Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες - Θα μοσχοβολήσει το σπίτι

Mamatsita
Φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες - Θα μοσχοβολήσει το σπίτι

Φανουρόπιτα με τα μυστικά της θείας Μαίρης.

Συνταγή για νόστιμη και μυρωδάτη φανουρόπιτα με μέλι και σταφίδες

Ο Άγιος Φανούριος είναι ψηλά στην πόλη μου. Χτισμένος σε τέτοιο σημείο που πίσω στέκει επιβλητικό το όρος των Γερανείων και μπροστά του απλώνονται τα γαλανά νερά του Κορινθιακού κόλπου. Τον επισκέπτομαι συχνά πυκνά τον Άγιο Φανούριο. Μ’ αρέσει το σημείο του! Είναι ήσυχο και δροσερό! Καμιά φορά βρίσκω την πόρτα του ανοιχτή.

Απολαμβάνω περισσότερο τον χώρο χωρίς κόσμο και φασαρία. Ανάβω το κεράκι μου, λέω από μέσα μου τα δικά μου και κανένας ήχος δεν σπάει την ηρεμία και την γαλήνη της στιγμής! Μεθαύριο όμως γιορτάζει. Δεν θα είναι τόσο ήσυχα. Μικροπωλητές θα στήσουν πάγκους …, θα πουλάνε διάφορα…, κόσμος πολύς θα έρθει να φέρει τις πίτες του στον Άγιο… καταλαβαίνεις. Δεν είμαι και πολύ φαν όλων αυτών των …θορύβων!

Γιατί για την Φανουρόπιτα, ουδείς λόγος. Είμαι και παραείμαι φαν!!! Και ειδικά για την Φανουρόπιτα με το κολπάκι της θείας μου της Μαίρης!

fanouropita-mamatsita-2.jpg

Ότι κι αν είχα φάει από την θεία Μαίρη ήταν νόστιμο. Θυμάμαι πως όταν πήγαινα σπίτι της, μικρό κοριτσάκι …μοσχοβολούσε φαγάκι. Μια μέρα, η μυρωδιά μου είχε σπάσει την μύτη κι όταν τη ρώτησα τι ετοίμαζε για μεσημέρι, μου απάντησε «Φακές»!!! Ποτέ δεν θα ξεχάσω την απορία μου. «Πως είναι δυνατόν, να μοσχοβολάνε οι φακές;» Έτσι όμως ήταν τα φαγάκια της θείας Μαίρης. Μοσχοβολιστά!!!

Έτσι είναι κι η Φανουρόπιτα. Μοσχοβόλισε το σπίτι όταν την έψηνα!!!
Κι από νοστιμιά; Ένα θα σου πω. Σήμερα την έφτιαξα και για την γιορτή του Άγιου, δεν θα υπάρχει. Την πασπαλίζω με μέλι (δες πιο κάτω), την γαρνίρω με σταφίδες και προσεύχομαι στον Άγιο να φανερώσει αυτά που επιθυμώ, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά από την πιο μελένια, την πιο γλυκιά, την πιο αρωματική Φανουρόπιτα!

Υ.Γ. Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.

Θα χαρώ να τα λέμε διαδικτυακά.

Με αγάπη
Mamatsita

Προετοιμασία: 10'

Eκτέλεση: 40'

Υλικά

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κ γλ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ γλ κανέλα τριμμένη
  • ½ φακελάκι βανιλέτα
  • 1 κ γλ ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη

  • 2 κ σ μέλι
  • 1 χούφτα σταφίδες

Βήματα

  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτω όλα τα υγρά και την ζάχαρη και τ’ ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτω γαρύφαλλο, κανέλα, βανιλέτα και baking powder και στη συνέχεια προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να πάρω έναν όμορφο, παχύρευστο χυλό.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 40-45 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
  • Μόλις η Φανουρόπιτα είναι έτοιμη την αφήνω για 5 λεπτά στην φόρμα να κατεβάσει λίγο την θερμοκρασία της κι ύστερα την , ξεφορμάρω και την αλείφω εξωτερικά με τις δυο- τρεις κουταλιές μέλι. Έτσι όπως είναι ζεστή!!!
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved