Μωρό και κατοικίδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι και σε λίγο καιρό η οικογένειά σας θα μεγαλώσει. Θα προστεθεί ένα μωρό για να συμπληρώσει την οικογενειακή σας σας ευτυχία. Τι γίνεται όμως με το κατοικίδιό σας;

Μωρό και κατοικίδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι ασφαλές να συνηπάρξουν μωρό και κατοικίδιο μαζί; Μήπως πρέπει να δώσετε το ζωάκι σας σε ανάδοχη οικογένεια; Μπορεί το μωρό να έρθει σε επαφή με το σκύλο ή τη γάτα μου; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που κάνει μια μέλλουσα μαμά στον κτηνίατρο του κατοικιδίου της, προκειμένου να είναι ενημερωμένη.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι η «Προετοιμασία» είναι η μαγική λέξη. Πριν τη γέννηση του μωρού πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για την υγεία του κατοικίδιου σας, να κόψετε τα νύχια του, να το φέρετε σε επαφή με το δωμάτιο του μωρού, να βάλετε στο pc ήχους από κλάμα μωρού, παιδικά νανουρίσματα ώστε να εξοικειωθεί με αυτούς. Ακόμα μπορείτε, παίρνοντας μία ψεύτικη κούκλα αγκαλιά συχνά να το εναρμονίσετε με την εικόνα που θα βλέπει μετά, ενώ με το να πλύνετε κάποιες φορές τα ρούχα σας με παιδικά απορρυπαντικά θα το κάνουν να συνηθίσει στην μυρωδιά.

MORO KAI KATOIKIDIO

Το μωρό ήρθε σπίτι και τώρα τι;

Δώστε ένα ρουχαλάκι του μωρού ή μια βρεγμένη πάνα για να την μυρίσει, αν υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι δώστε το μωρό σε εκείνον για λίγο για να δώσετε προσοχή στο κατοικίδιο σας και αφού όλα βαίνουν καλώς το επόμενο βήμα είναι να έρθει το κατοικίδιό σας κοντά στο νεογέννητο μικρούλι.

Πλεονεκτήματα μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων για τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλουν στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και την αυτοπεποίθηση. Οι θετικές σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους άλλους. Μια καλή σχέση με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, της συμπόνιας και της συμπάθειας. Μπορούν να είναι ασφαλής αποδέκτες των μυστικών και των σκέψεων τους. Τα παιδιά συχνά μιλούν στα κατοικίδια ζώα τους, όπως κάνουν στα λούτρινα ζωάκια τους. Παρέχουν μαθήματα για τη ζωή, την αναπαραγωγή, τη γέννηση, τις ασθένειες, τα ατυχήματα, το θάνατος και το πένθος. Άλλες φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες που εκπληρώνονται είναι η σωματική δραστηριότητα, η άνεση στην επαφή, η πίστη και η αγάπη, καθώς και η εμπειρία της απώλειας, αν ένα κατοικίδιο ζώο χαθεί ή πεθαίνει. Τα ζώα βοηθούν ακόμη και στην φυσική υγεία του παιδιού. Με το να το βγάζει το παιδί βόλτα, ή να παίξει μαζί του με μία μπάλα, ή ακόμα να παίζουν απλά μαζί βοηθά στο να μην μένει το παιδί καθηλωμένο σε μία καρέκλα και μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπως επιτάσσει η εποχή μας.

MORO KAI GATA

Η υπευθυνότητα στη φροντίδα του κατοικίδιου είναι βασικό χαρακτηριστικό όποια και αν είναι η ηλικία του αφεντικού, ακόμη περισσότερη αξία φυσικά έχει όταν μεταδίδεται σε παιδιά.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved