Συνταγή για λαχταριστό και μυρωδάτο τυρόψωμο από τον Γιώργο Γεράρδο

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τη παρασκευή ψωμιού ως κάτι πολύ δύσκολο και κουραστικό. Σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Ειδικά μάλιστα αν χρησιμοποιήσετε την κουζινομηχανή premier chef της Kenwood, το ζύμωμα γίνεται μόνο του.

Συνταγή για λαχταριστό και μυρωδάτο τυρόψωμο από τον Γιώργο Γεράρδο

Σήμερα θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας λαχταριστό τυρόψωμο. Μάλιστα οι μικροί σας σεφ μπορούν να βοηθήσουν στο ζύμωμα και όχι μόνο θα είναι περήφανοι αλλά θα το θυμούνται και για όλη τους τη ζωή! Το σπίτι θα μοσχομυρίσει φρεσκοψημένο ψωμί και είμαι σίγουρος πως με κάθε ευκαιρία θα το ξαναφτιάχνετε.

Η συνταγή αυτή είναι μια βάση και μπορείτε να κάνετε αλλαγές. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα τυριά, άλλα μυρωδικά, ή να φτιάξετε ελιόψωμο αντικαθιστώντας το τυρί με 100 γραμμάρια ελιές χωρίς κουκούτσια.

Υλικά
400 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
100 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
300 ml νερό
300 γραμμάρια τυρί, χρησιμοποίησα φέτα, γραβιέρα και ξερό ανθότυρο
Ένα φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
Μια πρέζα πιπέρι.

gera001 1

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλιτζανάκι χλιαρό νερό. Προσοχή να μην είναι ζεστό γιατι ετσι καταστρέφεται η μαγιά

gera003 1

Προσαρμόζουμε τον γάντζο στη κουζινομηχανή premier chef της Kenwood. Στον κάδο της μετράμε τα αλεύρια, το νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Ανακατεύουμε, ή μάλλον ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για δεκαπέντε λεπτά.

gera006 1

Κατόπιν λαδώνουμε πολύ ελαφρά την επιφάνεια της ζύμης, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μια καλή λύση είναι να τη βάλουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς.

gera007 1

Αφού φουσκώσει, προσθέτουμε τα τυριά, το δεντρολίβανο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πάλι με τον γάντζο για ένα δυο λεπτά, αλευρώνουμε καλά μια μεγάλη επιφάνεια και μαζί με τα παιδιά μας πλάθουμε μακρόστενα φραντζολάκια σαν λουκάνικα. Αν θέλετε μπορείτε να στρίψετε σαν σαλιγκάρια.

gera008 1


Τα τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο ταψί και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για 45 λεπτά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα τυρόψωμα μας με λίγο πιπέρι, σουσάμι ή μαυροκούκι.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved