Ισχύει πώς η πρώτη ερωτική εμπειρία καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή;

Θυμάστε την πρώτη σας σεξουαλική εμπειρία;

Θάνος Ασκητής
Ισχύει πώς η πρώτη ερωτική εμπειρία καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή;

Σας έχει αφήσει θετικές ή αρνητικές εντυπώσεις; Πιστεύετε πως έχει καθορίσει την μετέπειτα σεξουαλική σας ζωή;

Είναι γεγονός πως η πρώτη σεξουαλική φορά, το «σεξουαλικό άνοιγμα» της ερωτικής ζωής που συμβαίνει κυρίως στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή, είναι κάτι που αγχώνει και τα δύο φύλα. Η απειρία, η αμηχανία αλλά και το άγχος της πρώτης φοράς, έρχονται και σμίγουν με την βιολογική αλλά και ψυχοσυναισθηματική ανάγκη ολοκλήρωσης με κύριο στόχο την ηδονή και την ικανοποίηση.

proti sexoualiki epafi 2

Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει πως η πρώτη φορά είναι πάντα επιτυχημένη για το αγόρι, καθώς πολλές φορές βιάζεται να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές, να δείξει τον ανδρισμό του και να μοιραστεί αυτή την εμπειρία με τους φίλους του ή ακόμα και με τους γονείς του. Περιμένει με αγωνία να τεστάρει τη στύση του και την εκσπερμάτισή του με κάποια ερωτική παρτενέρ που θα την εντυπωσιάσει με τις σεξουαλικές του επιδόσεις και θα της χαρίσει έναν οργασμό.

Αποτέλεσμα, να έρθει αντιμέτωπο με όλα αυτά τα δυσφορικά συναισθήματα που προαναφέρθηκαν και να χάσει τη στύση του ή να εκσπερματίσει γρήγορα. Μπορεί λοιπόν στη πρώτη ερωτική εμπειρία να εμφανιστεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το πρόβλημα αυτό θα καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική του πορεία. Το πρόβλημα στην ουσία εμφανίζεται, όταν το αγόρι – άνδρας πια – αρχίσει και φοβάται πως θα του συμβεί ξανά και ξανά και αρχίσει να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Τότε και μόνο τότε, μπορεί να εγκλωβιστεί στο πρόβλημα, που δεν σημαίνει όμως ότι φταίει η πρώτη του φορά, καθώς βλέπουμε συχνά να συμβαίνει σε άνδρες που είχαν ένα ευχάριστο σεξουαλικό ξεκίνημα.

proti sexoualiki epafi 3

Το κορίτσι αντίστοιχα, ξεκινάει την σεξουαλική του ζωή επίσης με άγχος αλλά και φόβο πόνου από το σπάσιμο του παρθενικού υμένα. Ποια κοπέλα δεν θυμάται την πρώτη της φορά και ποια ήταν εκείνη που την απόλαυσε; Ακόμα θυμάμαι πως αισθάνθηκα, την αμηχανία μου, τον πόνο, το «άντε να τελειώνει να ξεμπερδεύουμε!»

Και στα δύο φύλα, δεν φτάνει μία τέτοιου είδους εμπειρία για να στιγματιστεί η μετέπειτα ερωτική ζωή. Άλλωστε, η φύση έχει φροντίσει γι αυτό, όπως και για τον πόνο της γέννας, να ξεχνιέται εύκολα, για την αναπαραγωγή του είδους.

Προβληματική μπορεί να γίνει η σεξουαλική ζωή, όταν υπάρχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και ο φέρων το πρόβλημα δεν προσπαθεί να το λύσει, αλλά το αναπαραγάγει και το συντηρεί…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:
Πώς ενημερώνουμε ένα αγόρι για την πρώτη του σεξουαλική επαφή;
Σεξ για πρώτη φορά: 8 πράγματα που πρέπει να προσέξουν τα αγόρια
Πώς βιώνει η γυναίκα την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία;
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει μια έφηβη τη σεξουαλική της ζωή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved