Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή της γυναίκας στη μέση ηλικία;

Η είσοδος της γυναίκας στη μέση ηλικία δεν χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, όπως συμβαίνει σε άλλες ηλικιακές φάσεις.

Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ζωή της γυναίκας στη μέση ηλικία;

Η μέση ηλικία, παλιότερα, ήταν συνδεδεμένη με την απότομη μείωση, ακόμα και παύση της σεξουαλικής ζωής , ειδικά για τις γυναίκες. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό είναι μύθος και ότι πρόκειται για αντιλήψεις που κάποτε συνέδεαν τη σεξουαλικότητα με την αναπαραγωγή. Η πραγματικότητα είναι ότι η σεξουαλική ζωή μπορεί να διατηρηθεί και να βελτιωθεί σε αυτή την ηλικία.

Η αλήθεια είναι ότι ο ερωτισμός στη μέση ηλικία είναι εντονότερος σε σχέση με το στάδιο της νεότητας, όπως επίσης και η συνειδητή αναζήτηση ερωτικών ερεθισμάτων. Η γυναίκα νιώθει πιο ελεύθερη πια να εκφράσει τη σεξουαλικότητά της και είναι περισσότερο ανοιχτή , πρόθυμη και ασφαλής να επικοινωνήσει με το σύντροφό της τις σεξουαλικές της ανάγκες και προτιμήσεις. Επιπρόσθετα, με την πάροδο της ηλικίας η γυναίκα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με την ευχαριστούν και την ικανοποιούν σεξουαλικά, αλλά και σε σχέση με αυτά που προσφέρουν μεγαλύτερη και καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση στο σύντροφό της.

happycouple

Όσον αφορά τις ορμόνες, η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλικότητα στη γυναίκα δεν στηρίζεται στα οιστρογόνα αλλά στα ανδρογόνα ( τεστοστερόνη), τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σεξουαλική επιθυμία. Αν και τα ορμονικά προβλήματα αυτής της ηλικίας επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία, τα ικανοποιητικά επίπεδα ορμονών δεν υπόσχονται την απόλαυση αν δεν συντρέχουν οι κατάλληλοι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι η σχέση του ζευγαριού, οι αντιλήψεις τους και το νόημα που δίνουν στην ατομική και διαπροσωπική ζωή. Γενικά η αποδοχή της ηλικίας, ο ρεαλισμός και η ενεργός σεξουαλική ζωή βοηθά τις καλύτερες αποδόσεις και των δύο φίλων.

Γενικά, η γυναίκα στη μέση ηλικία έχοντας την ανάγκη για νέες εμπειρίες γεμάτες έρωτα και σεξ, γίνεται περισσότερο τολμηρή και διεκδικητική και προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο της σε όλους τους τομείς της ζωής της.

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος- Ψυχίατρος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved