Προτάσεις για παιδικά βιβλία - Το καλοκαίρι συνεχίζεται

Το καλοκαίρι συνεχίζεται και τα παιδιά 9-12 χρονών έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολύ ωραία βιβλία για τις διακοπές τους!

Προτάσεις για παιδικά βιβλία - Το καλοκαίρι συνεχίζεται

Θα ξεκινήσω από το βιβλίο "Χάθηκε η μπάλα!" της Ελένης Γεωργοστάθη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Η συγγραφέας μιλάει στα παιδιά για θέματα σημαντικά όπως η ανεργία, οι οικογενειακές σχέσεις, η φιλία και το κάνει με πολύ χιούμορ και αλήθεια, χωρίς να γίνεται διδακτική και να τους κάνει "μάθημα", κάτι που προσωπικά πολύ εκτιμώ στα παιδικά βιβλία όταν το συναντώ. Πάνω απ'όλα, είναι μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους και θα τα κάνει να καταλάβουν ότι τα απρόοπτα στη ζωή μπορεί να είναι και για καλό, αρκεί να τα δει κάποιος ως ευκαιρία για προσωπικό προχώρημα και εξέλιξη. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα σε ένα βιβλίο από το να κυλάει αβίαστα ο λόγος και η πλοκή του. Όταν το καταφέρνει -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα κερδίσει τα παιδιά και θα το αφήσουν από τα χέρια τους μόνο όταν φτάσουν στο τέλος. Εγώ πάντως, αν και δεν είμαι παιδί, αυτό έκανα.

biblio1

"Χάθηκε η μπάλα!"
Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
€ 7.70, σελ. 104

Τώρα θα σας πάω στο "Αγόρια εναντίον κοριτσιών" από τη σειρά "Αταξίες στην τάξη" του Γιώργου Παναγιωτάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Το βιβλίο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης σειράς, αποτυπώνει ανάγλυφα την καθημερινότητα μιας τάξης παιδιών του δημοτικού, με τις σχέσεις, τις κόντρες, τις πλάκες, τους προβληματισμούς τους. Και το κάνει με τρόπο ανεπιτήδευτο και άκρως ρεαλιστικό: οι καταστάσεις και οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι πραγματικές, και έτσι τα παιδιά αναγνωρίζουν στους ήρωες και στη ζωή τους, τους εαυτούς τους και τη δική τους σχολική ζωή. Ο συγγραφέας θίγει το θέμα της "αιώνιας" μάχης των δύο φύλων που απασχολεί όλες τις ηλικίες και ειδικά τα παιδιά των μεγάλων τάξεων του δημοτικού, εκεί όπου η κόντρα και η διαμάχη αρχίζει να υποδηλώνει έλξη και ενδιαφέρον. Το χιούμορ είναι ένα ακόμα ακαταμάχητο στοιχείο του βιβλίου αυτού, που το κάνει να διαβάζεται απνευστί! Τα παιδιά, πέρα από το ότι θα διασκεδάσουν, θα συνειδητοποιήσουν ότι η συνύπαρξη αποτελεί τελικά και δική τους ανάγκη και τα κέρδη της είναι πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα απ'όσο νομίζουν...

panagiotakis jpg

"Αγόρια εναντίον κοριτσιών"
Συγγραφέας: Γιώργος Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις Κέδρος, 2017
€ 6.96, σελ. 96

Για το τέλος άφησα το βιβλίο " Ένα χαμόγελο και...γκλιν!" της Μαρίας Ρουσάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Η συγγραφέας, μέσα από μια ιστορία πολύ ζωντανή και ευχάριστη, μιλάει στα παιδιά για θέματα όπως η περιθωριοποίηση στο σχολείο, η διαφορετικότητα της ιδιοσυγκρασίας και των αντιδράσεων των παιδιών, η ανάγκη τους να τραβάνε την προσοχή και να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, οι ηγετικές τάσεις, ο κίνδυνος κατάχρησης της εξουσίας, η υπερτίμηση των δυνατοτήτων τους, η ανίκητη δύναμη της φιλίας.. Τα παιδιά, διαβάζοντάς την, θα αναγνωρίσουν σίγουρα σε κάποια από αυτά τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους, και θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν, τις συνέπειες που μπορεί να έχουν και τι εν τέλει είναι στ'αλήθεια σημαντικό. Το σίγουρο είναι ότι θα τελειώσουν το βιβλίο με ένα...χαμόγελο!

biblio2

" Ένα χαμόγελο και...γκλιν!"
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
€ 9.90, σελ. 112

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

Φοίβη Λέκκα
www.foivilekka.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved