ' αυτό το σημείο, αφού κάθε ομάδα είδε τη μόδα από διαφορετική οπτική γωνία: Η ομάδα του Ευλάλου αποτύπωσε πώς ξεκινά και που καταλήγει ένα ρούχο και έφτιαξε τον "κύκλο ζωής ενός ρούχου", η ομάδα του Δεκάρχου ασχολήθηκε με θέματα καταναλωτισμού και διαφήμισης και έφτιαξε μια διαφήμιση, η ομάδα του Κύρνου έψαξε τι κρύβει πίσω της η μόδα (παιδική εργασία, εκμετάλλευση, αμέτρητες ώρες δουλειάς, χαμηλοί μισθοί κλπ), η ομάδα του Ολβίου αποτύπωσε τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον και η ομάδα της Εξοχής ασχολήθηκε με την οικολογική μόδα που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

«Όλοι όμως μάθαμε πως πίσω από τα φανταχτερά ρούχα και φώτα κρύβονται 'πολλές επιπτώσεις' και ο καθένας μας μπορεί με τη συμπεριφορά του να τις μετριάσει» τονίζουν τα παιδιά, που θέλουν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved