Σε ευχαριστώ για τη μαγεία, μαμά!

Πού μπορεί να κρύβεται η χριστουγεννιάτικη μαγεία;

Σίλια Χαλιώτη
Σε ευχαριστώ για τη μαγεία, μαμά!
Bigstock

Γλυκιά μου μαμά,

Λένε ότι οι γιορτές είναι ακόμα πιο μαγικές, όταν τις βιώνεις μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Αναρωτιέμαι, αν αυτός είναι ο λόγος που έκανες όσα έκανες για εμάς. Αναρωτιέμαι, αν όλος αυτός ο ενθουσιασμός που χόρευε στο πρόσωπό μου κατά τη διάρκεια των γιορτών, έκανε στην καρδιά σου ό,τι και στην δική μου καρδιά, όταν βλέπω το ίδιο βλέμμα των μικρών μου μαθητών.

Οι αναμνήσεις μου από τις γιορτές μπορούν να συνοψιστούν σε μία μόνο λέξη: ΜΑΓΕΙΑ

Ο χαμηλός φωτισμός, η χριστουγεννιάτικη μουσική, το αναμμένο τζάκι κι εμείς καθισμένοι στο χαλί…όταν μας διάβαζες χριστουγεννιάτικα παραμύθια με εκείνον τον παραστατικό ολόδικό σου τρόπο!

Τα μελομακάρονα κι οι κουραμπιέδες που φτιάχναμε στο σπίτι της γιαγιάς Μαίρης όλα τα εγγόνια μαζί… Πλάθαμε τη ζύμη και δίναμε σχήματα: φεγγαράκι, αστέρι, καρδιά. Σχήματα, μυρωδιές, εικόνες που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω…

Ο στολισμός του μεγάλου δέντρου στο μέσα σαλόνι με τα ιδιαίτερα και περίτεχνα στολίδια, καθώς ακούγαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια…

Και το πιο όμορφο…όταν ξημέρωνε Πρωτοχρονιά! Με το που ανοίγαμε τα μάτια μας, ακολουθούσαμε ένα μονοπάτι μπαλονιών που ξεκινούσε από το κρεβάτι μας και οδηγούσε στο σημείο που είχε αφήσει ο Άγιος Βασίλης τα δώρα… Δεν ζητάγαμε συγκεκριμένα δώρα, αλλά ο Άγιος Βασίλης ήξερε κάθε χρονιά τι θέλουμε και τι μας ταιριάζει… Και φυσικά πάντα ο κουραμπιές ήταν δαγκωμένος και μας άφηνε κι ο Άγιος Βασίλης γράμμα με ξεχωριστή αναφορά στον καθένα μας… και αναρωτιόμουν με το αθώο μου παιδικό μυαλό, πώς μας ήξερε όλους με το όνομά μας… Μα αφού είναι Άγιος, σκεφτόμουν μετά!

Πόση ανυπομονησία είχαμε για όλες αυτές τις σκηνοθετημένες εκπλήξεις που με έκαναν να βιώνω τόσο μοναδικά συναισθήματα, τα οποία νιώθω και τώρα… Όταν περιγράφω στους μικρούς μου μαθητές, με τον γλαφυρό δικό σου τρόπο και με σιγανή φωνή… το «Φςςςςς», τον ήχο που κάνει το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη όταν διασχίζει τον ουρανό και πετά πάνω από τα σύννεφα κι ύστερα χαζεύω τα έκπληκτα πρόσωπά τους!

Όλα προέρχονταν από εσένα, μαμά.

Και πραγματικά, μαμά, πόσο καλά τα έκανες!

Επικεντρωνόσουν στη χαρά, τη γαλήνη και την αγάπη που πρέπει να έχουν αυτές οι μέρες.

Έβαζες όλη σου την προσπάθεια και τη φαντασία να μας κάνεις να νιώθουμε ενθουσιασμένοι και ξεχωριστοί. Και αυτό έχει αφήσει για πάντα μια σφραγίδα στην καρδιά μου, που κάνει τις γιορτές για εμένα την πιο υπέροχη περίοδο του χρόνου.

Το θέλω κι εγώ αυτό για τα παιδιά μου. Και έτσι πιάνω τον εαυτό μου να είναι λίγο περισσότερο σαν εσένα φέτος.

Να χαμογελά και να θαυμάζει το δέντρο, κάθε φορά που το κοιτάζει. Να αφήνει τα παιδιά στο σχολείο να στολίζουν την αίθουσα, όπως τα ευχαριστεί. Να τραγουδούν τα κάλαντα όλη μέρα. Να τους θυμίζει, ότι αυτή η εποχή έχει να κάνει με την αγάπη του Θεού για τον κόσμο, στον οποίον έστειλε τον γιο του, και για το πώς ο καθένας μας μπορεί να εμπνευστεί από αυτήν και να την εκδηλώνει στους άλλους. Αυτή η εποχή είναι για να καθόμαστε και να εκτιμάμε τις απλές χαρές.

Το βλέπω μαμά.

Βλέπω τα πρόσωπά τους να φωτίζονται σαν το δικό μου τότε… χάρη σε όλα αυτά που εσύ έκανες.

Θέλω να ξέρεις, ότι είναι η δική σου προσπάθεια και αγάπη που έκανες τις γιορτές τόσο ξεχωριστές για εμένα. Και τώρα ξέρω πολύ καλά πώς να κάνω κι εγώ το ίδιο για όλα τα παιδιά.

Σε ευχαριστώ που μας αγαπούσες όλον τον χρόνο, όμως για αυτό το μαγικό συστατικό που έβαζες στη ζωή μας κατά την διάρκεια των γιορτών, θα σε ευγνωμονώ για πάντα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς ήταν να είμαι μαζί σου εκείνες τις μέρες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα έκανες και συνεχίζεις να κάνεις. Δεν θα περάσουν ποτέ Χριστούγεννα που δεν θα βλέπω την δική σου καρδιά μέσα τους.

Σε ευχαριστώ μαμά που μου έδωσες αυτήν τη μαγεία, την οποία ελπίζω να προσφέρω κι εγώ κάποτε στα δικά μου παιδιά.

Τη μαγεία που βγαίνει μόνο μέσα από την καρδιά μιας μαμάς.

Σίλια Χαλιώτη
Παιδαγωγός - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”
6975541206
chalioti@gmail.com

IG: @celia.chalioti

FB: @School & Career Consulting

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved