H σοκολάτα δεν είναι γλυκιά για όλα τα παιδιά- Υπάρχει και η «σκοτεινή» της πλευρά (εικόνες, βίντεο)

Η σοκολάτα είναι ίσως η πιο αγαπημένη γεύση των μικρών παιδιών. Τρελαίνονται με οτιδήποτε την περιέχει.

H σοκολάτα δεν είναι γλυκιά για όλα τα παιδιά- Υπάρχει και η «σκοτεινή» της πλευρά (εικόνες, βίντεο)

Κι όμως υπάρχουν κάποια παιδιά στον πλανήτη, που η γεύση που τους αφήνει, είναι πικρή.

«Τα παιδιά του κακάο» που εργάζονται για την παραγωγή της στην Ακτή Ελεφαντοστού δεν θέλουν ούτε να ακούν τη λέξη, μιας και υφίστανται μεγάλη κακοποίηση, ενώ εργάζονται.

Μόλις 110.000 παιδιά ηλικίας από 7-14 ετών, δουλεύουν σκληρά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, που μπορεί να είναι ξυλοδαρμοί μέχρι και σεξουαλική κακοποίηση.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας», των δύο Δανών δημοσιογράφων, των Μ. Mistrati και R. Romano, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Την ώρα που μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μικρών παιδιών, σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, παιδιά βιώνουν την ανθρώπινη εκμετάλλευση και η πληγή που τους αφήνει στην καρδιά τους, είναι αγιάτρευτη.

«Είχα πολλές δυσκολίες καθώς έπρεπε να δουλέψω με απόλυτη κάλυψη στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο. Οι κυβερνήσεις εκεί δεν επιθυμούν δημοσιογράφους που ερευνούν ζητήματα δουλεμπορίου παιδιών» λέει ο Mistrati και επισημαίνει: «Βεβαίως είχα κατά νου και την περίπτωση ένος άλλου συναδέλφου, του Guy-Andre Kieffer, ο οποίος σε ανάλογη έρευνα το 2004 είχε απαχθεί και δεν επέστρεψε ποτέ».

Η Ελευθεροτυπία είχε ασχοληθεί παλαιότερα με το θέμα, ενώ είχε αναφερθεί και στις συγκλονιστικές μαρτυρίες των μικρών παιδιών που δουλεύουν εκεί.

«Πήγαινα σχολείο», λέει ο Μαρκ Γιάο Κουάμε που μαζί με τον αδελφό του Φαμπρίς, δουλεύουν σε μια απομακρυσμένη φάρμα. «Αλλά ο πατέρας μου δεν είχε άλλον να δουλέψει στη φάρμα, έτσι με πήρε από το σχολείο. Η μητέρα μου είναι μακριά από εδώ, έχω να τη δω 10 χρόνια, από τότε που ήμουν 2 χρονών».

Η 12χρονη Mariam Marico περιγράφει λίγο μετά: «Μου είπε ότι θα έβγαζα χρήματα». Τα γόνατά της, όμως, είναι ματωμένα. Είναι φανερό ότι το παιδί είχε συρθεί με τη βία. - Φύγε και μην ξαναγυρίσεις εδώ, να τους πεις ότι εδώ δεν υπάρχουν χρήματα, της φωνάζει ένας άντρας που ανήκει σε εθελοντική οργάνωση και λίγο αργότερα τη μεταφέρει πίσω στο χωριό της. Βλέποντάς την, ο οδηγός των δημοσιογράφων ξεσπά σε κλάματα γιατί είναι σίγουρος ότι θα την ξαναδεί να επιστρέφει: «Η καρδιά μου έχει τσακίσει, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν και ραγίζουν καρδιές. Οι εικόνες; Ακόμη πιο σοκαριστικές. Δείτε μερικές από αυτές, καθώς επίσης και το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved