Πώς επηρεάζει το άγχος τη σεξουαλική μας ζωή;

Όλοι σχεδόν δεχόμαστε πως το άγχος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας σήμερα, επηρεάζοντας και τα δύο φύλα εξίσου.

Θάνος Ασκητής
Πώς επηρεάζει το άγχος τη σεξουαλική μας ζωή;

Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητά μας και το ακούμε γύρω μας συχνά ως δικαιολογία σε πολλά ψυχικά μας.

Αρκετές είναι οι ιατρικές μελέτες που συσχετίζουν το άγχος με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά! Η σεξουαλική πράξη και η συναισθηματική εμπλοκή, ως παιχνίδι των αισθήσεων και κορυφαία έκφραση ερωτισμού απαιτεί ψυχική και συναισθηματική ηρεμία προκειμένου να μπορέσει κανείς να απολαύσει ολοκληρωτικά την ερωτική διαδρομή προς την απόλαυση και την ηδονή που αυτή προσφέρει.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, το κυνήγι του πλούτου και του καταναλωτισμού, που ως αποτέλεσμα έχουν τη μείωση του ελεύθερου χρόνου, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων στις ημέρες μας. Το ζευγάρι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ερωτικά χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο και ένα αγχωτικό και πιεστικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά βοηθητικό μπορεί να είναι.

zeugari 2

Επίσης, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, ακόμα και η ίδια η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι πηγή άγχους για το άτομο. Την ίδια στιγμή που για κάποιους η σεξουαλική πράξη είναι πηγή άντλησης ικανοποίησης και ευχαρίστησης, για κάποιους άλλους είναι πηγή πρόκλησης άγχους, ανησυχίας και θυμού.

Υπάρχουν άτομα για τα οποία το άγχος είναι διάχυτο και σε τέτοιο βαθμό που είναι πιθανό να μπλοκάρει τη σεξουαλική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, το άγχος επίδοσης είναι πολύ συχνό στους άνδρες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης απασχολεί το μυαλό του με σκέψεις και ερωτήματα για το πόσο «καλά μπορεί να τα καταφέρει». Το άτομο ανησυχεί για τη σεξουαλική του εικόνα και το σεξουαλικό του ρόλο και αγωνιά για το πόσο «καλός εραστής» θα φανεί στα μάτια της συντρόφου του.

zeygari sexoualiki zoi

Αναπάντητα ερωτήματα απασχολούν τη σκέψη του και τον εμποδίζουν να απολαύσει το σεξ. Άγχος για την απόκτηση στύσης, άγχος για τη διατήρηση στύσης, άγχος για την ικανοποίηση της συντρόφου, άγχος για το μέγεθος του πέους, είναι μερικές μόνο από τις σκέψεις που κάνει το άτομο και συνδέονται τόσο με την ανάπτυξη όσο και με τη διατήρηση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει, πως το έντονο άγχος, συνδέεται, προκαλεί και συντηρεί προβλήματα στύσης και πρόωρης εκσπερμάτισης στους άνδρες.

Ακόμη, πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι το άγχος επίδοσης απειλεί σε σημαντικό βαθμό πλέον και τις γυναίκες, οι οποίες ολοένα και περισσότερο ανησυχούν για την εικόνα τους και για το κατά πόσο ανταποκρίνονται με επιτυχία στο σεξουαλικό τους ρόλο. Το άγχος οργασμού είναι ένα πρόσθετο άγχος στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας, που πολλές φορές καταναγκαστικά μπλέκεται στο κυνήγι της αναζήτησής του, προκειμένου να αποδείξει στον εαυτό της αλλά και στον εραστή της πόσο ερωτική είναι…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved