Δώδεκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση του αντηλιακού σας

Είναι γνωστό ότι η αλόγιστη έκθεσή μας στον ήλιο είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Γι'αυτό το λόγο, πρέπει πάντα τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε να αναγράφουν ότι περιλαμβάνουν ειδική προστατευτική σύνθεση για τις υπεριώδεις ακτινοβολίες τύπου UVA και UVB.

Δώδεκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση του αντηλιακού σας

Και όχι μόνο. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας αλλά και τα παιδιά σας από τον ήλιο η Ελληνική Δερματολογική-Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) συμβουλεύει τα εξής:

1.Χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακά, ιδίως αν είστε ανοιχτόχρωμοι και υποχρεωμένοι να εκτίθεστε στον ήλιο.
2.Διαλέγετε αντηλιακά ευρέος φάσματος κατά της UV-A και UV-B με δείκτη προστασίας (SPF) 15-30.
3. Δεν χρειάζονται άλλα αντηλιακά για το σώμα και άλλα για το πρόσωπο. Ένα και καλό αρκεί.
4.Επιλέγετε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα αν το δέρμα σας καίγεται εύκολα, αν είστε αλλεργικοί ή αν παίρνετε φάρμακα π.χ. ηρεμιστικά, αντισυλληπτικά, καρδιαγγειακά, αντιεπιληπτικά κ.α.
5. Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν από πολύ μικρά σωστά τα αντηλιακά. Μην ξεχνάτε ότι ένα ηλιακό έγκαυμα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα στην ενήλικη ζωή.
6.Απλώνετε το αντηλιακό στο δέρμα σε λεπτό στρώμα 30 λεπτά πριν από το μπάνιο και το ανανεώνετε κάθε 1 ώρα ή και νωρίτερα, αν ιδρώνετε πολύ, αφού το αντιηλιακό “φεύγει” με το νερό.
7.Αν στο ιστορικό σας υπάρχει κάποιος με καρκίνο του δέρματος αγοράζετε αντιηλιακά μετά από σύσταση του δερματολόγου σας
8. Αν έχετε εφηλίδες (φακίδες) ή σπίλους (ελιές) πάνω από 20 μην εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες 11-4, ακόμα και με αντηλιακό.
9.Μην παρατείνετε την ηλιοθεραπεία επειδή “φοράτε” αντιηλιακό. Αυτό δεν είναι αρκετό. Προστατευτείτε και με άλλα μέσα.
10.Αν αμέσως μετά την εφαρμογή του αντηλιακού αισθανθείτε κάψιμο, τσιμπήματα, ή κνησμό, το δέρμα σας να κοκκινίζει, τα μάτια σας να τσούζουν, διακόψτε τη χρήση του αντηλιακού. Είναι και αυτό ένα προϊόν χημικό και μπορεί να μην σας “πάει”.
11. Μην εμπιστεύεστε μια κρέμα που περιέχει αντηλιακό με δείκτη προστασίας 4. Δεν παρέχει την ίδια φωτοπροστασία με ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15. Αντίθετα, make-up ή κραγιόν που περιέχουν αντηλιακό, έστω και με δείκτη 4, επειδή είναι αδιαφανή, είναι περισσότερο αποτελεσματικά.
12.Τέλος, αν δεν ξέρετε ποιο ακριβώς αντηλιακό να αγοράσετε, πάρτε οποιοδήποτε προσέχοντας, ώστε σε λιπαρό δέρμα να χρησιμοποιείτε σπρέϋ, σε ξερό υδατικό αντηλιακό και στη μύτη σας ραβδίο (στικ). Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε αντηλιακό παρά να μην εφαρμόζετε καθόλου, αφού η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος παραμονεύουν.

http://www.cancer-society.gr/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved