Θα εκπλαγείτε μόλις μάθετε σε τι υπερέχουν οι γάτες και οι σκύλοι έναντι των ανθρώπων

Δεν έχουμε τίποτα κοινό με τα ζώα μας, είτε όσον αφορά τις διατροφικές απαιτήσεις, είτε την ισορροπημένη δίαιτα. Και αυτές δεν είναι οι μοναδικές διαφορές...

Θα εκπλαγείτε μόλις μάθετε σε τι υπερέχουν οι γάτες και οι σκύλοι έναντι των ανθρώπων

Όσφρηση
Τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες, η όσφρηση αποτελεί πραγματικό σημείο αναφοράς. Η αίσθηση της όσφρησης είναι η πρώτη αίσθηση που χρησιμοποιούν όταν τρώνε.

Ο άνθρωπος διαθέτει 15.000.000 οσφρητικά κύτταρα, η γάτα 65.000.000 οσφρητικά κύτταρα, ενώ ο σκύλος 200.000.000 οσφρητικά κύτταρα.

Γεύση
Η αίσθηση της γεύσης τους δεν είναι καθόλου εκλεπτυσμένη σε σχέση με την δική μας. Συγκεκριμένα τα ζώα δεν ανιχνεύουν καθόλου τις γλυκές γεύσεις.

Η γάτα διαθέτει 500 γευστικούς κάλυκες, ο σκύλος 1.700 γευστικούς κάλυκες, ενώ ο άνθρωπος 9.000 γευστικούς κάλυκες.

Χρώμα
Το χρώμα δεν επηρεάζει καθόλου το σκύλο ή τη γάτα στην επιλογή και την έλξη προς την τροφή. Δεν βλέπουν τα χρώματα με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς.

Στομάχι και έντερο
Το στομάχι είναι πολύ πιο βαρύ στους σκύλους και στις γάτες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% του συνολικού βάρους του πεπτικού συστήματος, σε αντίθεση με το 10% στον άνθρωπο.

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν πολύ κοντό έντερο με μικρότερη χωρητικότητα σε σχέση με τους ανθρώπους. Ο χρόνος μεταβίβασης, και ως εκ τούτου και ο χρόνος πέψης, είναι πολύ σύντομος γι΄αυτά τα ζώα. Η ιδιαιτερότητα αυτή απαιτεί μια ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, διευκολύνοντας την ταχεία αφομοίωση της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας βασικών θρεπτικών συστατικών.

Λεπτό έντερο
Το λεπτό έντερο στους σκύλους και τις γάτες δεν μπορεί να πέψει τους υδατάνθρακες όπως οι άνθρωποι. Για το λόγο οι δίαιτες των ζώων θα πρέπει να περιλαμβάνουν συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων καθώς επίσης και πρωτεΐνες υψηλής πεπτικότητας.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved