«Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη νέα μου σχέση»; Η Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει

Μετά από ένα διαζύγιο κάθε γονιός προσπαθεί να δημιουργήσει μία νέα σχέση. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά να λειτουργήσει πιο ισορροπημένα και ως γονέας.

«Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη νέα μου σχέση»; Η Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, δίνει τις δικές της συμβουλές για το πώς πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για τη νέα σας σχέση.

• Τα παιδιά είναι ευάλωτα μετά το διαζύγιο και δεν πρέπει να αγωνιούν μήπως ένας ξένος άνδρας ή γυναίκα παραβιάσει την ήδη ταλαιπωρημένη οικογενειακή τους ζωή. Αυτό οδηγεί τους νέους γονείς στην παγίδα να καθησυχάζουν τα παιδιά τους ότι αποκλείεται να ξαναπαντρευτούν ή να σχετιστούν σοβαρά με άτομα του άλλου φύλου. Καλό είναι να μην κάνετε κι εσείς το λάθος να αναλάβετε τέτοια δέσμευση, γιατί, μόλις αποκτήσετε ένα σταθερό δεσμό, τα παιδιά θα αισθανθούν προδομένα και θα αναστατωθούν.

• Λίγο καιρό μετά το χωρισμό, οι γονείς που έχετε την επιμέλεια αρχίστε να βγαίνετε με φίλες και φίλους, ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να αναζητήσετε ερωτικό σύντροφο. Οι έξοδοί σας θα δείξουν στα παιδιά ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι έχετε ανάγκη συναναστροφής με ενήλικες. Επίσης έτσι δεν θα τα ξενίσουν οι απουσίες σας όταν γνωριστείτε με ένα άτομο του αντίθετου φύλου που θα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και με το οποίο θα αρχίσετε να βγαίνετε πιο τακτικά.

• Δεν χρειάζεται να λέτε στα παιδιά ούτε ψέματα ούτε λεπτομέρειες για την προσωπική σας ζωή. Όπως ακριβώς βγαίνετε έξω με φίλες και φίλους χωρίς να δίνετε ιδιαίτερες εξηγήσεις στα παιδιά, κατά τον ίδιο ουδέτερο τρόπο μπορείτε να παρουσιάζετε και τις εξόδους σας με τον ερωτικό σας σύντροφο. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν να γνωρίζουν τίποτε για την ερωτική ζωή των γονιών τους.

• Αν κάποια σχέση αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα ενημερώστε τα παιδιά ότι γνωρίσατε έναν άνδρα ή γυναίκα που σας αρέσει να συναναστρέφεστε.

• Αν τα παιδιά σας ρωτήσουν τι κάνετε όταν βγαίνετε έξω με αυτό το άτομο, απαντήστε ανάλογα με την ηλικία τους. Πείτε ότι μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και ότι περνάτε καλά. Διαβεβαιώστε τα ότι εκείνα αποτελούν για εσάς «τη χαρά της ζωής» και το «επίκεντρο της ύπαρξής σας», αλλά εξηγείστε τους ότι οι μεγάλοι έχουν ανάγκη να κάνουν παρέα με άτομα της ηλικίας τους.

• Είναι πολύ πιθανό να σας ρωτήσουν συγκεκριμένα: «Θα τον/την παντρευτείς»; Μην το αποκλείετε, γιατί μπορεί να διαψευστείτε. Πείτε απλώς «Μου αρέσει να συναναστρέφομαι το συγκεκριμένο άτομο, αλλά δεν σκέφτομαι ακόμη τον γάμο γιατί είναι πολύ νωρίς» και τονίστε: «Αν αρχίσω να προβληματίζομαι για μία τόσο σοβαρή δέσμευση, σας υπόσχομαι ότι δεν θα πάρω καμία απόφαση προτού το συζητήσω μαζί σας».

• Μην πείτε στα παιδιά: «Θα κάνω ότι θέλετε εσείς», ή «Αποκλείεται να παντρευτώ αν δεν συμφωνείτε κι εσείς». Απλώς δώστε τους να καταλάβουν ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί ως οικογενειακό ζήτημα και ότι θα συμμετάσχουν οπωσδήποτε στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

• Η παρουσία ενός άλλου άνδρα ή μίας άλλης γυναίκας συνήθως εκλαμβάνεται ως απειλή από τα παιδιά, τα οποία θεωρούν ότι θα τους απομακρύνει από τον γονέα. Τα μεγαλύτερα θα ανησυχήσουν περισσότερο από τα μικρά για τις προοπτικές της σοβαρής σχέσης της μητέρας ή του πατέρα τους. Εσείς, από την πλευρά σας, θα πρέπει να τα καθησυχάσετε διαβεβαιώνοντάς τα ότι δεν θεωρείτε τον/την σύντροφό σας υποψήφιο για υποκατάστατο γονέα.

• Όταν ανακοινώνετε την σχέση σας στα παιδιά, καλό είναι να περιμένετε ότι θα ενημερωθεί σχετικά ο/η πρώην σύζυγός σας. Προετοιμαστείτε για τυχόν αντιδράσεις.

• Η προσέγγιση των παιδιών σας από τον σύντροφό σας καλό είναι να γίνει σταδιακά, αφού έχετε συζητήσει προηγουμένως διεξοδικά το θέμα αυτό μαζί του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved