Είναι επικίνδυνο μια έγκυος να επισκεφτεί ένα κτηνιατρείο;

Πολλές γυναίκες οι οποίες περιμένουν παιδάκι και έχουν και κατοικίδιο, αναρωτιούνται κατά πόσο ασφαλές είναι η επίσκεψη μαζί τους στο κτηνιατρείο.

Είναι επικίνδυνο μια έγκυος να επισκεφτεί ένα κτηνιατρείο;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν, καθώς από την μία προσπαθούν να προφυλάξουν την νέα ζωή που κουβαλούν στα σπλάχνα τους και από την άλλη το αγαπημένο τους κατοικίδιο το οποίο θέλει την φροντίδα τους και φυσικά να μην παραμελούνται οι προγραμματισμένες επισκέψεις στο κτηνίατρο.

Για να δούμε λοιπόν μερικές απορίες-ανησυχίες μελλουσών μητέρων...

Μπορεί κατά την επίσκεψή μου στο κτηνιατρείο να προσβληθώ από Τοξόπλασμα;

Λίγα λόγια πριν την απάντηση...

A) Τι είναι η Τοξοπλάσμωση;
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο η Τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα μονοκύτταρο παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii (Τ. gondii). Η Τοξοπλάσμωση είναι μια από τις πιο κοινές παρασιτικές ασθένειες και έχει βρεθεί σε όλα σχεδόν τα θερμόαιμα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ζώων συντροφιάς και των ανθρώπων. Παρά τον υψηλό επιπολασμό της λοίμωξης T. gondii, το παράσιτο σπάνια προκαλεί σημαντική κλινική νόσο σε γάτες ή οποιοδήποτε είδος.

B) Τοξοπλάσμωση και εγκυμοσύνη
Αν και η μόλυνση που προκαλείται είναι συνήθως ήπια, και χωρίς συμπτώματα σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, είναι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το παράσιτο μπορεί να μολύνει τον πλακούντα και το αγέννητο μωρό σας.

Γ) Πώς μεταδίδεται η τοξοπλάσμωση;
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το ήμισυ των λοιμώξεων της τοξοπλάσμωσης προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή μισοψημένων μολυσμένων κρεάτων, αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε το παράσιτο τρώγοντας άπλυτα μολυσμένα λαχανικά, πίνοντας μολυσμένο νερό ή αν έρχεστε σε επαφή με μολυσμένο έδαφος, άμμο για γάτες, ή κρέας και στη συνέχεια αγγίζετε το στόμα σας , τη μύτη ή τα μάτια.

Όλα τα κτηνιατρεία πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Το Τοξόπλασμα δεν μπορεί να απειλήσει μία έγκυο και όχι μόνο, έτσι απλά. Οι χώροι αναμονής καθαρίζονται και απολυμαίνονται όπως και τα εξεταστήρια. Από την άλλη στα εξεταστήρια γίνεται απολύμανση όλων των οργάνων, και των τραπεζιών εξέτασης μετά από κάθε εξεταζόμενο ζώο είτε είναι άρρωστο, είτε όχι.

Το κατοικίδιό μου είναι μεγαλόσωμο και φοβάμαι μήπως με χτυπήσει κατά την διάρκεια της εξέτασης τι μπορώ να κάνω;

Τα περισσότερα κτηνιατρεία διαθέτουν βοηθούς οπότε δεν χρειάζεστε να βοηθήσετε την ώρα της εξέτασης ή ακόμα και να είστε μέσα κατά την διάρκειά της. Ακόμα όμως αν το κτηνιατρείο σας δεν διαθέτει βοηθό, ο γιατρός θα αναλάβει το κατοικίδιό σας όσο μεγαλόσωμο και αν είναι.

Το κατοικίδιο μου χρειάζεται να κάνει ακτινογραφία, μπορώ να είμαι μαζί του κατά την διάρκειά της;

Καλό θα ήταν όχι, αλλά αν όντως το θέλετε ή συντρέχουν άλλοι λόγοι τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κτηνιατρεία που διαθέτουν ακτινολογικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με στολές ακτινοπροστασίας οι οποίες είναι κατασκευασμένες είτε με λεπτά φύλλα συνθετικών υλικών με βάση τον μόλυβδο ή με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση μόλυβδου. Καλό θα είναι πριν από την οποιαδήποτε απόφασή σας να έχετε και την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου-μαιευτήρα σας.

Μπορώ να ζητήσω από τον κτηνίατρο να μου κλείσει ραντεβού κάποια ημέρα και ώρα που δεν θα έχει σοβαρά περιστατικά;

Φυσικά και μπορείτε. Ο κτηνίατρος οφείλει να σας προφυλάξει και θα σας κλείσει ραντεβού όταν δεν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά. Ένα παράδειγμα είναι όταν στο ιατρείο του έχει προς εξέταση αδέσποτους σκύλους ή γάτες για τα οποία ακόμα δεν γνωρίζει την κατάστασή τους. Άλλο ένα παράδειγμα είναι αν γνωρίζει ότι περιμένει σκύλο ο οποίος είναι ατίθασος ή μπορεί για παιχνίδι να πηδήξει πάνω σας με αποτέλεσμα να σας χτυπήσει στη κοιλιά.

Οι χώροι αναμονής είναι ασφαλής για μια έγκυο;

Φυσικά και οι χώροι αναμονής είναι ασφαλής. Αν για παράδειγμα δεν είστε εσείς έγκυος αλλά μια φίλη σας ή μία συγγενής σας και θέλει να σας συνοδέψει οι χώροι αναμονής είναι ασφαλής. Θα κάτσει σε μια θέση η οποία δεν θα είναι άμεσα προσβάσιμη από τους τετράποδους ασθενείς, αν θελήσει να απολυμάνει τα χέρια της έχει στη διάθεσή της απολυμαντικά-αντισηπτικά τα οποία κάνουν αυτή τη δουλειά και μπορεί κανείς να τα βρει σε όλους τους χώρους του κτηνιατρείου. Να σημειώσουμε ότι και οι χώροι αναμονής καθαρίζονται και απολυμαίνονται σχολαστικά όπως και τα εξεταστήρια.

Θα περιμένω με χαρά τα μηνύματα σας εδώ.

Καρανάσιος Λάζαρος
Κτηνίατρος
DVM Universitá Degli Studi Di Napoli
Federico II Italia
www.vetherapy.gr
email: info@vetherapy.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved