Στείρωση των κατοικίδιων ζώων: Μύθοι και πραγματικότητες

Η απόφαση να στειρωθεί το κατοικίδιο ζώο σας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εσάς τους ιδιοκτήτες τους . Αλλά μπορεί να είναι η καλύτερη απόφαση που κάνετε για τη μακροπρόθεσμη ευημερία του.

Στείρωση των κατοικίδιων ζώων: Μύθοι και πραγματικότητες

Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης ( γενικά και ειδικά):
• Μείωση του αριθμού των αστέγων ζώων.
• Βελτίωση της υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.
• Μείωση απείθαρχων συμπεριφορών.

Τα κατοικίδια ζώα είναι άστεγοι παντού

Σε κάθε κοινότητα, σε κάθε κράτος , υπάρχουν αδέσποτα ζώα. Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6-8 εκατομμύρια άστεγα ζώα που εισέρχονται σε καταφύγια κάθε χρόνο. Μόλις τα μισά από αυτά τα ζώα υιοθετούνται. Τα υπόλοιπα υποβάλλονται σε ευθανασία. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι σε εθνικό επίπεδο, περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια υγιή ζώα, σκύλοι και γάτες καταλήγουν σε ευθανασία κάθε χρόνο. Γι’ αυτό λοιπόν η στείρωση είναι 100% αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων για σκύλους και γάτες.

Για την υγεία του κατοικίδιου σας
Τα ποσοστά ερευνών δείχνουν ότι τα ζώα που έχουν στειρωθεί ζουν 18% περισσότερο τα αρσενικά και 23% περισσότερο τα θηλυκά.

Μέρος της μειωμένης διάρκειας ζωής των ζώων που δεν έχουν στειρωθεί, μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη ανάγκη τους να περιφέρονται, εκθέτοντάς τον εαυτό τους σε μάχες με άλλα ζώα, σε ατυχήματα με αυτοκίνητα, και άλλες ατυχίες.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της μακροβιότητας των στειρωμένων ζώων είναι η μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες - σκυλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης pyrometra (μια θανατηφόρα λοίμωξη της μήτρας), ο καρκίνος της μήτρας, καθώς και άλλων καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος.

Στα αρσενικά ζώα από την άλλη, που έχουν στειρωθεί, έχουν εξαλειφτεί οι πιθανότητές να προσβληθούν από καρκίνο των όρχεων, και πιστεύεται ότι έχουν μειωθεί και τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη.

Είναι μύθος ότι η στείρωση θα αλλάξει τον χαρακτήρα του κατοικίδιου σας. Η στείρωση δεν θα αλλάξει τη προσωπικότητά τους, όπως το ένστικτο προστασίας τους. Η προσωπικότητα ενός σκύλου διαμορφώνεται περισσότερο από τη γενετική και το περιβάλλον από ό, τι από τις ορμόνες του σεξ.

Για να δούμε κι άλλους:
ΜΥΘΟΣ: Είναι καλύτερο να έχει μια γέννα πριν στειρώσεις ένα θηλυκό ζώο.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Ιατρικά στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θηλυκά που έχουν στειρωθεί σε πολύ μικρή ηλικία, είναι συνήθως πιο υγιεινό. Πολλοί κτηνίατροι έχουν στειρώσει σκύλους και γάτες ηλικίας ακόμη και οκτώ εβδομάδων.

ΜΥΘΟΣ: Θέλω τα παιδιά μου να βιώσουν το θαύμα της γέννησης.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Το θαύμα της γέννησης γρήγορα επισκιάστηκε από τα χιλιάδες ζώα που υποβάλλονται σε ευθανασία στα καταφύγια ζώων σε όλη τη χώρα. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι όλη η ζωή είναι πολύτιμη.

ΜΥΘΟΣ: Το κατοικίδιό μου είναι καθαρόαιμο.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Έτσι είναι τουλάχιστον ένας στα τέσσερα κατοικίδια ζώα που φέρνουν σε καταφύγια ζώων σε όλη τη χώρα.

ΜΥΘΟΣ: Δεν θέλω το αρσενικό σκυλί μου ή η γάτα μου να αισθάνονται λιγότερο αρσενικά.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Τα κατοικίδια δεν έχουν καμία έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας τους. Η Δεν υφίστανται κανενός είδους συναισθηματική αντίδραση ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί.

ΜΥΘΟΣ: Το κατοικίδιο μου θα παχύνει και θα τεμπελιάσει .
ΓΕΓΟΝΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κατοικίδια ζώα παίρνουν παχαίνουν και τεμπελιάζουν, επειδή οι ιδιοκτήτες τους,τα ταΐζουν πάρα πολύ και δεν τους δίνουν αρκετή άσκηση.

Εκατομμύρια θάνατοι κατοικίδιων ζώων κάθε χρόνο είναι μια άσκοπη τραγωδία. Με την στείρωση το κατοικίδιο ζώο σας, ζει απολύτως φυσιολογικά, αλλά παράλληλα η μέθοδος αυτή είναι η λύση για να σταματήσουμε να ακούμε για νεκρά αδέσποτα ζώα.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας σήμερα, και να είστε βέβαιοι ότι αν προβείτε στη σωστή ενημέρωση συγγενών και φίλων σας θα κάνουν και αυτοί το ίδιο.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved