Αυτή θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας, αν τα παιδιά μας πιάσουν να κάνουμε σεξ

Ένας από τους χειρότερους φόβους για τους περισσότερους γονείς είναι το ενδεχόμενο να τους «πιάσουν» τα παιδιά την ώρα που κάνουνε σεξ.

Θάνος Ασκητής
Αυτή θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας, αν τα παιδιά μας πιάσουν να κάνουμε σεξ

Συχνά οι γονείς νιώθουν εξαιρετικά αμήχανα, πανικοβάλλονται και αντιδρούν σπασμωδικά. Νιώθουν πλήρως εκτεθειμένοι μπροστά στα παιδιά τους και κυριεύονται από ενοχές και ντροπή για το ψυχικό τραύμα που ενδεχομένως τους έχουν προκαλέσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο τραγικά όσο μπορεί να φαίνεται εκείνη τη στιγμή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας επικεντρωθούμε πρώτα στο πώς θα προλάβουμε τέτοια περιστατικά. Η σημασία της οριοθέτησης των προσωπικών χώρων μέσα στο σπίτι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη. Όπως εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του δικού του προσωπικού χώρου έτσι θα πρέπει να κατοχυρώνεται και η ιδιωτικότητα του προσωπικού χώρου των γονέων. Πολλοί γονείς από το φόβο μήπως το παιδί χρειαστεί κάτι αφήνουν ανοιχτή την πόρτα του δωματίου τους ώστε να έχουν όσο πιο άμεση επικοινωνία γίνεται μαζί του. Η πόρτα όμως του δωματίου θα πρέπει να είναι κλειστή, ώστε να μπορεί και το ζευγάρι να λειτουργήσει και συντροφικά εκτός του γονικού του ρόλου μέσα στο σπίτι.

SEX MPROSTA STO PAIDI

Το παιδί μπορεί να ζητήσει κάτι αν χρειαστεί, χτυπώντας όμως πρώτα την πόρτα και όχι μπαίνοντας μέσα χωρίς να ενημερώσει πρώτα. Είναι γεγονός ότι ένα παιδί δεν γνωρίζει από μόνο του πώς να συμπεριφερθεί οπότε έγκειται στους γονείς του η διαπαιδαγώγησή του και σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμα όμως και αν το παιδί γίνει θεατής μιας σεξουαλικής σκηνής ανάμεσα στους γονείς του η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο θεωρούν οι γονείς. Δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο περιστατικό που να θέτει υποψίες για πιθανή μελλοντική ψυχολογική ή σεξουαλική δυσκολία του παιδιού από μία τέτοια κατάσταση.

Αντίθετα η αντίδραση των γονέων εκείνη τη στιγμή είναι ο παράγοντας που μπορεί να επιδράσει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Αρκετοί γονείς εξαιτίας του φόβου που έχουν ότι «τραυμάτισαν» το παιδί αντιδρούν απολογητικά ή και θυμωμένα χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν λογικά πάνω στον πανικό τους. Οι αντιδράσεις αυτές όμως δεν ενδείκνυνται δεδομένου ότι είναι εκείνες που φορτώνουν τα παιδιά με αρνητικά και ενοχικά μηνύματα για το σεξ και το κατά πόσο είναι απαγορευμένο ή ανήθικο.

SEX MPROSTA STO PAIDI 2

Οι γονείς αρχικά οφείλουν, αφού ξεπεράσουν το σοκ της στιγμής, να εξηγήσουν ότι πρόκειται για τον προσωπικό τους χώρο στον οποίο μπορεί να εισέλθει το παιδί αφού χτυπήσει και πάρει την άδεια από εκείνους. Από κει και πέρα είναι σημαντικό να ρωτήσουν το παιδί τι είδε και τι κατάλαβε από αυτό που είδε. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά πολύ μικρής ηλικίας οι παρερμηνείες στην θέαση μιας σεξουαλικής πράξης είναι πολύ συχνές καθώς μπορεί να θεωρήσουν ότι ένας από τους δύο γονείς υπέφερε ή πονούσε. Η ειλικρίνεια και η ενθάρρυνση προς το παιδί να εκφράσει τις απορίες που του δημιούργησαν τα όσα είδε είναι επικουρικές για την επίλυση τους. Ο διάλογος σε ήρεμο τόνο, με ειλικρίνεια και σαφήνεια στα όσα λέγονται είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης των γονέων σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ενός ενήλικου ανεξάρτητα από το αν είναι γονιός ή όχι. Η δημιουργία οικογένειας δεν αναιρεί το συντροφικό ρόλο του ζευγαριού βασικό κομμάτι του οποίου είναι και το σεξ. Αρκετοί γονείς στην προσπάθειά τους να προλάβουν τέτοια περιστατικά αραιώνουν πολύ τις επαφές τους μέχρι να μεγαλώσει το παιδί. Ο χειρισμός αυτός όμως απομακρύνει το ζευγάρι και ενισχύει την ψυχρότητα στη σχέση τους οπότε δεν προτείνεται.

Το βασικό νόημα που πρέπει να πάρει το παιδί, ειδικά όταν είναι κάτω των 10 ετών, από αυτό που είδε είναι ότι πρόκειται για μια εκδήλωση αγάπης μεταξύ των γονέων. Στα πλαίσια αυτά οι γονείς μπορούν να κάνουν μια πρώιμη συζήτηση για το σεξ ξεκινώντας την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε επίσης:

Τι να κάνουμε αν το παιδί μας δει να κάνουμε σεξ;

Πώς αντιδράμε όταν το παιδί, μας «πιάσει» να κάνουμε sex;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved