Ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από το σκύλο και τη γάτα σε παιδιά και σε γονείς

Τα κατοικίδια μας τα αγαπάμε και τα φροντίζουμε αλλά θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί μαζί τους διότι μπορεί να μεταφέρουν αρρώστιες τις οποίες αν κολλήσουμε να είναι αρκετά σοβαρές για την υγεία μας.

Ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από το σκύλο και τη γάτα σε παιδιά και σε γονείς

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι οι εξής:

Σαλμονέλωση : Η σαλμονέλα είναι ένα γένος παθογόνων βακτηρίων που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.

pexels photo 332974

Εχινοκοκκίαση : Η Εχινοκοκκίαση είναι παρασιτική νόσος που μπορεί να προσβάλει και τον άνθρωπο. Προκαλείται από την προνύμφη της εχινόκοκκου, παράσιτου που υπάρχει στο λεπτό έντερο του σαρκοφάγου ζώου. Αυγά του παράσιτου αυτού αποβάλλονται είτε με τα ωάρια είτε με τα κόπρανα του ζώου ενώ το σαρκοφάγο ζώο δεν πλήττεται από αυτό το παράσιτο. Το παράσιτο στον άνθρωπο εγκαθίσταται στο ήπαρ και στους πνεύμονες δημιουργώντας κύστες και συνήθως μεταφέρεται σε αυτόν με την βρώση μολυσμένων ωμών λαχανικών ή πόση νερού.

Τοξοπλάσμωση : Το τοξόπλασμα εμφανίζει τρεις μολυσματικές μορφές και κύριος (τελικός) ξενιστής του είναι η γάτα. Μέσω των μολυσμένων τροφίμων και του μολυσμένου περιβάλλοντος (όχι άμεσα από τη γάτα) μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο και άλλα ζώα (πουλιά, τρωκτικά, χοίρους, πρόβατα κ.ά.). Η γάτα μολύνεται με τη βρώση μολυσμένου κρέατος ή μολυσμένων τρωκτικών, πτηνών κ.ά. Ο άνθρωπος μολύνεται με την κατάποση ωοκύστεων του παρασίτου από το περιβάλλον (όχι από τα νωπά κόπρανα της γάτας - οι άωρες ωοκύστες εξελίσσονται σε ώριμες μετά από 2-4 ημέρες από την αποβολή των κοπράνων) ή με τη βρώση ατελώς ψημένου χοιρινού, βόειου κ.ά. κρέατος που περιέχει τοξοπλασμικές κύστες.

kitten cat fluffy cat cute 62321

Σκύλος και γάτα μαζί στο σπίτι; Κι όμως...

Συνεπώς, κύρια πηγή μετάδοσης στον άνθρωπο στις ανεπτυγμένες χώρες είναι το κρέας από μολυσμένα ζώα, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώγονται ωμά ή ατελώς πλυμένα. Η γάτα πάντως και ορισμένα αιλουροειδή είναι τα μόνα ζώα στο εντερικό σύστημα των οποίων το παράσιτο ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, με αποτέλεσμα την αποβολή των άωρων ωοκύστεών του με τα κόπρανα για διάστημα 10-20 ημερών (οι άωρες ωοκύστες ωριμάζουν και μπορούν να μολύνουν τα ζώα και τον άνθρωπο, μετά την παραμονή τους στο εξωτερικό περιβάλλον για 2-4 ημέρες).

Δεν υπάρχει απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός από την ενδομήτρια μετάδοση. Η περίοδος επώασης του παρασίτου είναι 5-23 ημέρες μετά την κατάποση της ώριμης ωοκύστης ή μετά την κατάποση της τοξοπλασμικής κύστης.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved