Μητρότητα - βασικό κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας

Η μητρότητα είναι το βασικό κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας

Μητρότητα - βασικό κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας

Βιολογικά είναι έτοιμη από αρκετά νεαρή ηλικία να τεκνοποιήσει και να αναλάβει το βασικότερο ρόλο της ζωής της. Ωστόσο, η ίδια παρατείνει την ηλικία τεκνοποίησης, ώστε να είναι έτοιμη και συναισθηματικά να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Μάλιστα, στην εποχή μας βλέπουμε ότι οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, καθώς οι προτεραιότητές τους έχουν αλλάξει.

Είναι αλήθεια ότι η σεξουαλικότητα και η μητρότητα είναι οι δυο σημαντικοί παράγοντες στη ζωή της γυναίκας. Και παρότι ο ρόλος της σεξουαλικότητας αμφισβητήθηκε, καταπιέστηκε, υποβιβάζοντας τη γυναίκα σε διάφορες εποχές, κοινωνίες και λαούς, η μητρότητα και ο ρόλος της μάνας υπήρξαν πάντα ο βασικός πυρήνας ανάπτυξης της κοινωνίας, εξιδανικεύοντάς την και υμνώντας τη σχέση μάνας-παιδιού. Μέχρι σήμερα η μητέρα φαίνεται να έχει τον κυρίαρχο ρόλο αυτού που «φέρνει τη ζωή στον κόσμο». Και παρ' όλες τις μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις που έγιναν στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, παραμένει το βασικό πρόσωπο μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία.

mitrotita kai zoi ginekas 1

Η επιθυμία του άντρα να γίνει πατέρας επίσης είναι υπαρκτή, με το χρό¬νο να είναι πιο ελαστικός για εκείνον, χωρίς αυστηρό χρονοδιάγραμμα που να τον περιορίζει για το πότε πρέπει να τεκνοποιήσει. Το ζευγάρι αποφασίζει να περάσει σε αυτόν το σημαντικό ρόλο του γονιού και έρχεται αντιμέτωπο με πολλές αλλαγές, μέσα από διάφορα στάδια. Πράγματι, η εγκυμοσύνη, η γέννα και η περίοδος που ακολουθεί είναι ο πλέον καθοριστικός σταθμός της ζωής τους.

Η σεξουαλικότητα και των δύο διαφοροποιείται, το ζευγάρι δοκιμάζεται, καθώς βιώνει πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η σεξουαλική επιθυμία και των δύο παρουσιάζει διακυμάνσεις, η γυναίκα βλέπει το σώμα της να αλλάζει, ο άντρας πάλι δυσκολεύεται συχνά να την κατανοήσει, καθώς εκείνη ταλαιπωρείται από ορμονικές και συναισθηματικές μεταβολές.

mitrotita kai zoi ginekas 2

Πώς βιώνει η γυναίκα και ο άντρας αυτές τις αλλαγές; Πώς αισθάνεται εκείνη μέσα στο σώμα της που αλλάζει; Τι γίνεται με τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού; Το σεξ επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Και τι συμβαίνει μετά τη γέννα στη σεξουαλική τους ζωή; Όλα αυτά είναι εύλογα ερωτήματα για το ζευγάρι που πρόκειται να αποκτήσει παιδί.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να κρύβει κάποιες παγίδες για τη σχέση, τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε. Ωστόσο, όταν το ζευγάρι είναι προετοιμασμένο, το διάστημα αυτό μπορεί να μην αναστατώσει την καθημερινότητα του ζευγαριού, αντιθέτως να είναι πολύ ευχάριστο, τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άντρα.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης:

Η μητρότητα είναι υπέροχη αλλά το σεξ απαραίτητο

Δέκα συμβουλές για την ανανέωση της ερωτικής ζωής μετά την εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες για το σεξ μετά τον τοκετό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved