Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Έχει η γυναίκα οργασμό μετά την εμμηνόπαυση;

Μαζί με την περίοδο χάνεται και η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας;

Θάνος Ασκητής
Οργασμός στην εμμηνόπαυση: Έχει η γυναίκα οργασμό μετά την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι προκαλεί τρομακτική μείωση ή ακόμα και απουσία σεξουαλικής επιθυμίας.

Για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο στη σεξουαλική συνεύρεση ο άνδρας και η γυναίκα να ενισχύσουν τη φαντασία, την πρωτοτυπία, την ευαισθησία και τη γνώση τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα προσαρμογής τους στις αλλαγές που επιφέρει ο σκληρός εχθρός τους, η ηλικία, στο δικό τους σώμα, ώστε η σεξουαλική ζωή να μη γίνει μονότονη, αδιάφορη και κουραστική!

Τι γίνεται όμως με τον οργασμό; Υπάρχει ή όχι μετά την εμμηνόπαυση;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι καταφατική, βεβαίως και έχει. Η δυνατότητα της γυναίκας να κορυφώνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής διατηρείται μέχρι τα βαθιά της γεράματα. Αυτό που είναι πιθανό να αλλάξει είναι ο τρόπος που βιώνει τον οργασμό.

Ειδικότερα,η διάρκεια και η ένταση του οργασμού συνήθως μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση αφού παρουσιάζεται μείωση των συσπάσεων της μήτρας. Αυτό δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι η γυναίκα σταματάει να απολαμβάνει τις κορυφώσεις της. Πολύ συχνά μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητα της.

Η γυναίκα απαλλαγμένη πια από το φόβο της εγκυμοσύνης, αλλά και με λιγότερες αναστολές και πολύ μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία και γνώση του σώματος της, μπορεί να επικοινωνεί στο σύντροφο της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις και να γεύεται καλύτερα και πληρέστερα την ηδονή της δικής της κορύφωσης.

Άλλωστε ο οργασμός είναι μια λειτουργία που απαιτεί την αρμονική συνεργασία τόσο του σώματος όσο και της ψυχής. Και το ψυχικό - συναισθηματικό κομμάτι που νιώθει η γυναίκα σε σχέση με την εικόνα της αλλά και απέναντι στον άντρα, σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, που τη συντροφεύει και στέκεται δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια, είναι πολύ πιο καθοριστικό για την επίτευξη αλλά και την ικανοποίηση που θα λάβει με τον οργασμό της.

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

*απόσπασμα από το βιβλίο «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας»

Διαβάστε επίσης:

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με πρόωρη εμμηνόπαυση;
Πώς επιβεβαιώνεται η εμμηνόπαυση;
«Δεν έχω διάθεση για σεξ! Τι φταίει;»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved