Γιατί οι μαμάδες δεν έχουν διάθεση για σεξ;

«Έχουμε δύο μικρά παιδάκια, που όλη μέρα τρέχω από πίσω τους. Ο άνδρας μου θέλει να κάνουμε σεξ. Από την μία τον καταλαβαίνω, άνδρας είναι, από την άλλη εγώ δεν έχω καμία απολύτως διάθεση... ?»

Γιατί οι μαμάδες δεν έχουν διάθεση για σεξ;

Λόγια που ακούμε συχνά στο χώρο μας, καθώς πολλές είναι οι γυναίκες που μετά τον ερχομό του μωρού τους δεν έχουν καμία απολύτως σεξουαλική διάθεση. Αναρωτιούνται λοιπόν, τι τους συμβαίνει και αισθάνονται τόσο ...αντιερωτικές;

Οι λόγοι είναι διάφοροι, ξεκινώντας από τους βιολογικούς-ορμονικούς παράγοντες, όπου ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει ορμονικά αλλά και βιολογικά, κυρίως αν η γυναίκα θηλάζει για παράδειγμα, θα πρέπει να περιμένει να σταματήσει το θηλασμό, εφόσον οι ορμόνες της γαλουχίας «κόβουν» την σεξουαλική της επιθυμία.

SEJOYALIKI DIATHESI 1

Η εικόνα σώματος επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η γυναίκα ναι μεν έχει γεννήσει αλλά τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο. Έτσι, εκείνη αισθάνεται άβολα με το σώμα της, σκεπτόμενη πως ίσως δεν αρέσει πλέον στον άνδρας της, αλλά και με το γάλα που μπορεί να τρέχει από το στήθος της.

Άλλος λόγος, είναι οι ισορροπίες που αλλάζουν σημαντικά μέσα στην οικογένεια. Οι ευθύνες αυξάνονται, το παιδί μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών, η κούραση μαζί με την αυπνία διεισδύουν στη καθημερινότητα, αποτελώντας τη νέα ρουτίνα του ζευγαριού, με αποτέλεσμα οι αντοχές και η διάθεση να μην είναι στα φόρτε τους! Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα ανέφερε πως για κάθε μία ώρα παραπάνω ύπνου που κερδίζει μια μητέρα, αυξάνεται η πιθανότητα να κάνει σεξ κατά 14%.

Επίσης, η σχέση του ζευγαριού και το πώς αισθάνεται η γυναίκα με τον σύντροφό της, αντικατοπτρίζεται στην σεξουαλική διάθεση και συχνότητα. ΑΝ λοιπόν η σχέση τους είναι συγκρουσιακή ή αισθάνεται πως εκείνος δεν ενδιαφέρεται και τόσο για εκείνη, αν τον νιώθει απόμακρο ή αδιάφορο, τότε γιατί να ποθεί τον συγκεκριμένο άνδρα σεξουαλικά; Τι έχει να της δώσει που θα την «μαγέψει» εγκεφαλικά αλλά και σωματικά και θα την κάνει να αψηφήσει τους καυγάδες τους αλλά και την κούρασή της;

SEJOYALIKI DIATHESI 2

Σημαντικός λόγος επίσης είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή ακόμη και ψυχικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, κ.ά. Και όταν λέω κατάθλιψη, δεν εννοώ μόνο την επιλόχεια κατάθλιψη που πολλές φορές εμφανίζεται μετά τη γέννα, αλλά γενικότερα μία πιο καταθλιπτική ψυχοσύνθεση, όπου η ηδονή και η απόλαυση απουσιάζουν!

Όποιος λοιπόν και αν είναι ο λόγος που μία μανούλα, δεν έχει ερωτική επιθυμία, καλό θα είναι να έχει στο μυαλό της πως σίγουρα η μητρότητα είναι ένας νέος ρόλος στη ζωή της, που όμως χρειάζεται να συνυπάρχει με τον ερωτικό της ρόλο! Διαφορετικά, το ζευγάρι θα απομακρυνθεί και θα αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Αν λοιπόν, μετά τη περίοδο της λοχείας, η σεξουαλική επιθυμία είναι απούσα, ίσως χρειάζεται η βοήθεια ειδικού που θα μπορέσει να την φέρει ξανά στην ερωτική αγκαλιά του συζύγου της...

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved