Ένταση στη Γαλλία με τις απελάσεις αλλοδαπών μαθητών. Μαθητές έκλεισαν τα σχολεία

Η Γαλλία τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά κρούσματα ρατσισμού εις βάρος των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα.

Ένταση στη Γαλλία με τις απελάσεις αλλοδαπών μαθητών. Μαθητές έκλεισαν τα σχολεία

Έντονη κριτική πυροδότησε χθες η σύλληψη μιας μαθήτριας Ρομά, της 15χρονης Λεονάρντα Ντιμπράνι, η οποία μόλις σχόλασε από το σχολείο της, απελάθηκε στο Κόσοβο προκαλώντας έντονες επικρίσεις για τον Σοσιαλιστή υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξεπουλάει τις «αξίες» της αριστεράς.

Μια εκπαιδευτικός που βρισκόταν μέσα στο σχολικό που επέβαινε η μαθήτρια είπε πως ο Δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το σχολείο, τηλεφώνησε στην έφηβη και ζήτησε από τους καθηγητές να σταματήσουν το σχολικό λεωφορείο. «Του είπα ότι δεν μπορεί να μου ζητάει τέτοιο πράγμα επειδή το βρίσκω εντελώς απάνθρωπο», διηγήθηκε η ίδια.

Το σχολικό σταμάτησε και αστυνομικοί συνέλαβαν την 15χρονη. Οι καθηγητές του σχολείου, στο οποίο πήγαινε η Λεονάρντα όπως και μια από τις αδελφές της, δήλωσαν: «Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να σταλούν παιδιά που κατάγονται από την μειονότητα των Ρομά σε χώρες τις οποίες ούτε καν γνωρίζουν και δεν μιλούν τη γλώσσα τους».

Με αφορμή το συγκλονιστικό αυτό περιστατικό, η ένταση σήμερα το πρωί κλιμακώθηκε στους δρόμους της Γαλλίας όταν μαθητές λυκείων απέκλεισαν τις εισόδους σε πολλά σχολεία του Παρισιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απελάσεις αλλοδαπών μαθητών.

Τέσσερα λύκεια στο Παρίσι αποκλείστηκαν και οι είσοδοι «φιλτράρονταν» σε δύο άλλα σχολεία, σύμφωνα με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

«Το σύνθημα είναι να κινητοποιηθούμε για την επιστροφή των απελαθέντων μαθητών λυκείου. Είναι απαράδεκτο που επί αριστερής κυβέρνησης πρέπει κανείς να δείχνει τα χαρτιά του για να μπει στο λύκειο. Όλος ο κόσμος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Στίβεν Νασιρί, εκπρόσωπος του συνδικάτου των λυκείων FIDL, που πρόσκειται στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ διαδήλωνε έξω από λύκειο του Παρισιού.

Αλλά και χθες εκατοντάδες μαθητών λυκείου είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για τις απελάσεις αλλοδαπών μαθητών, αφού απελάθηκε άλλος ένας μαθητής το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αρμένιος Χατσίκ Κατσατριάν. Οι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως "Βαλς παραιτήσου" και "Ελευθερώστε τον Χατσίκ". Ο 19χρονος μαθητής απελάθηκε το Σάββατο στην Αρμενία.

Η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε χθες διοικητική έρευνα για τις συνθήκες σύλληψης της 15χρονης. Τα πορίσματα αναμένονται αργά απόψε ή αύριο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved