Παιδί και καλοκαίρι: Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές μπάνιο στη θάλασσα

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τη θάλασσα και τα μπάνια είναι η χαρά των παιδιών.

Παιδί και καλοκαίρι: Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές μπάνιο στη θάλασσα

Ωστόσο, το παιχνίδι στη θάλασσα μπορεί να κρύβει και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους γονείς, γι΄αυτό και πρέπει να είσαι σε συνεχή επαγρύπνηση.

Κάποιες απλές και πρακτικές συμβουλές, ώστε παιδιά και γονείς να μπορούν να χαρούν τη θάλασσα με ασφάλεια, είναι, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος Ευζην, οι εξής:

• Ο γονιός είναι ο απόλυτα υπεύθυνος για την επίβλεψη του παιδιού. Η επιτήρηση του παιδιού θα πρέπει να είναι συνεχής, είτε το παιδί είναι μέσα είτε δίπλα στη θάλασσα.
• Τα εξαρτήματα, όπως σανίδες, μπρατσάκια, σωσίβια, δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν την επίβλεψη των παιδιών. Είναι όργανα πλεύσης και όχι ασφαλείας.
• Δεν θα πρέπει να επιτρέπονται οι βουτιές από μεγάλα ύψη, ειδικά εάν δεν έχει ελεγχθεί το ύψος και το είδος του βυθού.
• Όσο καλά και να γνωρίζει το παιδί (τουλάχιστον έως 10 ετών) να κολυμπάει, θα πρέπει να βρίσκεται στα ρηχά. Δεν είναι μόνο θέμα κολυμβητικής ικανότητας, αλλά κυρίως απόστασης από τη στεριά.
• Σύμφωνα με πιστοποιημένες σχολές ναυαγοσωστικής, το παιδί δεν θα πρέπει να κολυμπήσει αφού έχει φάει ένα κύριο γεύμα όπως το μεσημεριανό, για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες, ούτε να του επιτρέπεται να ξαναμπεί στο νερό για τουλάχιστον μισή ώρα, σε περίπτωση που έφαγε ένα μικρό σνακ (π.χ. ένα φρούτο) στην παραλία.
• Είναι σημαντικό να υπάρχει διαθέσιμο νερό, για να πίνουν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην παραλία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης.
• Εάν τα χείλη του παιδιού έχουν πάρει ένα μωβ/μπλε χρώμα θα πρέπει να ζεσταθεί άμεσα. Η πολύωρη και δραστήρια παραμονή του στο νερό μείωσαν τη θερμοκρασία του σώματός του και συνεπώς πρέπει να ξεκουραστεί και να ζεσταθεί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved