Το καλοκαίρι θέλει σεξ

Πολλά χρόνια πριν, βρισκόμουν στις καλοκαιρινές μου διακοπές σε ένα νησί, μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ με πλησίασε ένας άνδρας 77 χρονών και μου είπε πως ακόμα έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία και κάνει σεξ με τη γυναίκα του που διένυε το 65ο έτος της ηλικίας της.

Θάνος Ασκητής
Το καλοκαίρι θέλει σεξ

Μάλιστα, μου είπε χαρακτηριστικά «θέλω σχεδόν κάθε μέρα, αλλά η γυναίκα μου δεν το δέχεται και έτσι κάνουμε μια με δύο φορές την εβδομάδα, μήπως δεν πρέπει; Είναι φυσιολογικό για την ηλικία μου να έχω τόση διάθεση; Λες γιατρέ να φταίει και το καλοκαίρι που νιώθω μεγαλύτερες σεξουαλικές ορμές;».

Αυτό ο άνθρωπος στα 77 του χρόνια ούτε λίγο ούτε πολύ φωτογράφιζε πάρα πολλούς αυτής της ηλικίας και σκιαγραφούσε την ανάγκη για σεξουαλική επαφή που μάλιστα το καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη. Και δεν μου έκανε εντύπωση το ότι με ρώτησε αν μπορεί να έχει σεξουαλική ζωή, αλλά περισσότερο με προβλημάτισε η αγωνία του και ο φόβος του μήπως δεν επιτρέπεται να έχει τόσο έντονο σεξ και κατ’ επέκταση μου έδειξε και την ανάγκη του να διατηρήσει με τη γυναίκα του, που δεν το ήθελε τόσο όσο αυτός, τη σεξουαλική τους ζωή.

zeugari 2

Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά από τη συνάντησή μου με εκείνο τον 77χρονο άνδρα στο νησί των καλοκαιρινών διακοπών μου έχω καταλάβει, μελετώντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από τη σεξουαλική τους ζωή, τη σημαντικότητα της φράσης ότι «το σεξ μακραίνει τη ζωή» αφού τόσο βιολογικά όσο και ψυχολογικά τροφοδοτεί την ανθρώπινη ζωή με ενέργεια, προσφέρει ψυχική ικανοποίηση αλλά και σωματική ευεξία.

Άλλωστε αυτά τα 20 χρόνια πολλές μελέτες και διεθνείς εργασίες δείχνουν την αξία της σεξουαλικής ζωής και κυρίως σηματοδοτούν την ανάγκη να διατηρήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή αφού νιώθουμε την επιθυμία και τη διάθεση για να κάνουμε σεξ. Και θα μου πείτε βέβαια ότι αυτό είναι πια γνωστό στη σημερινή μας πραγματικότητα, αφού οι μύθοι και τα ταμπού γύρω από το σεξ διαφοροποιούνται και οι άνθρωποι όλο και περισσότερο μιλούν για το σεξ και θέλουν να εκφράζονται πιο ανοιχτά για τη σεξουαλική τους ζωή, δεν είναι όμως βέβαιο αν κάνουν και τόσο σεξ ή τουλάχιστον αν το αναζητούν μέσα στη ζωή, τις σχέσεις τους, την καθημερινότητα και στην γενικότερη κοινωνική τους συμπεριφορά.

Νομίζω ότι τώρα το καλοκαίρι που τα ρούχα μας είναι λιγότερα, οι προσωπικές ώρες περισσότερες, το φως, η θάλασσα και οι διακοπές σημαντικές πλευρές του, το σεξ είναι μια καλή έκφραση του να ζήσουμε την ηδονή, το πάθος, τη φαντασίωση, μέσα σε ένα ταξίδι λίγων ημερών που η νύχτα μεγαλώνει, τα «πρέπει» χαλαρώνουν και οι αισθήσεις μας χορεύουν κάτω από τα αστέρια και τη θαλάσσια αύρα.

zeygari sexoualiki zoi

Για όλους μας είναι η εποχή που οι ορμές και οι επιθυμίες, σχεδόν στο δεκαπλάσιο από τη χειμωνιάτικη περίοδό μας, αφυπνίζονται, ζωντανεύουν και ψάχνουν το «ανανεωμένο μόνιμο» ή το «ευκαιριακά μοναδικό», ρουφώντας στιγμές και λεπτά που ο χειμώνας θα αποτυπώσει στην μνήμη της νοσταλγίας και στη γεύση του επόμενου καλοκαιριού.

Όλα αυτά δεν είναι το απαραίτητο σκηνικό της καλοκαιρινής εποχής, είναι η επιθυμία της φυγής, οι νευροορμόνες του εγκεφάλου που γίνονται πιο δραστήριες και επιθετικές αλλά και οι γενετήσιες ενορμήσεις που ζητούν ικανοποιήσεις. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα ας ανατρέψουν τα δεδομένα που έχουν σκουριάσει και έχουν γίνει βασανιστικές δεσμεύσεις ενός υποχρεωτικού σήμερα και ας τολμήσουν το διαφορετικό, αυτό που θα τους δείξει ότι μπορούν να απολαύσουν αυτό που είναι, εάν είναι...

Για τους νέους ανθρώπους το καλοκαίρι είναι μια πρόκληση «προχωρημένης» αναζήτησης της ηδονής, της υπερβολής, αλλά και της λογικής των κινδύνων που πρέπει να γνωρίζουν για τη ζωή τους. Το σεξ είναι ένας δρόμος επικοινωνίας που χρειάζεται τα κριτήρια ασφάλειας όπως η γνώση, ο αυτοσεβασμός, ο αυτοέλεγχος και κυρίως η προσδοκία ότι η υγεία δεν πρέπει να χάσει το μεγάλο της δικαίωμα να είναι ο πραγματικός στόχος αυτού του καλοκαιρινού παιχνιδιού.

sexoualikes fantasioseis

Το προφυλακτικό και για τους δύο είναι η πιο ποθητή αλήθεια, το αλκοόλ είναι το εισαγωγικό μιας σεξουαλικής χαράς, το ναρκωτικό είναι το ανόητο και το βλακώδες μιας κενής αίσθησης ζωής, ενώ η γνωριμία του άγνωστου που γοητεύει και υπόσχεται πολλά δεν πρέπει να γίνει η απειλή και ο φόβος ενός βιασμού.

Καλοκαίρι και σεξ είναι δύο πλευρές της ανθρώπινης ζωής που η συνάντηση είναι μαγευτική, που ελευθερώνει χαρές και απολαύσεις που όταν κλείνουμε τη βαλίτσα των διακοπών ανοίγουμε το μυαλό μας και το σώμα μας γι’ αυτόν που θέλουμε αλλά και που μας «περιμένει» για να ζήσουμε το «χρόνο της ζωής μας», που αποκτά αξία και κυρίως ελπίδα και ανάγκη για το αύριο. Και όσο για την οικονομική κρίση που έχει γίνει ο καθημερινός μας εφιάλτης, ας την ξεχάσουμε για λίγες μέρες και ας τη βάλουμε κάτω από το ερωτικό μας κρεβάτι που ούτε θα τη βλέπουμε ούτε θα μας βλέπει.

Τέλος, όσοι από εσάς δεν θα φύγετε φέτος διακοπές ζήστε το χώρο σας όπως δεν τον ζείτε τον υπόλοιπο χρόνο βάζοντας χρώμα, εικόνα, διάθεση και καλέστε το σύντροφό σας, ακόμα και αυτόν που ζει μαζί σας, οδηγώντας τον στην απόλαυση που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη...

Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος - Ψυχίατρος
Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved