Σεξ για πρώτη φορά-Συμβουλές για αγόρια: Τι να προσέξεις

Όπως γνωρίζουμε, γεννιόμαστε με το γενετήσιο ένστικτο της αναπαραγωγής, που σημαίνει πως πράγματι, το σεξ είναι ένστικτο.

Σεξ για πρώτη φορά-Συμβουλές για αγόρια: Τι να προσέξεις

Το πώς εμείς λοιπόν θα διαχειριστούμε αυτό το ένστικτο και τις γενετήσιες ορμές μας, εξαρτάται από τους ηθικούς μας κώδικες, το τι δηλαδή είναι «σωστό» ή «λάθος», την κουλτούρα μας, τη θρησκεία, κλπ.

Ήδη από την παιδική ηλικία, το αγόρι, όπως και το κορίτσι, θέλει να εξερευνήσει το σώμα του, μέσα από την ανάγκη του να το μάθει και να το περιεργαστεί. Στη συνέχεια, ως έφηβος πλέον, μέσω του αυνανισμού πειραματίζεται με το εφηβικό του σώμα τώρα πια!

Εξακολουθεί και μαθαίνει μέσα από την καθημερινότητα, μαθαίνει για τον έρωτα και την αγάπη, για τρόπους προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα...

Η σεξουαλική αφύπνιση λοιπόν στην εφηβική περίοδο, σηματοδοτείται από το ξύπνημα των ορμονών. Το αγόρι μέσα από τον αυνανισμό, μαθαίνει το σώμα του και προετοιμάζεται για την αυριανή του σεξουαλική ζωή. Αργά ή γρήγορα σε αυτή τη φάση της ζωής του αρχίζουν και οι πρώτες σεξουαλικές ανησυχίες, καθώς αναρωτιέται πότε είναι για εκείνον η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη του σεξουαλική φορά. Μία απόφαση καθαρά ατομική, που προέρχεται από την συναισθηματική αλλά και την ψυχική ωριμότητα.

Μπορεί η πρώτη φορά να μην ταυτίζεται απαραίτητα με την σεξουαλική του πορεία, χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς αρκετά αγόρια στην προσπάθειά τους να γίνουν άνδρες, βιάζονται, αγχώνονται και πιέζονται να ολοκληρώσουν, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωπα με το χάσιμο της στύσης τους που μπορεί αργότερα να το κουβαλάνε και να «φτιάξουν» έτσι το σεξουαλικό πρόβλημα!

EFHVOI

Τι μπορεί να επηρεάσει την πρώτη σου φορά;

Η επιτυχής ή όχι έκβαση της πρώτης σεξουαλικής επαφής, κρίνεται από πολλούς παράγοντες όπως το άγχος, η αμηχανία της πρώτης φοράς, η εμπειρία της συντρόφου, η βιασύνη, η ελλιπής ενημέρωση, οι προσδοκίες του ίδιου του εφήβου και των γονιών του, ακόμα και το μέρος που θα γίνει η σεξουαλική επαφή-άγχος για αδιάκριτα μάτια! Ο έφηβος επομένως, θα πρέπει να είναι κατάλληλα ενημερωμένος, ώστε να μπορέσει να απολαύσει κάθε στιγμή της πρωτόγνωρης αυτής εμπειρίας.

Η πρώτη σεξουαλική εμπειρία θα έχει σίγουρα ορισμένες δυσκολίες για το αγόρι. Οι δυσκολίες αυτές θα προέρχονται κυρίως από την έλλειψη εμπειρίας και το άγχος που συνοδεύει την πρώτη φορά. Ωστόσο ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές ο έφηβος μπορεί να αποφύγει σημαντικά εμπόδια εξασφαλίζοντας μια καλύτερη και πιο ικανοποιητική εμπειρία που θα θυμάται για καιρό.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved