Οργανώνοντας τις πασχαλινές οικογενειακές διακοπές σας. Συμβουλές από την Αλεξάνδρα Καππάτου

Για να είναι πετυχημένες οι διακοπές σας το Πάσχα, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας την ηλικία, την προσωπικότητα καθώς και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας.

Οργανώνοντας τις πασχαλινές οικογενειακές διακοπές σας. Συμβουλές από την Αλεξάνδρα Καππάτου

θα ήταν καλή ιδέα να περάσετε όλες ή ένα μέρος των διακοπών σας με φίλους που έχουν κι εκείνοι παιδιά, ώστε να απασχολούνται μαζί και να διασκεδάσετε οικογενειακώς.

Ακόμη κι αν ξεκινήσετε μόνοι, επιδιώξτε να ενθαρρύνετε την επαφή τους με άλλα συνομήλικα παιδιά που θα συναντήσετε στον τόπο των διακοπών. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να περάσετε κάποιες μέρες στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού, φροντίστε κι εκεί να ασχοληθείτε μαζί τους. Ταυτόχρονα, είναι μία μοναδική ευκαιρία και για εσάς να κάνετε μικρές αποδράσεις με τον άντρα/σύντροφό σας, εφόσον τα παιδιά βρίσκονται σε ασφαλή χέρια.

Βασική ανάγκη των παιδιών στις διακοπές είναι να παίζουν και να είναι χαλαρά. Δε νομίζετε ότι έχουν απόλυτο δίκιο;
• Αφήστε τα λοιπόν να κινηθούν, να αθληθούν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά.
• Αυτή η ελευθερία έχει πολλά θετικά στοιχεία. Το παιχνίδι στην εξοχή τα βοηθά να τονώσουν τους μυς και να αποκτήσουν καλό μυικό έλεγχο και συντονισμό κινήσεων.
• Από την άλλη, εκτονώνονται, τους καλλιεργείται η άμιλλα, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους κι αναπτύσσεται η φαντασία τους.
• Μία άλλη βασική τους ανάγκη είναι να παίξετε, να γελάσετε, να αστειευτείτε και να κολυμπήσετε μαζί τους.
• Προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, κάνοντας κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγετε μαζί από την εξοχή ή ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.
• Παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να καταστρώσετε τα δρομολόγια που θα ακολουθείτε σε κάθε εκδρομή, να τους αναθέσετε να συμβουλεύονται το χάρτη για να σας καθοδηγούν και να σας ενημερώνουν για το καθετί σχετικό με το μέρος που επισκέπτεστε.
• Για τις ώρες χαλάρωσης, προμηθευτείτε εκπαιδευτικά βιβλία με έξυπνα τεστ ανάγνωσης ή αριθμητικής ή διασκεδαστικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους όπως παζλ.

Τι πρέπει να αποφεύγετε:
• Να είστε υπερβολικά αυστηροί με τα γεύματα και να κυνηγάτε διαρκώς τα παιδιά για να τα ταίσετε.
• Να τα πιέζετε να μελετούν τα μαθήματα της επόμενης τάξης ή να κάνουν επαναλήψεις. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι τον καιρό των διακοπών θα ξεχάσουν ό,τι έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κυρίως αν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο μαθησιακό πρόβλημα.
• Να τους υποδεικνύετε με τι να ασχοληθούν ή να τα πιέζετε να γράφουν ή να διαβάζουν. Απλώς, να τα προτρέπετε, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved