Ανοιξιάτικη σούπα παντζαριού γεμάτη υγεία, γεύση και χρώμα από τον Γιώργο Γεράρδο

Μου αρέσει να μαγειρεύω με εποχιακά λαχανικά και φρούτα, όχι μόνο γιατί είναι πιο οικονομικά αλλά και γιατί όλα είναι πιο νόστιμα στην εποχή τους. Τώρα θα βρείτε παντού αυτό το υπέροχο λαχανικό, γεμάτο χρώμα και υγεία.

Ανοιξιάτικη σούπα παντζαριού γεμάτη υγεία, γεύση και χρώμα από τον Γιώργο Γεράρδο

Το παντζάρι θεωρείται υπερτροφή και όχι άδικα. Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, φολικού οξέως, αντιοξειδωτικών και βιταμινών.

Συνιστάται για όλες τις ηλικίες και ειδικά για εγκύους, καθώς 100 γραμμάρια παντζαριού δίνουν το 78% της ημερήσιας ανάγκης φολικού οξέως, απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου

Στην Ελλάδα βέβαια έχουμε συνηθίσει να το τρώμε βραστό ή σαν σαλάτα, αλλά είναι θαυμάσιο ψητό ή σαν σούπα. Η σημερινή συνταγή αναδεικνύει την υπέροχη γήινη γεύση του και το χρώμα αυτής της σούπας αρκεί για να σας φτιάξει τη διάθεση.

Έχω προσέξει επίσης ότι τα παιδιά τρώνε πολύ εύκολα φαγητά με έντονο χρώμα και μάλιστα ότι είναι κοντά στο κόκκινο. Τη πρώτη φορά που μαγείρεψα αυτή τη σούπα ειχα τις αμφιβολίες μου για το αν η Κατερίνα θα τη δοκιμάσει, αλλά της άρεσε πάρα πολύ και ζήτησε δεύτερη μερίδα. Είμαι σίγουρος ότι η γεύση και το χρώμα αυτού του φαγητού θα ξετρελάνει και τα δικά σας παιδιά!

Προτιμώ να κάνω αυτή τη σούπα βελουτέ και τη χτυπάω στο μπλέντερ της κουζινομηχανής Premier Chef της Kenwood. Έχει πανίσχυρο μοτέρ και το γυάλινο δοχείο αντέχει στις χηλές θερμοκρασίες.

Υλικά
1 κιλό παντζάρια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 καρότα
3 σκελίδες σκόρδο
1 ½ λίτρο νερό
½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουταλιές σούπας ξύδι
1-2 κουταλάκια γλυκού κάρυ
3 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα

GERARDOS11

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα παντζάρια. Κρατάμε τα πολύ μικρά φύλλα για γαρνιτούρα και τα υπόλοιπα γίνονται θαυμάσια βραστά ή σαλάτα. Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια.

GERARDOS44
GERARDOS66

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα χοντροκομμένα. Μετά από πέντε λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο, τα παντζάρια αλάτι και πιπέρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα άλλα πέντε λεπτά.

Για οικονομία χρόνου ζεσταίνουμε το νερό στον βραστήρα της Kenwood και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κάρυ, τα μυρωδικά, το ξύσμα λεμονιού και το ξύδι. Αν δεν σας αρέσει το ξύδι στα φαγητά μην το φοβηθείτε, στο τέλος δεν θα το καταλαβαίνετε, απλά η οξύτητα του ισορροπεί τη γήινη γεύση του παντζαριού.

Σιγοβράζουμε τη σούπα για 25 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα παντζάρια. Δεν θέλουμε να τα παραμαγειρέψουμε γιατί έτσι θα χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά τους.

GERARDOS99

Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ της κουζινομηχανής Premier Chef της Kenwood για δυο τρία λεπτά μέχρι να γίνει μια υπέροχη μωβ-κόκκινη βελουτέ. Προσθέτουμε όσο χυμό λεμόνι θέλουμε, ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα, με λίγο γιαούρτι, ελαιόλαδο και τα μικρά φύλλα του παντζαριού που κρατήσαμε.

Καλή επιτυχία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved