Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από δάγκωμα σκύλου

Εκτιμάται ότι πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από σκύλους ετησίως.

Πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από δάγκωμα σκύλου

Σχεδόν 800.000 από αυτούς τους τραυματισμούς απαιτούν επισκέψεις στο νοσοκομείο και σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς είναι παιδιά.

Παρόλο που τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο τμήμα έκτακτης ανάγκης και στέλνονται σπίτι, υπάρχουν μερικά ατυχή άτομα που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη σε νοσοκομείο ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι παιδιά. Το θέμα όμως είναι ότι οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να προληφθούν με σωστή εκπαίδευση.

GIATI DIAGOUNOYN TA SKYLIA 2

Γιατί δαγκώνουν τα σκυλιά;

Τα σκυλιά μπορούν να δαγκώνουν για διάφορους λόγους. Αυτό είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να καταλάβουν πριν από την εισαγωγή ενός σκύλου σε ένα περιβάλλον με μικρά παιδιά πως ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς τους βασίζεται σε ένστικτα.

Λόγω του μεγέθους τους σε σχέση με τα μικρά παιδιά, μπορεί να θεωρηθούν ανώτεροι. Μπορούν να προσπαθήσουν να ασκήσουν αυτό το ένστικτο με την εμφάνιση προστατευτικής συμπεριφοράς προς ένα πρόσωπο.

Τα παιδιά, συνήθως κάτω των πέντε ετών, συχνά δεν καταλαβαίνουν την έννοια των ορίων όταν πρόκειται για ζώα ή και για ανθρώπους. Αυτό γίνεται πιο εμφανές σε οικιακούς σκύλους ή σκυλιά που ανήκουν σε στενούς φίλους. Ο συνδυασμός ενός υπερπροστατευτικού σκύλου και ενός παιδιού που δεν κατανοεί τα όρια μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία περιστατικών που σκυλί έχει δαγκώσει παιδί εμφανίζεται στην ηλικία 3-4 χρονών όπου μπορεί να δαγκώσει εάν προκληθεί από ένα παιδί που, για παράδειγμα, τραβάει την ουρά, τη γούνα ή τα αυτιά του.

Εάν ένα παιδί πλησιάσει πολύ κοντά σε ένα σκυλί και το τρομάξει, ο σκύλος μπορεί να επιτεθεί. Τα σκυλιά μπορούν να δαγκώσουν για λιγότερο συνηθισμένους λόγους, όπως όταν είναι άρρωστα ή τραυματίες. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα ένα σκυλί να βλέπει ένα παιδί ως θήραμα επειδή τρέχει, και να επιτεθεί.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί που εμφανίζονται στα παιδιά αφορούν την περιοχή του κεφαλιού, του αυχένα και του προσώπου. Αυτοί είναι και οι τύποι τραυματισμών που απαιτούν εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση και ενδεχομένως μελλοντικές αισθητικές παρεμβάσεις.

dagoama skulou

Πρόληψη

Ο θετικός ρόλος που παίζουν τα σκυλιά στη ζωή ενός παιδιού δεν εκτιμάται πάντα. Επιπλέον, η ισχυρή επιρροή που έχουν στην οικογενειακή δυναμική είναι αναντικατάστατη. Άρα για να υπάρχει ομαλή συμβίωση θα πρέπει να υπάρχει και εκπαίδευση ώστε να τεθούν όρια.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για σκύλους και παιδιά, είναι η ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των τεσσάρων ή πέντε ετών δυσκολεύονται να κατανοήσουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τα ζώα.

Ορισμένοι προτείνουν να αποφύγετε την είσοδο ενός σκύλου στο οικογενειακό περιβάλλον έως ότου τα παιδιά να είναι τουλάχιστον σχολικής ηλικίας. Αυτό θα δώσει στα παιδιά το χρόνο να κατανοήσουν τη σημασία του σεβασμού του χώρου του σκύλου.

Εάν ένας σκύλος εισέλθει πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, είτε από την οικογένεια είτε από οικογενειακούς φίλους, ο ιδιοκτήτης και οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της επαφής του παιδιού με το ζώο. Ο ιδιοκτήτης και οι γονείς είναι υπεύθυνοι σε αυτό το σημείο, καθώς ούτε το παιδί ούτε το ζώο μπορούν να ελέγξουν πλήρως την κατάσταση.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να διδαχθούν τις κατάλληλες τεχνικές για να αποφύγουν μια αρνητική αλληλεπίδραση με τα σκυλιά. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αποφύγετε την προσέγγιση άγνωστων σκύλων
  • Ποτέ μην ουρλιάζετε ή τρέχετε από ένα σκυλί
  • Ποτέ μην παίζετε με σκύλο χωρίς επίβλεψη ενηλίκων
  • Μην ενοχλείτε ένα σκυλί που τρώει, κοιμάται ή έχει γεννήσει
  • Αν ένα σκυλί πλησιάζει, μην τρέξετε μακριά
  • Πάντα να αφήνετε ένα σκύλο να σας μυρίζει

Μετά από ένα δάγκωμα

Εάν ένας ενήλικας ή παιδί είναι δαγκωμένος, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεση θεραπεία. Η συντριπτική πλειοψηφία των δαγκωμάτων από σκυλί συνήθως δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, ειδικά εάν δεν υπήρξε διαταραχή του δέρματος. Αν, ωστόσο, το δέρμα έχει τρυπηθεί, οι γονείς ή ο ενήλικας θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, αφού τα σκυλιά έχουν βακτήρια που ζουν στο στόμα τους και θα εισέλθουν στις πληγές.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μέρες μετά ημέρες τον τραυματισμό σε μόλυνση. Οι μολύνσεις αυτές μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Πολλές φορές προκαλούν βλάβη στο δέρμα οπότε και χρειάζεται σύντομη θεραπεία αποτελούμενη από αντιβιοτικά.

Τα δαγκώματα σκυλιών μπορούν να προκαλέσουν σωματική αλλά και συναισθηματική βλάβη ιδιαίτερα αν το θύμα είναι παιδί.

GIATI DAGONOUN TA SKULIA

Σωματικές βλάβες

Η σωματική βλάβη που μπορεί να προκληθεί από τα τσιμπήματα σκυλιών μπορεί να κυμαίνεται από μικρή έως σοβαρή. Οι μικροί τραυματισμοί απαιτούν συνήθως μια σύντομη επίσκεψη στο γιατρό με οδηγίες σχετικά με την περιποίηση των πληγών. Οι γιατροί συστήνουν την παρακολούθηση της θεραπείας με ουλές εάν ο τραυματισμός βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή του σώματος.

Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί συνήθως περιλαμβάνουν το κεφάλι, το λαιμό και το πρόσωπο. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να απαιτούν κάποια ράμματα ή ακόμα και χειρουργείο, εάν είναι πολύ περίπλοκες. Επιπλέον, οι τραυματισμοί στο πρόσωπο μπορεί να περιλαμβάνουν υποκείμενες δομές, όπως νεύρα, μυς και οστά. Εάν επηρεάζονται αυτά, απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία όταν το δέρμα θεραπεύεται.

Οι εργασίες ανασυγκρότησης για την επιδιόρθωση των νεύρων, των μυών και των οστών μπορεί να καθυστερήσουν εάν οι τραυματισμοί είναι πολύ σοβαροί. Στην ίδια περίπτωση ένα παιδί θα χρειαστεί να υποβληθεί σε θεραπεία σε ένα παιδιατρικό κέντρο, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι αναπλαστικές ανάγκες του.

DAGONOYN SKULIA

Συναισθηματικές βλάβες

Η συναισθηματική βλάβη που προκαλείται από τα δαγκώματα σκυλιών είναι καλά τεκμηριωμένη και μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Πολλές φορές ένα άσχημο επεισόδιο θα επηρεάσει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για τα σκυλιά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Είναι σημαντικό λοιπόν τα θύματα να κατανοούν και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους μετά από μια επίθεση. Τα σκυλιά μπορούν να είναι μια θετική προσθήκη στη ζωή ενός ατόμου ή στην οικογενειακή δυναμική. Ζώντας στο φόβο των σκύλων μετά από ένα τραγικό γεγονός θα αποτρέψει τη δημιουργία αυτών των σημαντικών δεσμών.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved