Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Οι μέδουσες έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο καλοκαιρινό μπελά τα τελευταία χρόνια, όμως, φέτος το κακό σε πολλές περιοχές, όπως στον Κορινθιακό ή Πατραϊκό κόλπο, έχει παραγίνει και οι επιθέσεις των θαλάσσιων αυτών όντων είναι πολλές και καθημερινές. 

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις γύρω από το «τσίμπημα της μέδουσας» έχει δημιουργηθεί μία παραφιλολογία, προκαλώντας πανικό στους λουόμενους, αν βρεθούν αντιμέτωποι μαζί της.

Όπως, λοιπόν, τονίζουν οι ειδικοί, δεν χρειάζεται κανένας πανικός, μόνο προσοχή και προστασία. Αν τις δείτε στη θάλασσα, αποφεύγετε το κολύμπι. Επίσης, αν ξέρετε ότι υπάρχουν μέδουσες, να αποφεύγετε να κολυμπάτε βαθιά, ενώ να έχετε πάντα μαζί σας αλοιφή για τσιμπήματα.

Ας δούμε, όμως, τι κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσουν:

Καταρχάς, θα νιώσετε ένα κάψιμο ή τσούξιμο και θα δείτε το δέρμα σας να κοκκινίζει. Κρατείστε την ψυχραιμία σας και μην προβαίνετε σε κινήσεις πανικού, που μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρουν.

Έτσι, το πρώτο που φροντίζετε να κάνετε, είναι να βγάλετε με την πετσέτα, πάνω από το δέρμα σας τα πλοκάμια της μέδουσας. Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να βγάλετε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια, διότι θα τα μεταφέρετε σε άλλο σημείο του σώματος σας.

Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Προσοχή: Δεν ξεπλένετε με γλυκό νερό (βρύσης ή εμφιαλωμένο), διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα. Και δεν προσπαθούμε να πιέσουμε ή να καθαρίσουμε το σημείο με άμμο ή φύκια, αφού έτσι θα αυξήσουμε την ευαισθησία του δέρματος μας,

Αλείφετε την περιοχή με ειδική αλοιφή. Αν πρόκειται για παιδί, θα έχετε πρώτα συμβουλευτεί τον παιδίατρο ποια να αγοράσετε.

Σε περίπτωση που δεν έχετε αλοιφή, οι κομπρέσες ξυδιού ενδείκνυνται για την περίπτωση, καθώς αντιμετωπίζουν τη φαγούρα και το τσούξιμο που νιώθετε.

Ωστόσο, αν δείτε ότι συμπτώματα, όπως: ναυτία, πτώση της πίεσης, κεφαλαλγία, εμετός ή δύσπνοια, είναι έντονα, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ευαισθησία ή αλλεργία. Επίσης, αν πρόκειται για παιδί, ενημερώνετε τον παιδίατρο και εκείνος θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved