Επαγγελματικός προσανατολισμός - Ξεκινάει από τη Γ’ Γυμνασίου;

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση εξηγούμε τι είναι Επαγγελματικός προσανατολισμός και πώς βοηθά έναν μαθητή.

Σίλια Χαλιώτη
Επαγγελματικός προσανατολισμός - Ξεκινάει από τη Γ’ Γυμνασίου;
Bigstock
  • Με τι κριτήριο να διαλέξω Επιστημονικό Πεδίο;
  • Είμαι καλός στα Μαθηματικά; Με βάση αυτό θα διαλέξω Ομάδα Προσανατολισμού;
  • Τι θέλω να σπουδάσω;
  • Ποιο επάγγελμα μου ταιριάζει;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα των μαθητών που καλούνται να απαντήσουν τελειώνοντας το Γυμνάσιο. Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρει ένας μαθητής στη Γ’ Γυμνασίου είναι το Λύκειο που θα ακολουθήσει. Επα.Λ ή Γενικό Λύκειο; Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξει Ομάδα Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο.

Όμως, πόσο έτοιμοι είναι οι μαθητές για μια τέτοια επιλογή σε αυτήν την ηλικία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές επιλέγουν υποχρεωτικά μία μόνο Ομάδα Προσανατολισμού και έχουν πρόσβαση αποκλειστικά σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο Ειδίκευσης, εξέλιξη η οποία περιορίζει τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές αργότερα στην κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου. Συνεπώς είναι τόσο σημαντικό να γίνει εύστοχη και συμβατή για τον μαθητή επιλογή!

Πώς θα αποφασίσουν οι μαθητές για το επιστημονικό πεδίο που θα διαλέξουν;

Η απόφαση για την ομάδα στόχου (επιστημονικού πεδίου) πραγματοποιείται στη Β΄ Λυκείου. Επειδή όμως η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, η βαρύτητα στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα κάθε πεδίου πρέπει να δοθεί από την Α’ λυκείου. Η έγκαιρη επιλογή Επιστημονικού Πεδίου παρέχει στο μαθητή τα αναγκαία προσωπικά κίνητρα που οφείλει να διαθέτει για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων του. Στην συνέχεια γνωρίζοντας καλύτερα τις Σχολές και τα Τμήματα του Επιστημονικού Πεδίου ενδιαφέροντος, εστιάζει καλύτερα την προσπάθεια έχοντας αποκλείσει ήδη τις σχολές και τα τμήματα των άλλων επιστημονικών πεδίων.

Το να επιλέξει ένας μαθητής επάγγελμα, είναι μια απόφαση ζωής και ίσως μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει στη ζωή του. Σκοπός δεν είναι απλά η άσκηση ενός επαγγέλματος, αλλά η διαμόρφωση ποιότητας ζωής, επιλέγοντας ένα επάγγελμα που του ταιριάζει και τον κάνει ευτυχισμένο. Μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό τα όνειρα γίνονται στόχοι και το άτομο διερευνά τα τέσσερα βασικά στοιχεία εαυτού:

  • Την προσωπικότητά – τι του ταιριάζει;
  • Τα ενδιαφέροντα – τι του αρέσει;
  • Τις ικανότητες & δεξιότητες – τι μπορεί να κάνει καλά;
  • Τις αξίες – τι είναι σημαντικό για εκείνον;

Τι περιλαμβάνει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός;

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός περιλαμβάνει προφορικές ατομικές συνεντεύξεις και ψυχομετρικά τεστ. Χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένα ψυχομετρικά τεστ, ο σύμβουλος βοηθά το άτομο να συνδυάσει προσωπικότητα, αξίες, ταλέντα και κλίσεις με τις δυνατότητές του σε αντιστοιχία με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν στα 4 Επιστημονικά Πεδία ειδίκευσης του Γενικού Λυκείου. Στην ουσία ο Σύμβουλος προσπαθεί να καθρεφτίσει την προσωπικότητα και το δυναμικό του μαθητή, ώστε να τον βοηθήσει να οδηγηθεί σε μια όσο το δυνατόν ορθότερη απόφαση για τον ίδιο.

Εσείς, πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποφασίσει σωστά;

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”
6975541206
chalioti@gmail.com

IG: @celia.chalioti

FB: @School & Career Consulting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved